Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de nieuwe locatie voor tijdelijk wonen in de Theresiakerk. Wil je meer weten over de maatschappelijke opvang als geheel of over het beleid van de gemeente? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Vragen & antwoorden
Wat gaat er veranderen?
Wat gaat er precies veranderen?
De Theresiakerk wordt een stabiele thuisbasis voor maximaal 35 mensen die eerder dak- of thuisloos waren. Als de verbouwplannen rond zijn en de omgevingsvergunning is verleend, komen er verschillende woonunits. De bewoners worden op deze plek voorbereid op een zelfstandig leven.
Wil je meer weten over de maatschappelijke opvang als geheel of over het beleid van de gemeente? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Wat is tijdelijk wonen en waarom kiest de gemeente daarvoor?
We willen graag dat mensen, die om wat voor reden dan ook zonder huis komen te zitten, zo snel mogelijk de regie over hun leven terugkrijgen. Het doel is dat deze mensen weer een passende, stabiele woonplek krijgen en hun problemen aangepakt worden. In de ideale situatie is dat meteen een vaste woonruimte met begeleiding op maat, maar door de woningnood is dat heel lastig. In de Theresiakerk woont een bewoner al wel zelfstandig, maar is er ook hulp en begeleiding. Het wonen is tijdelijk. Het doel is dat de bewoner doorstroomt naar definitieve huisvesting.
Wil je meer weten over de maatschappelijke opvang als geheel of over het beleid van de gemeente? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Waarom is er voor deze locatie gekozen?
Er zijn in Eindhoven -mede door de hoge woningnood- onvoldoende voorzieningen voor tijdelijk wonen beschikbaar. Daarom is de gemeente samen met Springplank040 op zoek gegaan naar geschikte panden. De Theresiakerk is geen eigendom van de gemeente, maar van de Parochie St Joris. De afgelopen periode hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de parochie en Springplank040 over het inzetten van de Theresiakerk voor zelfstandig wonen van dak- en thuislozen. De gemeente heeft positief over dit initiatief geoordeeld.
Hoe wordt een keuze voor een locatie gemaakt?
Om te kijken of de locatie passend is voor tijdelijk wonen, is een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid in en draagkracht van de buurt gedaan. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de geschiktheid van het pand, de locatie en de spreiding van opvanglocaties in de stad.
Wie komen er wonen?
Wie zijn de dak- en thuislozen die in de Theresiakerk gaan wonen?
Het zijn mensen met lichte tot matige problemen die om verschillende redenen hun dak boven het hoofd zijn kwijtgeraakt. Ze hebben zich aangemeld bij Springplank en verbleven de eerste periode in een 24-uursopvang of bij vrienden/familie. Nu zijn ze toe aan een volgende stap. Ze krijgen de kans om hun leven onder begeleiding zelfstandig te leiden. In de 24-uursopvang hebben ze wel een eigen kamer, maar delen ze bijvoorbeeld keuken en badkamer. Voor een korte periode is dat helemaal niet erg, maar als het te lang duurt helpt dat niet om de regie op hun eigen leven echt terug te krijgen. Een maatwerkvoorziening tijdelijk wonen is precies wat deze doelgroep nodig heeft. Ze kunnen zelfstandig wonen, maar krijgen daarbij wel de begeleiding die ze nodig hebben.
Waarom zijn deze mensen dak- of thuisloos geworden?
Om uiteenlopende redenen. Elk verhaal is uniek en het kan iedereen overkomen. Vaak zien we een opeenstapeling van problemen zoals financiële problemen, relatieproblemen, verlies van werk, uitstroom uit een instelling of verslaving.
Wil je meer weten over deze doelgroep? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Hoelang blijven de bewoners er wonen?
Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de bewoner en de beschikbaarheid van andere huisvesting.
Praktische informatie
Wanneer gaat de locatie open?
Dat is nog niet bekend. Voorafgaand aan de opening en ingebruikname moet de kerk eerst geschikt worden gemaakt. Springplank040 en de parochie zijn hierover in gesprek.
Wie beheert het pand?
Het pand wordt in de toekomst beheerd door Springplank040. Zij begeleiden de bewoners op weg naar definitief zelfstandig leven en wonen.
Leefbaarheid & veiligheid in de buurt
Wat betekent tijdelijk wonen voor de buurt?
De toekomstige bewoners van de Theresiakerk zijn eigenlijk net als uw reguliere buren. Ze wonen op zichzelf en hebben allemaal werk of een andere vorm van dagbesteding. Het enige verschil is dat zij nog begeleiding krijgen van de medewerkers van Springplank 040. We verwachten dat u daarom weinig gaat merken van de gewijzigde functie van de Theresiakerk.
Springplank040 wil daarnaast graag wat betekenen voor de buurt en daarbij aansluiten bij behoeften van omwonenden. Zij gaan met omwonenden in gesprek over hun behoeften en de mogelijkheden.
Hoe worden omwonenden geïnformeerd?
In het voorjaar van 2023 hebben Springplank040 en het parochiebestuur een bewonersavond georganiseerd. Een tweede informatiebijeenkomst is in voorbereiding. Zodra Springplank een nieuwe datum heeft voor een tweede informatieavond, zullen wij dit ook publiceren op deze pagina.
Als je vragen of klachten hebt kun je altijd terecht bij Springplank. Neem contact met Springplank040 via 040-3041373 of mail naar info@springplank.org of klachten@springplank.org.