Belangrijke voorwaarden om digitaal geboorteaangifte te kunnen doen:
- Ondertekende geboorteverklaring verloskundige of arts (download hier de verklaring om af te drukken).
- Indien van toepassing akte van erkenning kind, wanneer de ouders niet met elkaar gehuwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Of in geval van duo-moederschap.
- Beide ouders moeten op hetzelfde adres in Nederland wonen.
- Als moeder alleenstaand is kan zij aangifte doen.
- Beschikking hebben over DigiD.
Toch liever de deur uit? Kom dan zonder afspraak langs op het Inwonersplein om persoonlijk aangifte te doen, dat kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur.
Wie doet de geboorteaangifte?
De vader of moeder of meemoeder (ouder volgens de wet) van het kind doet aangifte van de geboorte bij de gemeente waar het kind is geboren. Woon je in Eindhoven maar is je kind in een andere gemeente geboren (bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Veldhoven of Geldrop)? Dan doe je in die gemeente aangifte.
Uitzonderingen
- Zijn zowel de moeder, vader of meemoeder niet in staat om aangifte te doen? Dan moet iemand die bij de geboorte was dit doen. Denk aan de verloskundige, arts of kraamhulp of een familielid.
- Als ook de hierboven genoemde personen niet kunnen, dan moet de eigenaar van de woning waar het kind is geboren aangifte doen. Of het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek waar het kind is geboren.
- Is er echt niemand die de aangifte mag of kan doen? Dan doet de burgemeester of een door hem of haar aangewezen ambtenaar dit.
Waarom moet ik aangifte doen?
Bij de geboorteaangifte van je kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van je kind. In de akte staan alle gegevens van het kind.
Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent of deze gegevens kloppen. Schrijffouten in de akte kunnen we verbeteren als hiervoor voldoende bewijs is, bijvoorbeeld een geboortekaartje.
Bij de aangifte registreren we je pasgeboren kindje uiterlijk de volgende dag in de BRP. Lees de brochure Basisregistratie Personen van de Rijksoverheid over welke gegevens in de BRP geregistreerd staan en waarvoor deze gegevens worden gebruikt. Het burgerservicenummer (BSN) ontvang je een aantal dagen na de geboorteaangifte per post.
Wanneer geef ik de geboorte van mijn kind aan?
Dat hangt af van de dag waarop je kindje is geboren. Regel is dat je binnen 3 (werk)dagen ná de geboortedag aangifte doet.
De laatste dag van de week waarop je jouw kind kan aangeven bij de gemeente zie je hieronder.
Geboortedag | Laatste aangiftedag |
---|---|
Maandag | Donderdag |
Dinsdag | Vrijdag |
Woensdag | Maandag |
Donderdag | Maandag |
Vrijdag | Dinsdag |
Zaterdag | Dinsdag |
Zondag | Woensdag |
Kan ik ook persoonlijk geboorteaangifte doen?
Jazeker. Je kunt elke maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur zonder afspraak naar de balie van het Inwonersplein komen om de geboorte persoonlijk aan te geven.
Wat heb ik nodig voor de geboorteaangifte?
Je neemt het volgende mee:
- een geldig identiteitsbewijs van de aangever;
- het geboortebericht van het ziekenhuis (alleen als je dat hebt gekregen);
- als het kindje de achternaam van de moeder krijgt: een kopie van de akte van naamkeuze;
- ben je als ouders niet getrouwd en is het kind al voor de geboorte erkend: een kopie van de erkenningsakte;
- trouw- of partnerschapsboekje (indien gewenst).
De geboorteaangifte is gratis.
Moet ik aangifte doen als mijn kindje levenloos wordt geboren?
Als je kindje dood wordt geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet je wel aangifte doen. De akte wordt dan in het overlijdensregister opgenomen. Ook als je kindje overlijdt binnen de aangiftetermijn van 3 dagen, moet je aangifte doen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.
Als je kindje dood wordt geboren na een zwangerschap van minder dan 24 weken ben je niet verplicht om aangifte te komen doen maar mag dat wel. De akte wordt dan eveneens in het overlijdensregister opgenomen. Ook kun je ervoor kiezen om je levenloos geboren kindje te laten registreren bij jou gegevens in de basisregistratie personen.
De aangifte doe je persoonlijk aan de balie bij het Inwonersplein. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 040
Wat moeten we doen als ons kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft?
Heeft het kindje bij de geboorte niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je na de inschrijving in de BRP een verblijfsvergunning aanvragen. Dat kan online via de IND.
Ik en mijn partner zijn duo-moeder. Wat betekent dit voor ons?
Lees meer over duo-moeders en het ouderschap op rijksoverheid.nl.
