In het masterplan staat welke bijdrage mobiliteit levert aan de belangrijke uitdagingen van deze tijd, zoals de groei van onze stad, verstedelijking en klimaatverandering. Met het masterplan werken we toe naar een Eindhoven dat beter verbonden, schoner, gezonder en veiliger is. En waarin we ook ruimte maken voor de groei van de stad.
In de actieagenda bij het masterplan zijn de concrete keuzes en stappen beschreven voor de komende jaren. Een van de uitwerking is een verkeerscirculatieplan voor het gebied binnen de Ring en een verbeterplan voor de Ring. Ook wordt er gewerkt aan de HOV4: Eindhoven Centrum - Veldhoven De Run.
Wat staat er in het Masterplan Mobiliteit?
Masterplan Mobiliteit
Het Masterplan Mobiliteit 2050 bestaat uit twee delen:
Deel I. Dromen: hierin zijn onze dromen voor de toekomst beschreven en welke rol en waarde mobiliteit daarin heeft.
Deel II. Actie-agenda: hierin zijn de concrete keuzes en stappen beschreven voor de komende jaren om onze dromen dichterbij te halen.
Hoe is het Masterplan Mobiliteit tot stand gekomen?
Inwoners, ondernemers en deskundigen hebben input gegeven en meegedacht over de toekomst van mobiliteit in onze stad. Zowel het proces als de uitkomst stonden in het begin nog niet vast. Gaandeweg zijn de stappen gezet die aansluiten bij de stad om te komen tot de uitwerking die er nu ligt. Wij hebben inspiratie gevraagd uit de wetenschap voor een externe blik, tientallen bijeenkomsten georganiseerd en met honderden inwoners het gesprek gevoerd. Wij hebben niet alleen inwoners uitgenodigd om te komen, maar zijn ook de stad ingegaan om het gesprek op straat te voeren met inwoners, bezoekers en ondernemers. Hieronder vind je meer informatie over de activiteiten:
- Dromenlabs: inwoners zijn uitgenodigd om samen met wetenschappers en experts te dromen over de toekomst en welke rol mobiliteit daarin speelt.
- Kennislabs: samen met experts, ondernemers en ervaringsdeskundigen is er tijdens negen kennislabs verdiepend nagedacht over verschillende mobiliteitsthema’s.
- Straatlabs: niet iedereen komt naar een bijeenkomst over mobiliteit. Wij zijn ook de straat opgegaan om inwoners en bezoekers te spreken die zich niet altijd laten horen in een participatietraject.
- Verschillende thema’s zijn inhoudelijk uitgewerkt in een studie of plan. Deze vormen de inhoudelijke achtergrond op dit plan. Deze zijn te vinden onder het plusje 'welke thema's zijn uitgewerkt in het masterplan?'.
- Fontys Cross-over Lab Mobile City: samen met Fontys Hogeschool hebben wij een lesmodule genaamd Mobility Lab georganiseerd.
Wat zijn de vervolgstappen?
Een van de uitwerkingen van het Masterplan Mobiliteit zijn een verkeerscirculatieplan voor het gebied binnen de Ring en een verbeterplan voor de Ring. Ook wordt er gewerkt aan de HOV4: Eindhoven Centrum - Veldhoven De Run.
Waar vind ik meer informatie?
Verschillende thema’s zijn de afgelopen periode inhoudelijk uitgewerkt in een studie of plan. Deze vormen de inhoudelijke achtergrond op dit masterplan. Ook hebben we drie vooraanstaande deskundigen gevraagd na te denken over de toekomstige mobiliteit van Eindhoven. Zij hebben dit verwerkt in drie inspirerende essays. Je kunt ze hier inzien. De documenten zijn ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
-
Binnenstadsdeal Eindhoven 2022-2024 (6.43 MB)
-
Rapport Motie 30 tenzij (oktober 2023) (16.15 MB)
-
Multimodaal netwerkkader (november 2022) (1.59 MB)
-
Nota Verkeerslichten (juni 2022) (2.46 MB)
-
Innovatieagenda Verkeersmanagement 2023 - 2025 (379.92 KB)
-
Rapportage DigiPanel Deelvervoer (2022) (2.61 MB)
-
Nadere regels deelvoertuigen (mei 2023) (343.48 KB)
-
Parkeerstrategie Eindhoven (juni 2021) (713.46 KB)