Waar komen de (nieuwe) locaties voor tijdelijk wonen?
Fuutlaan 10
Fuutlaan 10 is een basisvoorziening die 24 uur per dag beschikbaar is voor dak- en thuislozen. Op deze plek komen verschillende functies samen. Hier is de inloop voor maximaal 60 mensen, de (tijdelijke) opvang voor 25 mensen, informatie, postverstrekking, (basis)hulpverlening, gezondheidszorg en activering.
Daklozen kunnen hier ook overdag verblijven en tot rust komen op een privé-kamer. Zo kunnen ze in rust werken aan herstel. Ze hoeven niet langer op straat te hangen of op zoek te gaan naar andere (slaap)plekken. De bedoeling is dat daklozen maximaal 2 weken op de basisvoorziening zijn en dan doorstromen naar hun vervolgtraject (en woning). Lees meer op de pagina Fuutlaan 10 locatie maatschappelijke opvang.
Mathildelaan 2a
Op dit moment is dit een locatie met 36 plekken nachtopvang. Na renovatie worden dit 19 plekken voor tijdelijk wonen.
De toekomstige bewoners van Mathildelaan 2a zijn dak- of thuisloos en hebben zware problemen op verschillende leefgebieden. Ze hebben ondersteuning nodig om hun leven weer op de rit te krijgen. Een belangrijke stap hierbij is een woonplek. Zo krijgen ze de kans om zo zelfstandig mogelijk te leven terwijl ze toch geholpen worden bij hun problemen. Wonen en leven in een zo normaal mogelijke situatie ondersteunt hen bij het werken aan hun herstel. Lees meer op de pagina Mathildelaan 2a locatie tijdelijk wonen.
Carmelitessenstraat 2 (Theresiakerk)
Deze locatie heeft maximaal 35 woningen (de precieze invulling van deze locatie wordt nog uitgewerkt).
De bewoners zijn mensen met lichte tot matige problemen die om verschillende redenen hun dak boven het hoofd kwijt raakten. Ze hebben zich aangemeld bij Springplank en verbleven de eerste periode in een 24-uursopvang of bij vrienden/familie. Nu zijn ze toe aan een volgende stap. Ze krijgen de kans om hun leven onder begeleiding zelfstandig te leiden. In de 24-uursopvang hebben ze wel een eigen kamer, maar delen ze bijvoorbeeld keuken en badkamer. Voor een korte periode is dat helemaal niet erg. Als het te lang duurt, helpt dat niet om de regie op hun eigen leven echt terug te krijgen. Een maatwerkvoorziening tijdelijk wonen is precies wat deze doelgroep nodig heeft. Ze kunnen zelfstandig wonen, maar krijgen daarbij wel de begeleiding die ze nodig hebben. Lees meer op de pagina Theresiakerk locatie tijdelijk wonen.
Cyclamenstraat 1 (de Zuidwester)
Het pand, de Zuidwester, wordt verbouwd tot een wooncomplex met zelfstandige woonunits voor voormalig daklozen. Op deze locatie is er straks plek voor maximaal 19 woningen. De bewoners zijn mensen met lichte tot matige problemen die om verschillende redenen hun dak boven het hoofd kwijtraakten. Ze hebben zich aangemeld bij Springplank en verbleven de eerste periode in een 24-uursopvang of bij vrienden/familie. Nu zijn ze toe aan een volgende stap. Ze krijgen de kans om hun leven onder begeleiding zelfstandig te leiden. Zij worden op deze plek in maximaal 2 jaar tijd voorbereid op een zelfstandig leven. Lees meer op de pagina Cyclamenstraat 1 locatie tijdelijk wonen.
Waar zijn de opvangplekken?
Fuutlaan 10 (Springplank)
De voorzieningen voor basiszorg (centrale inloop en 24-uursopvang) komen op een centrale plek in de stad samen op Fuutlaan 10.
Bellefroidlaan 3 (Opstart040 Springplank)
Op Bellefroidlaan 3 is een 24-uursopvang voor 30 personen + 2 adempauzeplekken.
