Aangepast vervoer
Vervoersbedrijf Connexxion Taxi Services voert het aangepaste leerlingenvervoer (vervoer per 8-persoons taxibus) uit voor kinderen uit Eindhoven en Waalre. Het is dus mogelijk dat Eindhovense en Waalrese leerlingen samen in één bus of taxi naar school worden gebracht.
Is het voor jouw kind niet mogelijk om te reizen met meerdere leerlingen in een taxibus? Dan wordt er van jou als ouder/verzorger verwacht mee te reizen als begeleider in de taxi. Is dit ook niet mogelijk? Dan kun je een vergoeding ontvangen voor eigen vervoer per auto, fiets, trein of bus.
De Reiskoffer
Heeft jouw kind een toekenning voor taxivervoer? Dan kun je hem of haar aanmelden voor de Reiskoffer. In dit project wordt je kind begeleid naar het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Meedoen aan dit project kost niks. Heb je interesse? Laat het ons weten via leerlingenvervoer@eindhoven.nl of ga naar dereiskoffer.nu.
Openbaar vervoer
Je kunt soms een vergoeding krijgen voor openbaar vervoer, zoals de bus of trein. Als dat mogelijk is, krijg je het volledige bedrag terug.
OV-chipkaart
De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een persoonlijke OV-chipkaart voor je kind en voor de volwassen begeleider, als openbaar vervoer met begeleiding is toegewezen. Zorg dat er altijd voldoende geld op de OV-chipkaart staat wanneer je de bus of trein neemt.
Informatie over het bestellen van de OV-chipkaart vind je op ov-chipkaart.nl, 9292.nl en hermes.nl of in de Hermeswinkel in het stationsgebouw in Eindhoven.
Kortingskaart verplicht
Reis voordelig, plaats een kortingsproduct op de ov-chipkaart. De kosten voor de ov-chipkaart (€ 7,50) en het kortingsproduct (€ 13,15) mag je eenmalig declareren bij de gemeente Eindhoven.
Meedoenbijdrage, gratis reizen na 9.00 uur
Heb je de Meedoenbijdrage ontvangen? Dan kun je binnen Eindhoven na 9.00 uur gratis reizen met de bus. Zorg dat je je daarvoor tijdig hebt aangemeld met het nummer van je OV-chipkaart.
Kinderen tot 12 jaar
Per betalende reiziger die reist met een ov-chipkaart, mogen 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee. Kinderen jonger dan 4 jaar reizen altijd gratis mee met de betalende reiziger. Op 9292.nl vind je informatie over wat voor jou de voordeligste manier is om te reizen met het openbaar vervoer.
Eigen vervoer
Als de leerling recht heeft op een vergoeding voor eigen vervoer dan mag je voor de afstand tussen woning en school ook een kilometervergoeding aanvragen. De leerling kan met de fiets of met de auto gaan.
Hoe vraag ik leerlingenvervoer aan?
Bij de toewijzing van leerlingenvervoer gaan we uit van de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor de leerling. Leerlingenvervoer aanvragen doe je via het digitale formulier Leerlingenvervoer aanvragen. Heb je geen DigiD? Dan kun je het digitale formulier wel online invullen, maar verstuur je het daarna per post. We hebben dan namelijk een handtekening nodig.
Let op: de adviescommissie of tekeningbevoegde van de school vult onderstaand PDF-formulier 'Vervoersadvies school' in. Het ingevulde formulier voeg je aan jouw aanvraag toe als bijlage.
-
Vervoersadvies school (181.53 KB)
Hoe verleng ik mijn aanvraag voor een nieuw schooljaar?
Heb je leerlingenvervoer voor meerdere jaren? Elk jaar kijken we of je situatie veranderd is. Voor verlenging in het nieuwe schooljaar vul je het formulier Leerlingenvervoer verlengen in. Heb je geen DigiD? Dan kun je het digitale formulier wel online invullen, maar verstuur je het daarna per post. We hebben dan namelijk een handtekening nodig.
Vul het formulier vóór 1 mei in. Dan weet je zeker dat je voor het begin van het nieuwe schooljaar bericht krijgt. Als we het formulier later ontvangen dan 1 mei, kan je kind de eerste maand van het schooljaar niet gebruikmaken van het leerlingenvervoer.
Wanneer vraag ik leerlingenvervoer aan?
Je kunt het hele schooljaar door leerlingenvervoer aanvragen. Wil je leerlingenvervoer aanvragen voor het nieuwe schooljaar? Vraag het dan voor 1 mei aan.
Ben je te laat met het aanvragen van leerlingenvervoer? Dan kunnen we de vergoeding of het vervoer misschien niet regelen vóór het begin van het schooljaar. We kijken naar de regels in de Verordening Sociaal Domein Gemeente Eindhoven, hoofdstuk 5. Bij het toekennen van de vergoeding kijken we naar de kosten voor vervoer naar de dichtstbijzijnde school die voor de leerling geschikt is.
Hoe dien ik een declaratie in?
Dien een declaratie in via het digitale formulier Declaratie leerlingenvervoer indienen. En zorg dat je de benodigde bewijsstukken meestuurt als bijlages. Denk aan een persoonlijk overzicht uit ‘Mijn OV-chipkaart’ of originele facturen.
Liever per post? Je vindt het formulier hieronder ook in pdf. Je kunt het formulier ook aanvragen bij het klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 040.
Stuur het ingevulde formulier samen met het betaalbewijs van de vervoerskosten naar: Gemeente Eindhoven, Leerlingenvervoer, Antwoordnummer 10123, 5600 VB Eindhoven. Een postzegel is niet nodig.
-
Declaratieformulier leerlingenvervoer (57.72 KB)
Waar vind ik meer informatie?
Je kunt telefonisch contact opnemen met 14 040 of mailen naar: leerlingenvervoer@eindhoven.nl.
Het recht op leerlingenvervoer is vastgelegd in 3 wetten:
- Wet op het Primair Onderwijs (WPO)
- Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO)
- Wet op de Expertisecentra (WEC)
De uitvoeringsregels van het leerlingenvervoer zijn vastgelegd in de Aanvulling verordening sociaal domein.
Adviesraad
Sinds 2010 bestaat de Adviesraad leerlingenvervoer. Deelnemers zijn ouders, vertegenwoordigers van scholen, vervoersbedrijven, gemeente en toezichthouder. De Adviesraad komt minstens 2 keer per jaar bijeen en adviseert de gemeente op het gebied van leerlingenvervoer. Dit gebeurt gevraagd en ongevraagd.
-
Folder Leerlingenvervoer 2024-2025 (8.2 MB)
-
Beknopte handleiding vervoersmanagement online (120.16 KB)