Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen nog digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus.
Bronbestanden
De bronbestanden van alle plannen zijn te vinden op digitaleplannen.nl
Bestemmingsplannen
In een bestemmingsplan staat wat mag op een bepaalde plek in de stad. Waar woonhuizen en waar kantoren of winkels mogen staan. Ook staat er in hoe hoog, breed en diep een gebouw mag zijn en waarvoor het gebouw mag worden gebruikt. Een bestemmingsplan is juridisch bindend. Iedereen moet zich eraan houden, ook de overheid.
Ruimtelijkeplannen.nl en Omgevingsloket
Op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl kun je alle bestemmingsplannen digitaal inzien. Je kunt zoeken op adres, naam van een plan, nummer van een plan of op kenmerken, zoals type plan of planstatus. Per 1 januari 2024 zijn alle bestemmingsplannen opgegaan in het tijdelijke omgevingsplan. Dit is te bekijken via het Omgevingsloket.
Hoe kwam een bestemmingsplan tot stand?
Bestemmingsplannen worden niet meer gemaakt of gewijzigd. Deze informatie gaat over de situatie van voor 1 januari 2024 en geldt alleen voor de procedures die nog worden afgerond. Als er een nieuw bestemmingsplan werd ontwikkeld, ging dit in een aantal stappen:
Als er een nieuw bestemmingsplan wordt ontwikkeld, gaat dit in een aantal stappen:
- Voorontwerp: Burgemeester en wethouders bieden de gelegenheid tot samenspraak en overleggen met andere (overheids-) instanties. Niet alle plannen doorlopen een voorontwerpfase.
- Ontwerp: Het college van B en W heeft ingestemd met het ontwerp voor een nieuw bestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage op het Inwonersplein. Digitaal inzien kan ook, via www.ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens deze termijn kan iedereen een reactie indienen bij de gemeenteraad. Dit heet een zienswijze. Bijvoorbeeld als je een opmerking op het plan wilt geven, als je een fout in het plan opmerkt of als je het niet eens bent met het plan.
- Vaststelling: Als de gemeenteraad akkoord heeft gegeven, wordt het bestemmingsplan vastgesteld. Ook het vastgestelde plan wordt 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens deze termijn kun je als belanghebbende in beroep gaan bij de Raad van State. Ook het aanvragen van een voorlopige voorziening moet bij de Raad van State.
- Beroep: Als er beroep is ingesteld, moet de Raad van State een beslissing nemen. Zolang er geen uitspraak is, is het bestemmingsplan niet definitief.
- Onherroepelijk: het bestemmingsplan is definitief en geldend.
Welke plannen zijn er op dit moment in procedure?
Tegen welke besluiten is beroep aangetekend?
- Tongelre buiten de Ring (IJzeren Man)
- II Tongelre buiten de Ring (Lorentz Casimir Lyceum)
- Stationsplein Zuid (ondergrondse fietsenstalling)
- III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel)
- Exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel)
- IV Stratum binnen de Ring II (Stuiverstraat 82-88)
- Land Forum (politielocatie)
- IV Binnenstad (De Nieuwe Eindhoven)
- VII De Bergen (Grote Berg 11-21)
- Fietspad Eindhoven-Helmond
- II Strijp buiten de Ring 2019 (Hastelweg 287)
- IV Woensel buiten de Ring I 2017 (Gen. van Nijnattenstraat-Gen. Dibbetslaan)
- XI Strip binnen de Ring 2007 (Cederlaan 2)
- V Stratum binnen de Ring II (Stratumsedijk)
- IV Stratum buiten de Ring II 2016 (Schuttersbosch)
- Fietspad HTCE-De Run
- I Achtse Barrier-Heizoom 2015 (Hartje Barrier)
- IV Emmasingelkwadrant-Fellenoord 2013 (Vonderparkkwartier)
Kan ik een bestemmingsplan ook op papier inzien?
Als een bestemmingsplan tijdens de procedure ter inzage ligt, dan kun je dat plan inzien op het Inwonersplein. Dit kan zonder afspraak.
Alle geldende (dat wil zeggen definitieve) bestemmingsplannen zijn, behalve via de landelijk website ruimelijkeplannen.nl, ook op afspraak in te zien bij de bestemmingsplanbalie. Bel voor een afspraak naar telefoonnummer 14 040 of stuur een e-mail naar vergunningen@eindhoven.nl. Geef in de mail aan van welk adres je het bestemmingsplan wilt inzien en op welk telefoonnummer je bereikbaar bent. Wij nemen contact met je op om een afspraak te maken.
Zijn er kosten verbonden aan het opvragen van een papieren bestemmingsplan?
Ja, de kosten voor het opvragen van een papieren bestemmingsplan bedragen €20,00.
Ik kan niet vinden welk bestemmingsplan geldt op een bepaalde plek. Kan ik dat ergens navragen?
Stuur in dat geval een e-mail naar vergunningen@eindhoven.nl waarin je aangeeft om welk adres het gaat.
Kan ik een melding krijgen als er in mijn buurt iets verandert?
Ja, dat kan via Overheid.nl. Naast de gemeente nemen ook provincies en waterschappen besluiten die invloed hebben op jouw leefomgeving. Op Overheid.nl is een deel van die besluiten online terug te vinden. Bij het onderdeel 'Berichten over uw buurt' kun je die besluiten doorzoeken. Je kunt daar ook een e-mail attendering instellen. Je krijgt dan een e-mail als er in jouw buurt iets verandert.