Winternoodopvang
Daklozen die geen gebruik willen of mogen maken van de maatschappelijk opvang, kunnen bij winterkou gebruikmaken van de winternoodopvang. De winternoodopvang was dit jaar op het Trade Forum terrein naast het Campanile Hotel en is inmiddels gesloten. De komende twee winters komt de winternoodopvang op dezelfde locatie. Ga voor meer informatie naar Winternoodopvang | Gemeente Eindhoven.
Hoe onderzoekt de gemeente of een locatie passend is voor maatschappelijke opvang?
We doen altijd een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid, leefbaarheid en draagkracht van de buurt. Ook kijken we naar geschiktheid van het pand, de locatie en de totale spreiding in de stad. We maken een zorgvuldige afweging tussen verschillende belangen en mogelijkheden.
Waarom wordt het besluit voor nieuwe locaties genomen zonder de omgeving te betrekken?
Maatschappelijke opvang is een onderwerp met veel dilemma’s en complexe afwegingen. Als gemeente willen we dat Eindhoven een stad is waarin iedereen meetelt, kansen krijgt of geholpen wordt. Ook kwetsbare inwoners zoals wie dak- en thuislozen. Daarbij moeten we altijd afwegingen maken tussen bijvoorbeeld de belangen van inwonersgroepen, de draagkracht van de wijk en de behoefte aan ruimte in de stad om te wonen, werken en recreëren.
Veel inwoners begrijpen ook waarom opvang voor dak- en thuislozen nodig is. Mensen maken zich echter ook zorgen wanneer deze opvang in hun buurt komt en willen dit liever niet. De gemeenteraad heeft in een protocol vastgelegd dat de burgemeester en wethouders hierover eerst het besluit neemt en daarna communiceert met direct betrokkenen en de omgeving van de locatie. Het besluit volgt op een onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Dit alles gebeurt in afstemming met onder andere de politie en de gebiedscoördinatoren.
Welke doelgroepen zijn er als het gaat om dak- en thuislozen?
Inwoners die gebruik maken van maatschappelijke opvang zijn 18 jaar of ouder en dak- of thuisloos. Deze groep is niet in staat om deze problemen zelfstandig (of met hulp van de sociale omgeving) op te lossen. Ze hebben daarnaast problemen op meerdere levensgebieden zoals gezondheid, financiën, wonen, dagbesteding en sociaal netwerk. In sommige gevallen is er sprake van psychische/psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek.
Omdat niet iedereen dezelfde of even zware problemen heeft, is het belangrijk dat elke persoon hulp op maat krijgt. We onderscheiden daarom 3 doelgroepen binnen de maatschappelijke opvang: A, B en C.
Doelgroep A
Mensen uit deze doelgroep hebben één groot probleem dat problemen op meerdere leefgebieden veroorzaakt. De hulpvraag is goed in te schatten en de problemen die spelen zijn niet belemmerend voor werk.
Doelgroep B
Er zijn verschillende grote problemen op meerdere leefgebieden, maar de hulpvraag is redelijk in te schatten. De problemen zijn belemmerend voor werk. Deze moeten eerst worden aangepakt om aan het werk te komen.
Doelgroep C
Er zijn meerdere grote problemen op meerdere leefgebieden en er is sprake van (woon)overlast en/of geweld. De hulpvraag is moeilijk in te schatten en is volgens de persoon zelf niet aanwezig. De houding van de persoon maakt hulpverlening moeilijk. Dit moet eerst aangepakt worden om vervolgens de onderliggende problemen te kunnen behandelen.
Eerst wonen
Hoewel de behoefte en vraag per doelgroep verschilt, start de hulp voor iedereen met een woonplek en werk of zinvolle dagbesteding. Dit met individuele ondersteuning om problemen op te lossen en te leren deze te voorkomen. Daarna is een volgende stap mogelijk naar een meer zelfstandige vorm van wonen en leven. Voor een deel van de groep dak- en thuislozen blijft ondersteuning veel langer of zelfs altijd nodig.