Het aanmeldcentrum aan de Castiliëlaan in Eindhoven is helaas tijdelijk gesloten. Dit betekent dat er geen nieuwe ontheemden kunnen worden toegelaten. De reden van de sluiting is dat er momenteel te weinig gemeentelijke opvangplekken beschikbaar zijn in de regio Zuidoost-Brabant.
Er geldt een uitzondering voor personen die woonachtig zijn op een adres in Noord-Brabant en die niet in een gemeentelijke opvang verblijven. Als zij niet meer bij hun huidige gastgezin of in hun woning (die ze zelf huren) kunnen verblijven, dan worden zij toegelaten tot het aanmeldcentrum in Eindhoven. Daar wordt met hen gekeken naar mogelijkheden voor verhuizing. In de tussentijd kunnen zij in het centrum verblijven.
Heb je een vraag waar we op deze pagina geen antwoord op geven?
- Bel gemeente Eindhoven op 040-2382037 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar oekraine@eindhoven.nl.
- Kijk op RefugeeHelp, het online startpunt voor Oekraïense ontheemden in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
- Het Rode Kruis heeft een informatielijn via WhatsApp. Je kunt een (voice-)bericht sturen naar 06-48158053. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels.
INSCHRIJVEN IN DE BASISREGISTRATIE PERSONEN (BRP)
Waar kan ik me inschrijven bij gemeente Eindhoven?
Om je in te schrijven in Eindhoven maak je een afspraak en kom je langs op het Inwonersplein (Stadhuisplein 1A). De ingang is aan de voet van de toren op het Stadhuisplein, bij de grote rode pijl. Houd er alsjeblieft rekening mee dat je enige tijd moet wachten voordat je aan de beurt bent.
Na inschrijving bij de gemeente ontvang je een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heb je nodig voor onder andere gezondheidszorg, onderwijs, werk en geldzaken (bijvoorbeeld het openen van een bankrekening).
Belangrijke informatie voor jouw komst naar het Stadhuis
Lees: 'Wat moet ik meebrengen als ik naar het Inwonersplein kom?'.
Jouw gegevens zijn veilig
De toegang tot de Basisregistratie Personen is beveiligd. Alleen organisaties met een publieke of maatschappelijke taak kunnen gegevens uit de BRP krijgen. Om misbruik van de gegevens te voorkomen wordt bijgehouden wie gegevens in de BRP raadpleegt of wijzigt. Wil je hier meer over weten, lees dan de pagina 'Wie krijgen mijn gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP)' (Oekraïense versie) van de Rijksoverheid.
Verhuizing doorgeven
Verhuis je naar een ander adres in Eindhoven?
Geef je verhuizing dan aan ons door. Dat kan vanaf 4 weken vóór de verhuizing tot uiterlijk 5 dagen erna. Op de pagina 'Verhuizen binnen of naar Eindhoven' lees je op welke manieren je dat kunt doen.
Vertrek je uit Eindhoven naar een andere gemeente in Nederland?
Dan hoef je dat niet aan ons door te geven. Zorg ervoor dat je jezelf binnen 4 weken vóór je verhuizing, of uiterlijk 5 dagen na je verhuizing inschrijft bij jouw nieuwe woonplaats. De nieuwe gemeente past jouw adres aan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Vertrek je naar Oekraïne of een ander land?
Geef de verhuizing dan binnen 5 dagen voordat je vertrekt aan ons door. Op de pagina 'Verhuizen naar het buitenland' lees je op welke manieren je dat kunt doen.
Ontvang je leefgeld in Eindhoven?
Dan heeft jouw verhuizing mogelijk gevolgen voor het leefgeld dat je ontvangt. Lees op deze pagina onder +Verhuis je of heb je betaald werk? Geef wijzigingen in jouw situatie door! wat je moet doen.
LEEFGELD
Elke vluchteling uit Oekraïne krijgt bij inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) een aanvraagformulier voor leefgeld. Kom je in aanmerking voor leefgeld? Kom dan met het ingevulde formulier naar een van de spreekuren. Kijk onder +Spreekuur voor leefgeld voor meer informatie.
Spreekuur voor leefgeld
Elke vluchteling uit Oekraïne krijgt bij inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) een aanvraagformulier voor leefgeld. Kom je in aanmerking voor leefgeld? Kom dan met het ingevulde formulier naar ons spreekuur.
Het spreekuur is wekelijks op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur in het Stadhuis. Je hoeft geen afspraak te maken. Om bij het spreekuur te komen gebruik je de ingang midden op het Stadhuisplein. Volg de blauw-gele borden.
