Wanneer komt mijn schade in aanmerking voor vergoeding?
Jouw schade komt mogelijk in aanmerking voor vergoeding als:
- Jouw bedrijf schade heeft geleden door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden die door de gemeente zijn uitgevoerd.
- Jouw schade het gevolg is van bijvoorbeeld het verlenen van een omgevingsvergunning of een wijziging van het omgevingsplan, waardoor je onroerende zaak in waarde is gedaald of je inkomen is gedaald.
- De schade niet te voorzien was op het moment dat je het gebouw of de grond aankocht.
- Je niet eerder een vergoeding hebt ontvangen voor de schade, bijvoorbeeld van de verzekering.
Ik heb schade door werk aan de weg. Wat kan ik doen?
Heb je schade als gevolg van wegwerkzaamheden aan de openbare weg die door de gemeente zijn uitgevoerd? Of jouw schade in aanmerking komt voor vergoeding, hangt af van:
- Komt de schade uit boven het zogenoemde normaal maatschappelijk risico?
- Zo ja, word je zo zwaar getroffen door de werkzaamheden dat de schade redelijkerwijs niet (helemaal) voor jouw eigen rekening moet blijven?
Als dat zo is, kom je mogelijk in aanmerking voor nadeelcompensatie. Meer informatie vind je in de verordening nadeelcompensatie Eindhoven.
Op verzoeken die zijn ingediend voor 22 mei 2024 blijft de regeling nadeelcompensatie voor werkzaamheden aan de weg van toepassing.
Wat is een normaal maatschappelijk risico bij werk aan de weg?
Werkzaamheden aan de weg zijn een normaal maatschappelijk risico, waarmee iedereen geconfronteerd kan worden. Om dit criterium hanteerbaar te maken, gebruiken we een eigen risico van 8% van de omzet in de referentieperiode. Deze referentieperiode hangt samen met de periode van de werkzaamheden en wordt bepaald door een onafhankelijk en deskundig adviseur. Dit betekent concreet dat je niet voor een vergoeding in aanmerking komt wanneer de schade minder is dan 8% van de referentieomzet.
Wie bepaalt de nadeelcompensatie bij werk aan de weg?
Een onafhankelijk en deskundig adviseur stelt vast of er sprake is van een situatie waaruit schade is ontstaan. Dat doet hij door een vergelijking te maken tussen de feitelijke situaties met en zonder de schadeoorzaak. Bijvoorbeeld het tijdelijk afsluiten van de weg. Uit de gemaakte vergelijking komt naar voren of sprake is van schade. Vervolgens bepaalt de adviseur de hoogte van de schade en of deze voor vergoeding in aanmerking komt.
Ik krijg geen vergoeding. Wat nu?
Kom je niet aanmerking voor nadeelcompensatie en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.
Heb je schade door waardevermindering onroerende zaak of inkomensverlies?
Bestaat jouw schade uit waardevermindering van je onroerende zaak, zoals een woning? Of is er een vermindering van je inkomen als gevolg van besluiten op het gebied van de fysieke leefomgeving? Dan heb je mogelijk recht op nadeelcompensatie. Meestal gaat het om schade als gevolg van een wijziging van het omgevingsplan. Of als gevolg van een verleende omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld bouwactiviteiten of voor een wijziging van gebruik waarbij afgeweken wordt van het omgevingsplan.
Wie bepaalt de nadeelcompensatie bij waardevermindering?
Een onafhankelijk en deskundig adviseur stelt vast of er sprake is van een situatie waaruit schade is ontstaan. Dat doet hij door een waardevergelijking te maken van je onroerende zaak, direct voor en na het schadeveroorzakend besluit is meegedeeld. Of direct voor en na informatie is gegeven over de schadeveroorzakende activiteit of gestart is met de activiteit. Blijkt uit de vergelijking dat de waarde van je onroerende zaak is verminderd of je inkomen is gedaald, dan kan er sprake zijn van nadeelcompensatie.
Of de waardedaling voor vergoeding in aanmerking komt is afhankelijk van meerdere aspecten. De adviseur betrekt deze aspecten in de beoordeling en bepaalt vervolgens de hoogte van de waardedaling of inkomensderving.
Wat is een normaal maatschappelijk risico bij waardevermindering?
Er geldt in ieder geval een eigen risico van 4% van de waarde van je onroerende zaak, wanneer de schade heeft geleid tot waardevermindering. Dit heet het normaal maatschappelijk risico. Uitzondering is wanneer de schade het gevolg is van de (veranderde) functie van je eigen onroerende zaak. Bij inkomensschade is er ook geen wettelijk eigen risico.
Ook kan sprake zijn van bepaalde omstandigheden waarvan de risico’s voor jouw rekening dienen te blijven. Bijvoorbeeld omdat je op het moment van de aankoop van jouw onroerende zaak had kunnen weten dat de planologische situatie zou gaan veranderen.
Hoe vraag ik een vergoeding aan?
Dat doe je met het formulier nadeelcompensatie aanvragen. Is de waarde van je onroerende zaak gedaald door een omgevingsvergunning? In dat geval kun je na inwerkingtreding van de omgevingsvergunning de vergoeding aanvragen. Gaat het om andere activiteiten die schade veroorzaken? Dan kun je de vergoeding aanvragen vanaf het moment dat de bouwactiviteiten zijn gestart of daarover informatie is verstrekt.
Zodra we het formulier hebben ontvangen, krijg je van ons een ontvangstbevestiging. In deze ontvangstbevestiging vragen we je ook voor een bepaalde datum een drempelbedrag van € 100,- te betalen. Wanneer je het drempelbedrag niet tijdig betaalt, nemen we je aanvraag niet inhoudelijk in behandeling.
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie vind je in de:
Verordening nadeelcompensatie Eindhoven
Beleidsregel nadeelcompensatie behorende bij de Verordening Nadeelcompensatie Eindhoven
Bij vragen kun je contact opnemen met Esther van den Nieuwelaar via e.vd.nieuwelaar@eindhoven.nl of Chantal Julicher - Zegers via c.julicher-zegers@eindhoven.nl.