Heb ik recht op een bijstandsuitkering?
Dat hangt af van je inkomen, de samenstelling van je gezin, eventuele bijverdiensten en je eigen bezit. Op basis hiervan bepalen we of je genoeg geld hebt om van te leven. Het inkomen van je eventuele partner wordt ook meegeteld.
Met meer mensen in een huis
Volwassenen die samen onder één dak wonen, kunnen hun woonkosten delen. Daarom kan het zijn dat je een lagere uitkering krijgt als je met één of meer mensen in hetzelfde huis woont. Dit heet de ‘kostendelersnorm’. Bij het vaststellen van het aantal medebewoners tellen niet mee:
- jongeren tot 27 jaar
- medebewoners (geen familie) met een eigen huurcontract
- studenten die een opleiding volgen waarvoor zij studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten kunnen krijgen
- studenten die leren en werken (BBL-studenten).
Tussen de 18 en 27 jaar
Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan kun je ook een uitkering aanvragen. Na jouw aanvraag is het de bedoeling dat je eerst zelf vier weken actief op zoek gaat naar werk of scholing.
Welke verplichtingen heb ik als ik een bijstandsuitkering ontvang?
De algemene regels en arbeidsverplichtingen bij een bijstandsuitkering vind je op rijksoverheid.nl. De belangrijkste staan hieronder.
Op zoek naar werk
Je doet er alles aan om werk te vinden. Bijvoorbeeld solliciteren of (verplicht) deelnemen aan trajecten of workshops van het Participatiebedrijf. Je maakt hierover afspraken met WIJeindhoven, zie wijeindhoven.nl.
Kan ik bijstand ontvangen als zelfstandige?
Ja dat kan. Ga voor meer informatie naar de pagina Bijstand voor Zelfstandigen op ondernemendeindhoven.nl.
Ik ben alleenstaande ouder. Krijg ik een hogere uitkering?
Nee. De bijstandsuitkering voor alleenstaande ouders is even hoog als die voor een alleenstaande zonder kinderen. Wel kun je als alleenstaande ouder meer kindgebonden budget ontvangen van de Belastingdienst. Als je nog geen kindgebonden budget hebt, kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Heb je vragen over je uitkering dan kun je ons bellen via 14 040. Is je vraag te specialistisch, dan verbindt de medewerker je door met jouw contactpersoon. Is deze wel aanwezig maar niet beschikbaar, dan maken we een terugbelverzoek. We kunnen je alleen doorverbinden of een terugbelverzoek maken indien je vóór 12:00 uur belt. Je wordt dan binnen 2 werkdagen teruggebeld.
Is er ook een folder over de bijstandsuitkering?
De informatie over de bijstandsuitkering vind je ook in de folder hieronder. Neem contact op met het Klantcontactcentrum als je deze folder thuis wilt ontvangen.
-
Folder uitkering participatiewet (373.09 KB)
Wanneer staat de bijstandsuitkering op mijn rekening?
De bijstandsuitkering wordt elke 15e van de maand achteraf betaald. Dit betekent dat de bijstandsuitkering van bijvoorbeeld de maand juli, uiterlijk 15 augustus op je rekening staat. Valt de 15e in het weekend? Dan staat het bedrag de vrijdag ervoor op je rekening.