Kan ik de achternaam van mijn kind(eren) kiezen?
Ja, dat kan. Bij de geboorte van je eerste kind kun je kiezen welke achternaam je kind krijgt. De keuze die je voor dit kind maakt, geldt ook voor alle andere kinderen die uit dezelfde relatie worden geboren. En sinds 1 januari 2024 kun je je eerste kind (als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren) de achternamen van beide ouders geven. Er is vanaf dan ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw
De hoofdregel is dat een kind dat wordt geboren in een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw, automatisch de achternaam van de man krijgt. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de moeder krijgt? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor de achternaam van de moeder vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Na de geboorte doen jullie daarvan aangifte. Als jullie digitaal aangifte doen, kunnen jullie tijdens de aangifte aangeven dat eerder een akte van naamskeuze is opgemaakt. Jullie kunnen de achternaam die jullie bij de digitale geboorteaangifte opgeven later niet meer veranderen. Hebben jullie vooraf geen akte van naamskeuze laten opmaken? Dan kunnen jullie de keuze voor de achternaam ook niet digitaal doorgeven. Maak in dat geval telefonisch via 14 040 of online een afspraak op het Inwonersplein om samen persoonlijk aan de balie de geboorteaangifte te doen en meteen een akte van naamskeuze te laten opmaken.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen
De hoofdregel is dat bij twee gehuwde of gepartnerde vrouwen het kind de achternaam krijgt van de echtgenote van de moeder die het kind baart, als de moeders niets regelen en zij bij aangifte van geboorte een verklaring van anonieme zaaddonatie kunnen overleggen. Willen jullie dat jullie kind de naam krijgt van de moeder die het kind heeft gebaard? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor een achternaam vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Hebben jullie geen verklaring van anonieme zaaddonor? Dan krijgt jullie kind in principe de achternaam van de moeder die het kind baart, en dus niet van de echtgenote/partner. Willen jullie ondanks het ontbreken van deze verklaring van anonieme zaaddonor toch dat het kind de achternaam van de echtgenote of geregistreerd partner krijgt? Maak dan voor de geboorte telefonisch via 14 040 een afspraak op het Inwonersplein. Tijdens deze afspraak leggen jullie persoonlijk jullie keuze voor een achternaam vast in een akte van naamskeuze. Deze akte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
De echtgenote van de moeder die het kind baart, kan het kind ook erkennen. Bij de erkenning kunnen jullie dan kiezen, welke achternaam jullie kind krijgt. Om een kind te erkennen, maak je een afspraak op het Inwonersplein.
Niet getrouwde of gepartnerde ouders
Zijn jullie niet getrouwd en ook geen geregistreerde partners? In dat geval krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de moeder, tenzij de andere ouder het kind erkent. Bij erkenning kunnen jullie namelijk de achternaam van jullie kind kiezen. Erkenning, en dus naamskeuze, kan al gebeuren voor de geboorte.
Doe je bij de erkenning van jullie eerste kind geen naamskeuze? Dan krijgen dit kind en alle andere volgende kinderen uit jullie relatie de achternaam van de moeder.
Weduwe of weduwnaar
Ben je weduwe of weduwnaar en is jouw echtgenoot of partner overleden voordat jullie een naamskeuze hebben gedaan? Dan kun je voor je kind je eigen achternaam, of die van je echtgenoot of partner kiezen.
Voor het kunnen kiezen van de achternaam van je kind (naamskeuze) gelden deze voorwaarden:
- Het kind heeft, of de kinderen hebben, de Nederlandse nationaliteit.
- Tenminste 1 van de ouders heeft de Nederlandse nationaliteit.
Het kiezen van een achternaam voor je kind(eren) is gratis.
Kan ik mijn pasgeboren kind(eren) twee achternamen geven?
Vanaf 1 januari 2024 kun je je eerste kind dat geboren is op of na 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders geven. De dubbele achternaam geldt automatisch ook voor alle kinderen die volgen in je gezin met dezelfde ouders. Bekijk op de website van de Rijksoverheid welke namencombinaties je kunt maken. Geef de voorkeur voor een dubbele achternaam door bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind.
Mijn kinderen zijn vóór 2024 geboren. Hoe geef ik hen alsnog twee achternamen?
Is je oudste kind geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024? Dan kon je als ouder gebruikmaken van de overgangsregeling. Deze regeling loopt nog tot 1 januari 2025, maar er zijn dit jaar helaas geen afspraakmogelijkheden meer. Het is daardoor niet meer mogelijk om van de overgangsregeling gebruik te maken.
Waar vind ik meer informatie over de geboorteaangifte?
Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.