Hoe vraag ik een omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit aan?
Ga naar het Omgevingsloket en geef aan of je de aanvraag doet als particulier of als ondernemer. Het Omgevingsloket stelt je vervolgens een aantal vragen, op basis waarvan een aanvraagformulier op maat ontstaat. Dit vul je in. Eventuele bijlagen voeg je toe. Zo kunnen we je aanvraag sneller afhandelen. En vermeld geen persoonsgegevens of andere gegevens op tekeningen of rapporten. Dit helpt ons bij het waarborgen van je privacy.
We behandelen je aanvraag alleen als deze compleet is. Is je aanvraag onvolledig, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Wanneer is de Wet kwaliteitsborging van toepassing en wat betekent dat?
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Tegelijk wordt ook de Wet Kwaliteitsborging voor bouwen (Wkb) ingevoerd. Het doel van de Wkb is om de bouwkwaliteit te verhogen. De WKB geldt niet meteen voor alle bouwwerken. Als je na 1 januari 2024 je voornemen tot bouwen indient bij de gemeente, moet je rekening houden met de Wkb. Meer informatie over de Wkb: Wet kwaliteitsborging voor bouwen (WKB).
Hoe lang duurt het voor ik een beslissing krijg?
Meestal krijg je binnen 8 weken een beslissing op je aanvraag. Soms hebben we meer tijd nodig. In dat geval verlengen we de beslisperiode 1 keer met 6 weken.
Voor meer complexe aanvragen, bijvoorbeeld bij grote ontwikkelingen waarbij meerdere aspecten van de fysieke leefomgevingen een rol spelen, adviseren wij om eerst een conceptverzoek aan te vragen. Ook kun je ervoor kiezen om, in plaats van de reguliere procedure, de uitgebreide procedure te volgen. In dat geval geldt een termijn van 26 weken. Ook deze kunnen we eenmalig met 6 weken verlengen.
Is je aanvraag niet compleet en vragen we je aanvullende gegevens op te sturen? Dan wordt de beslisperiode opgeschort. Beslissen we niet binnen de gestelde termijn? Dan betekent het niet dat je automatisch een vergunning krijgt.
Hoe ontvang ik een beslissing?
Je ontvangt het besluit per mail.
Wat betaal ik voor een aanvraag?
Een aanvraag kost altijd geld. Ook als je geen omgevingsvergunning krijgt of als je de aanvraag zelf intrekt. Wat je precies betaalt, is afhankelijk van hoe groot en complex je aanvraag is.
Een volledig overzicht van alle kosten die te maken hebben met de omgevingsvergunning vind je in de Legesverordening vergunningen 2025.
Wat moet ik doen als ik een omgevingsvergunning heb gekregen?
Als je een vergunning hebt gekregen, kun je aan de slag met bouwen of verbouwen. Je moet dan online melden dat je begint met bouwen, dat doe je via het Omgevingsloket. Meer over het melden van je bouwwerkzaamheden vind je op de pagina Melden bouwwerkzaamheden.
Ik krijg geen vergunning. Wat nu?
Heb je geen vergunning gekregen en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.
Nadeelcompensatie, wat is dat?
De gemeente voert regelmatig werkzaamheden uit aan de openbare weg of neemt besluiten die van invloed zijn op de leefomgeving. Bijvoorbeeld door het verlenen van een vergunning of een wijziging van het omgevingsplan. Daar kun je last van hebben of zelfs financiële schade. Bijvoorbeeld omdat je bedrijf minder goed bereikbaar is, je woning in waarde daalt, of je inkomensverlies hebt. De vergoeding van schade die de gemeente veroorzaakt in de uitoefening van haar taak of bevoegdheid heet: nadeelcompensatie. Door nadeelcompensatie kan de schade misschien geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Denk je dat jij in aanmerking komt? Je kunt nadeelcompensatie online aanvragen.
Meer over nadeelcompensatie.
Overgangsrecht van planschade naar nadeelcompensatie
De regeling nadeelcompensatie geldt vanaf 1 januari 2024. Voor 1 januari 2024 was er de regeling voor planschade. Deze blijft gelden als:
- De schade is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat is vastgesteld vóór 1 januari 2024;
- De schade is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat als ontwerp ter inzage is gelegd vóór 1 januari 2024;
- Voor de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die van kracht is geworden vóór 1 januari 2024;
- Voor de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die is aangevraagd vóór 1 januari 2024.
Planschadeverzoek
Bij een planschadeverzoek wordt deze procedure gevolgd. De schade wordt door een onafhankelijk bureau vastgesteld, de aanvrager wordt ook in de procedure betrokken.