Hoe zorgt Eindhoven voor een toegankelijke gemeente?
gemeentelijke gebouwen
Inwonersplein
Het Inwonersplein is goed toegankelijk voor personen met een beperking. Wanneer je bijvoorbeeld bent aangewezen op een rolstoel of rollator, dan kun je in plaats van de trap één van de twee hellingbanen gebruiken om bij de ingang van het Inwonersplein te komen. Deze hellingbanen zijn speciaal ontworpen voor personen met een beperking en zijn bijvoorbeeld voorzien van zitbankjes aan de zijkanten om onderweg even te kunnen uitrusten.
Maak je liever geen gebruik van een hellingbaan? In dat geval kun je de rolstoellift gebruiken om via het Stadhuis met een kleine omweg naar het Inwonersplein te komen. Je vindt deze lift aan de voorkant van het bordes van het Stadhuis.
Hoe werkt het? Ga naar de rolstoellift en druk op de daar aanwezige knop. Je krijgt dan een medewerker van de beveiliging te spreken. Leg uit wat je situatie is en ga met de lift naar boven, naar de ingang van het Stadhuis. Een medewerker van de beveiliging ontvangt je daar en helpt je om met de lift in het Stadhuis naar het Inwonersplein te komen. Wil je vanuit het Inwonersplein weer naar buiten? Vraag dan een medewerker van de beveiliging je even te helpen met de lift en je naar het bordes van het Stadhuis te begeleiden.
De toegankelijkheid van het Inwonersplein en het Stadhuis worden dit jaar verder verbeterd.
Mercado
Mercado aan de Smalle Haven kent geen hoogteverschil bij de ingang. Er is een aparte ingang voor mensen met een rolstoel, naast de draaideur. Na aanbellen zorgen de beveiligers ervoor dat de deur open gaat.
NRE gebouw
Het gebouw aan de Nachtegaal 15 kent wel een hoogteverschil. Daarom is naast de trap een rolstoellift aanwezig die zelf bediend kan worden.
Toegankelijkheid gemeentelijk vastgoed
De gemeente heeft een groot aantal gebouwen in eigendom met cultureel/maatschappelijke functies. Deze variëren van zwembaden tot buurtcentra. Voor al deze locaties geldt toegankelijkheid voor iedereen als belangrijk uitgangspunt. Op de website ongehinderd.nl vind je meer informatie over (getoetste) toegankelijkheid van diverse locaties en voorzieningen.
Heb je vragen over toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen en gemeentelijk vastgoed? Dan kun je mailen met vastgoedservice@eindhoven.nl.
Hoe zorgt Eindhoven voor een toegankelijke stad?
Toegankelijke openbare ruimte
Eindhoven wil een fijne stad zijn om te wonen, leven, werken en bezoeken. We willen een stad zijn die van ons allemaal is, waar we oog hebben voor elkaar en waar iedereen zichzelf mag zijn. Een inclusieve stad. Een toegankelijke openbare ruimte draagt hieraan bij.
Een goede openbare ruimte is onder andere afgestemd op onze behoefte ons te verplaatsen. Dat stelt ook eisen aan de bereikbaarheid en bruikbaarheid van de stad, de zogenaamde toegankelijkheid. Door de openbare ruimte zo in te richten dat iedereen deze kan gebruiken en bereiken wordt deze van iedereen en zijn aparte voorzieningen minder nodig. Alleen dan is er sprake van een voor iedereen toegankelijke openbare ruimte.
Voor groepen mensen betekent een toegankelijke openbare ruimte ook dat ze (langer) zelfstandig kunnen functioneren, bijvoorbeeld ouderen en mensen met een beperking. Dat betekent bijvoorbeeld, ook als je gebruik maakt van een rolstoel, geleidehond, taststok of kinderwagen, je je veilig en gemakkelijk over en door straten, parken en pleinen kunt bewegen.
Handboek toegankelijkheid openbare ruimte
Het Handboek toegankelijkheid openbare ruimte is ons handvat om te komen tot een toegankelijke inrichting van de openbare ruimte. Dit handboek is bedoeld voor alle partijen actief betrokken bij het ontwerpen en beheren van de openbare ruimte. Er staan concrete ontwerprichtlijnen in voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is opgenomen wie op welk moment in het planvormingsproces verantwoordelijk is voor borging van de richtlijnen, dit zodat toegankelijkheid een duidelijke plek in het proces en de organisatie krijgt.
Hoe zorg ik als inwoner voor een toegankelijke stad?
- Houd de stoep vrij en zorg voor 5 stoeptegels vrije doorgang.
- Zet je fiets en deelscooter in een rek of aan de kant.
- Snoei je heg, struiken en bomen zodat takken niet over de stoep hangen.
- Zorg dat je kliko aan de kant staat. Zo kan iedereen er makkelijk langs.
Melding openbare ruimte
Loop je in de stad letterlijk tegen een obstakel aan? Of zie je een situatie die voor anderen mogelijk lastig is? Bijvoorbeeld losliggende stoeptegels, overhangende takken of aan ander obstakel? Geef dat dan door via de BuitenBeter App of een melding openbare ruimte.