Op deze datum is geen spreekuur:
Dinsdag 31 december 2024
Je bent welkom op het spreekuur voor:
- het inleveren van het aanvraagformulier voor leefgeld (neem BSN, ID-bewijs en eventueel bankpas mee)
- het doorgeven van jouw persoonlijke rekeningnummer (IBAN)
- het doorgeven van een wijziging in jouw situatie (bijvoorbeeld: betaald werk, een verhuizing, een ander bankrekeningnummer, kind wordt 18 jaar)
Heb je geen burgerservicenummer (BSN)?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij de gemeente. Zodra je een BSN hebt, kun je leefgeld aanvragen.
Waar en wanneer kan ik me in november melden om recht op leefgeld te behouden?
De gemeente verwacht dat iedereen die leefgeld ontvangt zich 25 of 26 november komt melden in het Stadhuis. Zo kunnen we controleren of we nog uw juiste gegevens hebben. Heeft u gezinsleden die ook leefgeld ontvangen? Kom dan samen. Vergeet niet paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen van elk gezinslid. Wanneer u zich niet persoonlijk bij ons meldt, dan kunnen we het recht op leefgeld niet vaststellen en stopt de uitbetaling van het leefgeld per 1 december 2024.
Neem contact met ons op als u niet zelfstandig kunt komen via leefgeld@eindhoven.nl of bel ons op 040-2382037 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).
U bent welkom in het Stadhuis (adres: Stadhuisplein 1) op deze dagen en tijdstippen:
- Maandag 25 november van 9.00 tot 16.00 uur
- Dinsdag 26 november van 9.00 tot 16.00 uur
Het is niet mogelijk om hiervoor een afspraak te maken. Houd rekening met wachttijd.
Let op: met ingang van 2025 verhuist dit meldpunt naar gebouw Mercado aan de Smalle Haven.
Hoe kom ik in aanmerking voor leefgeld?
Als je een (opvang)adres in Eindhoven hebt en ingeschreven bent in de Basisregistratie Personen (BRP) heb je recht op leefgeld. Ben je nog niet geregistreerd en heb je dus geen burgerservicenummer (BSN)? Schrijf je dan in bij de gemeente.
Welke bedragen worden uitgekeerd?
De bedragen staan op de webpagina Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne van het Rijk.
Wanneer wordt het leefgeld uitbetaald?
Elke eerste woensdag van de maand. Als het geld op woensdag wordt gestort, kan het tot de vrijdag erna duren voordat je het bedrag daadwerkelijk op je bankrekening ziet staan.
Ik heb geen leefgeld of een verkeerd bedrag ontvangen, wat kan ik doen?
Kom niet naar het Stadhuis, bel ons of stuur een e-mail:
- leefgeld@eindhoven.nl
- 040-2382037 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Verhuis je of heb je betaald werk? Geef wijzigingen in jouw situatie door!
Verandert er iets in jouw situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door per e-mail via leefgeld@eindhoven.nl.
Welke wijziging moet je aan ons doorgeven?
Betaald werk:
- Jij (of iemand uit jouw gezin of groep) gaat tegen betaling werken. Het leefgeld stopt op de eerste dag van de volgende maand, voor alle gezinsleden.
Verhuizing:
- Jij (of iemand uit jouw gezin of groep) gaat naar een ander opvangadres binnen de gemeente. Dit kan betekenen dat je een ander bedrag krijgt.
- Jij (of iemand uit jouw gezin of groep) gaat naar een ander opvangadres buiten de gemeente. Jouw leefgeld via de gemeente Eindhoven stopt op de eerste dag van de volgende maand. Je kunt leefgeld aanvragen bij de nieuwe gemeente.
- Jij verlaat Nederland.
Jouw kind wordt 18 jaar:
- Vanaf 18 jaar is jouw kind meerderjarig en zelf verantwoordelijk voor financiële zaken. Jouw kind kan zelf een bankrekening openen en het leefgeld op die rekening laten storten. Ook heeft de leeftijd mogelijk invloed op de hoogte van het bedrag leefgeld.
Tijdelijke afwezigheid:
- Verlaat je tijdelijk jouw opvangadres in Eindhoven? Bijvoorbeeld voor een bezoek/vakantie elders in Nederland of in het buitenland. Geef jouw tijdelijke afwezigheid dan -vóór je vertrekt- aan ons door. Gebruik daarvoor het formulier dat je op deze webpagina vindt onder +Formulier afwezigheid doorgeven.
Wanneer stopt het leefgeld?
In deze situaties stopt het uitbetalen van leefgeld:
- Als je verhuist naar een andere gemeente. Je moet jezelf binnen 5 werkdagen bij die andere gemeente inschrijven in de BRP.
Meld een verhuizing naar een andere gemeente altijd bij jouw opvanglocatie. - Als je verhuist naar een woning die je zelfstandig huurt of koopt. Je kunt in dat geval zelf in je levensonderhoud voorzien.
- Als je de opvang verlaat zonder de gemeente te informeren, kan de gemeente het leefgeld eenzijdig stopzetten.
Bij welke bank kan ik een rekening openen?
Bij verschillende Nederlandse banken kun je een rekening openen.
Kijk op RefugeeHelp (Oekraïense versie) voor meer informatie over geldzaken en het openen van een bankrekening.
EIGEN BIJDRAGE
In heel Nederland is op 1 juli 2024 de regel ingevoerd dat ontheemden uit Oekraïne, die wonen in een gemeentelijke opvang én die inkomsten uit werk hebben, moeten meebetalen aan de opvang. Dit noemen we de eigen bijdrage. Het is een vast bedrag per maand voor gebruik van gas, water en elektriciteit.
Waarom wordt de eigen bijdrage ingevoerd?
Omdat het eerlijker is ten opzichte van andere groepen in Nederland, bijvoorbeeld andere vluchtelingen. Asielzoekers betalen ook een eigen bijdrage als ze een inkomen hebben. Na het betalen van uw eigen bijdrage houdt u minimaal net zoveel geld over als wanneer u niet zou werken en alleen leefgeld ontvangt.
Wanneer wordt de eigen bijdrage in Eindhoven ingevoerd
Binnen nu en zes maanden, dus voor het einde van 2024. De eigen bijdrage hoeft niet met terugwerkende kracht betaald te worden voor de periode vanaf 1 juli 2024.
Wie moet de eigen bijdrage betalen?
U bent verplicht om de eigen bijdrage te betalen als u 18 jaar of ouder bent, een eigen inkomen heeft en in een gemeentelijke opvanglocatie verblijft.
Hoe hoog is de eigen bijdrage die u moet betalen?
De bijdrage voor gebruik van gas, water en elektriciteit is 105 euro per maand per persoon. Bestaat uw gezin uit twee personen van 18 jaar of ouder en kinderen? Dan betaalt uw gezin maximaal twee keer 105 euro (210 euro). Kinderen van 18 jaar of ouder die bij u verblijven, maken voor deze regeling geen deel uit van een gezin. Als zij een inkomen hebben, betalen zij zelfstandig deze bijdrage.
VERBLIJF BUITEN EINDHOVEN DOORGEVEN
Verlaat je tijdelijk jouw opvangadres in Eindhoven? Bijvoorbeeld voor een bezoek/vakantie elders in Nederland of in het buitenland. Geef jouw tijdelijke afwezigheid dan -vóór je vertrekt- aan ons door via onderstaand formulier.
Maximaal 28 dagen per jaar
Behoud opvangplek
Bij tijdelijk vertrek minder dan 14 dagen behoud jij (en eventueel jouw partner en/of kind) je opvangplek. Je hebt pas recht op behoud van de opvangplek als je op tijd én volledig hebt doorgegeven dat je tijdelijk weggaat. Ben je van plan om meer dan 14 dagen aaneensluitend weg te gaan? Dan is het mogelijk dat bij terugkeer een andere plek in een ander opvanglocatie en/of andere gemeente wordt toegewezen indien je opvangplek niet meer beschikbaar is.
Behoud leefgeld
U heeft recht op maximaal 28 dagen afwezigheid per kalenderjaar, met behoud van leefgeld en uw opvangplek. De gemeente kan de voorzieningen (leefgeld, opvangplek, etc.) stopzetten als u in een kalenderjaar meer dan 28 dagen buiten uw opvanglocatie verblijft.
Formulier afwezigheid doorgeven
Onderstaand formulier kan op verschillende manieren aan ons doorgegeven worden, dat staat in het document -in het Oekraïens- uitgelegd.
ONDERWIJS & WERK
Kan mijn kind naar school in Eindhoven?
Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. In Nederland gaan kinderen van 4 tot en met 12 jaar naar de basisschool. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar gaan naar de middelbare school (dat noemen we in Nederland ook wel voortgezet onderwijs). We leggen hieronder uit hoe jouw kind aangemeld kan worden voor onderwijs in Eindhoven. Dit is alleen mogelijk voor kinderen die in gemeente Eindhoven verblijven.
Heb je een kind of kinderen met een leeftijd van 4 tot 12 jaar?
Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen zich aanmelden bij een basisschool in de buurt waar je woont of via het centrale aanmeldpunt: admissions@education-eindhoven.nl
Heb je een kind of kinderen met een leeftijd van 11,5 tot 16 jaar?
Voor voortgezet onderwijs gaan alle leerlingen naar dezelfde school in Eindhoven. Het adres van de school is Broodberglaan 3.
Kinderen vanaf 11,5 (11 jaar en 6 maanden) tot 16 jaar kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar nvd@stedelijkcollege.nl. Na beoordeling van jouw aanmelding, neemt de school contact met je op om uitleg te geven over o.a. de startdatum en lestijden.
Op de eerste schooldag vindt een intakegesprek plaats waarin de school vraagt naar persoonlijke gegevens die nodig zijn voor registratie van jouw kind.
Kijk voor meer informatie over voortgezet onderwijs op de website van het Stedelijk College (vertaald via Google Translate).
Ik wil werken, hoe kan ik werk vinden?
Per 1 april 2022 mogen ontheemden uit Oekraïne in loondienst werken.
Ik wil werken, wat kan ik doen?
Neem contact op met 'Huis naar Werk'. Dat kan op verschillende manieren:
- maak een afspraak via www.huisnaarwerk.nl/contact (gebruik de Translate-knop op die website om de tekst te vertalen)
- of stuur een e-mail naar info@huisnaarwerk.nl
- of bel naar 0031-40-7602424
Wat kan Huis naar Werk voor mij doen?
Huis naar Werk kan bemiddelen naar werk in loondienst. Huis naar Werk kan ook voorlichting geven over de mogelijkheden rondom banen, werktijden, vervoer en over uw rechten en plichten.
In welke taal kan ik terecht bij het Huis naar Werk?
We hebben een medewerker die de Oekraïense taal spreekt. Ons team spreekt Nederlands, Engels en Duits.
Waar kan ik Huis naar Werk vinden?
Het adres van het Huis naar Werk is: Stadhuisplein 10, Eindhoven.
Spreekuur in het Oekraïens is van 9.00 tot 12.00 uur (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag).
Ik heb betaald werk. Waar heb ik nog meer recht op?
Ontheemden uit Oekraïne krijgen geen leefgeld meer zodra er sprake is van betaald werk. Heeft u werk? Dan meldt u dat bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand. Als u betaald werk heeft, dan heeft u (mogelijk) wel recht op onderstaande toeslagen.
Zelfstandige huur
Huurtoeslag kunt u krijgen als u in Nederland in een huurhuis woont en aan een aantal voorwaarden voldoet. Uw huur mag niet te hoog zijn. Ook uw inkomen en vermogen mag niet te hoog zijn. Ook betreft het een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat de woning in ieder geval voorzien is van een eigen toegangsdeur (die op slot kan), keuken en wc. Huurtoeslag krijgt u niet automatisch. Die vraagt u zelf aan via ‘Mijn toeslagen’, uw persoonlijke omgeving op www.belastingdienst.nl. U komt hiervoor niet in aanmerking als u in een (gemeentelijke) opvanglocatie woont waarvoor u geen huur betaalt.
Kinderbijslag
U heeft recht op kinderbijslag als u in loondienst werkt in Nederland. Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten voor een kind tot 18 jaar. Kinderbijslag kunt u aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Kindgebonden budget
Kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. U heeft recht op kindgebonden budget als u aan de voorwaarden voor kindgebonden budget voldoet. Zo moet u ook kinderbijslag ontvangen. En uw inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn. U ontvangt automatisch kindgebonden budget van de Belastingdienst als u er recht op heeft. Ontvangt u geen kindgebonden budget, maar denkt u er wel recht op te hebben? Dan kunt u kindgebonden budget aanvragen via www.belastingdienst.nl.
Kinderopvang
Kinderen kunnen worden ingeschreven bij de kinderopvang. Kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf, kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen naar een buitenschoolse opvang. Ook kunnen kinderen worden opgevangen door een gastouder.
Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is er ook peuteropvang waarvan u gebruik kunt maken, ook als u niet werkt. Dat is de voorschool. Peuters (2¼ tot 4 jaar) kunnen 8 uur per week (verspreid over 2 dagen) naar de voorschool, hiervoor geldt een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. In Eindhoven hebben de meeste kinderdagverblijven een voorschool. Kijk op de website van het kinderdagverblijf van uw keuze of zij voorschoolse educatie aanbieden. U kunt uw kind daar zelf aanmelden.
Een peuter met een (risico op) taalachterstand kan via het consultatiebureau (GGD) een indicatie krijgen voor 8 uur extra voorschoolse educatie. Deze 8 uur extra kost u niets. Hiermee kan het kind in totaal 16 uur per week (verspreid over 3-4 dagen) naar de voorschool. Die biedt dan een programma dat de (taal)ontwikkeling extra stimuleert.