Overlast van fout geparkeerde deelfiets of -scooter
Als je hinder ervaart van een fout geparkeerde deelfiets of deelscooter, neem dan contact op met de betrokken aanbieder:
- Go Sharing maak een melding via het overlastformulier of bel naar 085 90 22 901
- Felyx maak een melding via het klachtenformulier of bel naar 085 20 80 470
- TIER maak een melding via support@tier.app of bel naar 020 809 00 39
Je kunt ook een melding maken via de BuitenBeterapp of via het formulier melding openbare ruimte. Dan sturen wij jouw melding door naar de betrokken aanbieder.
Overlast van foutparkeren blijft een continu aandachtspunt en dit proberen we samen met de aanbieders zoveel mogelijk te beperken. Daarom gaan we werken met hubs/dropzones in het centrum. Dit zijn aangewezen plekken waar de deelvoertuigen achtergelaten moeten worden. Er wordt hierbij onder andere rekening gehouden met de toegankelijkheid en efficiënt gebruik van de openbare ruimte.
Tijdens kwartaalevaluaties met aanbieders wordt ook aandacht besteed aan het terugdringen van overlast en wordt de aanpak waar nodig verscherpt. In combinatie met de dropzones/hubs, maar ook de technische ontwikkelingen op het gebied van automatische controle (door middel van foto’s) op foutparkeren in de apps van de aanbieders moet dit overlast verder beperken. Kijk voor meer informatie op de pagina Deelfietsen en deelscooters.
Wat is de Lokale Inclusie Agenda?
De gemeente Eindhoven heeft sinds 2024 een Lokale Inclusie Agenda. Dit is een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Inclusief Samenleven. Het is een actieplan dat laat zien hoe de gemeente uitvoering geeft aan het VN-verdrag Handicap. Hierin staat een overzicht van bestaande en nieuwe activiteiten en voorzieningen gericht op het vergroten van toegankelijkheid en verwijderen van belemmeringen voor mensen met een beperking.
Gesprekstafels
Dit doen we door elk jaar gesprekstafels te organiseren. Zo halen we ervaringen en behoeften op van inwoners met een beperking. Ook krijgen ze informatie over huidig beleid en kunnen ze meedenken over mogelijke oplossingen.
VN-verdrag Handicap
De Tweede en Eerste kamer gingen in 2016 akkoord met de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking. In het verdrag staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander, belangrijk zijn. Bijvoorbeeld werk, onderwijs, sport en andere vrijetijdsbesteding. Het VN-verdrag vraagt om “VN-gedrag”. Het implementeren van het VN-verdrag is een continu proces. Het gaat om een verandering van mindset en van gedrag; een cultuurverandering. Je kijkt stap voor stap, samen met ervaringsdeskundigen, hoe je de drempels (de beperkingen) in de samenleving kunt wegnemen zodat iedereen kan meedoen. Een belangrijk uitgangspunt bij de implementatie van het VN-verdrag is dan ook “Nothing about us, without us”. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat mensen met een beperking en/of hun vertegenwoordigers bij het opstellen van het beleid worden betrokken.
Hoe zorgt de gemeente voor digitale toegankelijkheid?
De gemeente Eindhoven werkt er hard aan om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Hiervoor volgen we de toegankelijkheidseisen volgens WCAG 2.1. Zo is de website voor iedereen toegankelijk. Meer informatie is te vinden op de pagina Toegankelijkheidsverklaring.
Waar vind ik meer informatie over de toegankelijkheid van de stad?
Informatie over toegankelijkheid van locaties, zoals sporthallen, scholen en voorzieningen voor gehandicapte personen, vind je op ongehinderd.nl.
Overige handige links
- waarkaniknaardewc.nl en HogeNood app (openbare toiletten)
- iederin.nl (koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte)
- toegankelijkheid bushaltes (hermes.nl)
- nietsoveronszonderons.nl (adviespunt Ervaringsdeskundigheid)
- wijzijnzet.nl (inclusief beleid en toegankelijkheid)
- cliëntenraad sociaal domein (Gemeente Eindhoven)
- mensenrechten van mensen met een beperking (mensenrechten.nl)
- bartimeusfonds.nl - het Bartiméus Fonds zamelt geld in voor innovatieve projecten én probeert mensen bewust te laten worden waar slechtziende en blinde mensen dagelijks - soms letterlijk - tegenaan lopen
- unieksporten.nl
- Lokale Inclusie Agenda 2024
- Uitvoeringsprogramma Inclusief Samenleven + Lokale Inclusie Agenda
Heb je nog een vraag op opmerking over toegankelijkheid. Vul dan het contactformulier in.
Hoe zorgt de gemeente Eindhoven voor toegankelijke evenementen?
Voor GLOW 2024 is er een Toegankelijkheidskaart gemaakt. Op deze interactieve kaart staat extra informatie om een bezoek aan GLOW voor te bereiden en om tijdens het bezoek te gebruiken. Informatie zoals de (gehandicapten)parkeerplaatsen, toiletten, watertap-, rust- en schuilplekken. Als de proefperiode geslaagd is, zijn we van plan om dit ook voor andere evenementen te gebruiken.