Aan kinderopvang zijn kosten verbonden. Ontheemden uit Oekraïne kunnen hiervoor in sommige gevallen direct kinderopvangtoeslag aanvragen. Die vraagt u zelf aan via ‘Mijn toeslagen’, uw persoonlijke omgeving op de website van www.belastingdienst.nl.
Heeft u om sociaal-medische redenen kinderopvang nodig? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? Dan kunt u misschien een vergoeding van de gemeente krijgen voor de kosten van kinderopvang. Dit is kinderopvang op sociaal medische indicatie (SMI). Stichting WIJeindhoven gaat over de toekenning hiervan.
ZORG EN GEZONDHEID
Zorgkosten en zorgverzekering
Ontheemden uit Oekraïne hebben in Nederland recht op medische zorg. Als je een burgerservicenummer (BSN) hebt, dan ben je vanaf 1 juli 2022 voor zorgkosten verzekerd dankzij de 'Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)' van de overheid. Je hoeft daarvoor geen premie of eigen risico te betalen. Door deze regeling hoef je zelf niets te betalen aan een zorgverlener (bijvoorbeeld huisarts of tandarts), want zij kunnen de rekening declareren.
Welke zorg en hulpmiddelen worden door de RMO vergoed?
Via de regeling wordt medische zorg uit het zogeheten basispakket vergoed. De inhoud van het basispakket is door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Op de pagina Basispakket Zvw (vertaald via Google Translate) staat een overzicht van de inhoud.
Ook wordt bepaalde zorg buiten het basispakket vergoed. Bijvoorbeeld vergoeding van mondzorg bij acute pijnklachten (tot 250 euro), anticonceptie, abortuszorg, bril en gehoorapparaat (met toestemming) en bepaalde geneesmiddelen.
Heb je een vraag over zorgkosten of zorgverzekering?
Kijk op zorgverzekeringslijn.nl of refugeehelp.nl (beide websites zijn ook beschikbaar in het Oekraïens en Engels) of je het antwoord op jouw vraag kunt vinden.
Uitleg over gezondheidszorg in Nederland
Wil je weten hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is? Lees dan de pagina over gezondheidszorg op Refugeehelp.
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft Oekraïens gesproken video's gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over de volgende onderwerpen:
De video's zijn ook op YouTube beschikbaar met Nederlandse ondertiteling.
OVERIGE ONDERWERPEN
Ondersteuning nodig? Vraag het WIJeindhoven
Voor vragen over onderwerpen als zorg, (geestelijke) gezondheid, werk, inkomen, opvoeding, onderwijs of inburgering in Eindhoven kun je terecht bij WIJeindhoven. Lees op wijeindhoven.nl (vertaald door Google Translate) hoe je contact kunt opnemen.
Opvang van minderjarige kinderen
Ben je als vluchteling naar Nederland gekomen en zorg je ook voor een kind (jonger dan 18 jaar) dat zonder ouders in Nederland is? Verblijf je met het kind in een gemeentelijke opvanglocatie of bij een gastgezin in Eindhoven? Dan moet het kind door de gemeente gemeld worden bij het Nidos Meldpunt Oekraïne (vertaald door Google Translate). Nidos beoordeelt in een gesprek met het minderjarige kind, en waar mogelijk met de ouders op afstand, of het aanvragen van tijdelijke voogdij gepast is.
Kan ik gebruik maken van de Voedselbank in Eindhoven?
De voedselpakketten van de Voedselbank zijn niet bedoeld voor vluchtelingen. Ontheemden uit Oekraïne ontvangen leefgeld van de gemeente en kunnen hiervan eten betalen. De Voedselbank is er voor inwoners van Eindhoven met een inkomen dat lager is dan het leefgeld dat u krijgt (of kunt krijgen). Op deze webpagina vind je meer informatie over de leefgeldregeling.
Ik wil sporten of mijzelf aanmelden bij een sportvereniging, wat kan ik doen?
Kijk op eindhovensport.nl (Oekraïense versie). Als je daar niet kunt vinden wat je zoekt, stuur dan een e-mail (in het Nederlands of Engels, eventueel met hulp van iemand) aan onze sportcoördinatoren via uniekesportvraag@eindhoven.nl of vul het formulier op eindhovensport.nl (Oekraïense versie) in.
Is er hulp voor mijn huisdier?
Ga na aankomst in Nederland zo snel mogelijk naar een dierenarts.
Op de webpagina van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leest u waarom dit belangrijk is.