Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de nieuwe locatie voor tijdelijk wonen in de Zuidwester. Wil je meer weten over de maatschappelijke opvang als geheel of over het beleid van de gemeente? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Heb je vragen? Je kunt altijd terecht bij Springplank040. Neem contact met Springplank040 via 040-3041373 of mail naar info@springplank.org/klachten@springplank.org. Kom je er samen met Springplank niet uit stuur dan een mailtje naar tijdelijkwonen@eindhoven.nl.
Wat gaat er veranderen?
Wat gaat er precies veranderen in het pand?
De Zuidwester wordt omgevormd tot een stabiele thuisbasis voor een kleine groep mensen die eerder dak- of thuisloos was. Zij worden op deze plek in maximaal 2 jaar tijd voorbereid op een zelfstandig leven.
Wil je meer weten over de opvang van dak- en thuislozen? Kijk dan op de website van Springplank040.
Voor hoeveel bewoners is er straks plaats in het pand?
In het voorlopig ontwerp is nu plek voor 19 zelfstandige woonunits.
Wat is tijdelijk wonen en waarom kiest de gemeente daarvoor?
We willen graag dat mensen, die om wat voor reden dan ook zonder huis komen te zitten, zo snel mogelijk de regie over hun leven terugkrijgen. Het doel is dat ze weer een passende, stabiele woonplek krijgen en hun problemen kunnen aanpakken. In de ideale situatie is dat meteen een vaste woonruimte. Door de woningnood is dat heel lastig. Op een locatie voor tijdelijk wonen woont een bewoner al zelfstandig, met enkele uren per week individuele begeleiding (bijvoorbeeld thuis, op school of op zijn of haar werkplek). Na 1 à 2 jaar stroomt een bewoner door naar een permanente woonplek.
Wil je meer weten over het beleid van de gemeente om dak- en thuislozen op te vangen? Kijk dan op de pagina over maatschappelijke opvang.
Waarom is er voor deze locatie gekozen?
Er zijn in Eindhoven - mede door de hoge woningnood - onvoldoende voorzieningen voor tijdelijk wonen beschikbaar. Daarom ging de gemeente zelf ook op zoek naar geschikte panden. De Zuidwester is al eigendom van de gemeente. Het werd sinds het opheffen van het buurthuis in 2019, tijdelijk gebruikt in afwachting van een definitieve bestemming.
De Zuidwester is daarom beschikbaar en kan voor een langere periode gebruikt worden. Het ligt daarnaast in een woonwijk. Dit is heel positief is voor deze groep voormalig dakloze inwoners. Wonen en leven in een zo normaal mogelijke situatie ondersteunt hen in het terugnemen van de regie op hun leven.
Hoe is de keuze voor locatie Zuidwester gemaakt?
De aanvankelijke keuze voor de locatie Zuidwester is onder meer gebaseerd op (voor de gemeente) belangrijke criteria als spreiding over de stad, ligging in de wijk en beschikbaarheid. Ook is advies uitgebracht over mogelijke gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Hiervoor is informatie van politie, afdeling Veiligheid en afdeling Gebiedsexpertise verzameld. Op basis hiervan nam het college in januari 2022 een principebesluit voor de locatie Zuidwester. Om te komen tot een definitief besluit, is in aanvullend onderzoek gekeken naar de geschiktheid en inpasbaarheid van een voorziening op deze locatie. Ook zijn de gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid voor de buurt verder uitgewerkt en geactualiseerd. Op basis van de aanvullende inzichten kon het college in maart 2023 een definitieve keuze maken voor een voorziening tijdelijk wonen op de locatie Zuidwester.
Waarom koos de gemeente ervoor om de wijkbewoners pas na het definitieve besluit te informeren?
We wilden omwonenden en andere belanghebbenden pas informeren als we zeker wisten dat de Zuidwester als tijdelijk wonen locatie gebruikt kan en mag worden. In januari 2022 nam het college eerst een principebesluit voor de tijdelijk wonen locaties aan de Mathildelaan, Carmelitessenstraat en de Cyclamenstraat. Omdat het college toen nog niet alle gegevens voor een definitieve keuze in huis had, heeft het gewacht met het openbaar maken van de locaties. Het bekend maken van een potentiële locatie zou immers tot onnodige onrust kunnen leiden als later zou blijken dat dit toch niet door zou gaan.
Wie komen er wonen?
Wie zijn de dak- en thuislozen die in de Zuidwester gaan wonen?
Het zijn mensen uit de regio Eindhoven met lichte tot matige problemen (A- en B-categorie) die om verschillende redenen hun dak boven het hoofd zijn kwijtgeraakt. Ze hebben zich aangemeld bij Springplank en verbleven de eerste periode in een 24-uursopvang, bij vrienden/familie of elders. Daar hadden ze misschien nog een eigen kamer, maar deelden wel bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Voor een korte periode is dat helemaal niet erg, maar als het te lang duurt, helpt dat niet om de regie op hun eigen leven terug te krijgen. Een woonplek is precies wat deze doelgroep nodig heeft. Dat gaan we bieden in de Zuidwester. Voormalig dak- en thuislozen kunnen hier zelfstandig wonen én krijgen daarbij de persoonlijke begeleiding die ze nodig hebben. Het doel is dat ze weer volledig op eigen benen kunnen staan en verhuizen naar een permanente woning.
Waardoor werden deze mensen dak- of thuisloos?
Om uiteenlopende redenen. Elk verhaal is uniek en het kan bijna iedereen overkomen. Vaak zien we een opeenstapeling van problemen zoals financiële problemen, relatieproblemen, verlies van werk, uitstroom uit een instelling of verslaving. Op de website van Springplank vind je verschillende verhalen van voormalig dak- en thuislozen.
Hoelang blijven de bewoners er wonen?
Iedere bewoner verblijft gemiddeld zo’n 1 à 2 jaar in het pand. Dit is afhankelijk van zijn of haar ontwikkeling en de beschikbaarheid van andere huisvesting. Vervolgens wordt hij/zij begeleid naar een eigen woning. Om dit te organiseren, heeft Springplank afspraken gemaakt met onder andere de woningbouwcorporaties in de regio Eindhoven.
Praktische informatie
Wanneer gaat de locatie open?
Ons doel is om de Zuidwester de tweede helft van 2025 in te kunnen zetten voor tijdelijk wonen. Voorafgaand aan de opening en ingebruikname moet het pand eerst verbouwd worden. De bouwplannen zijn goedgekeurd en per januari 2024 is de omgevingsvergunning verleend. Daarna is in april 2024 ook een omgevingsvergunning verleend voor de sloopwerkzaamheden.
Tegen beiden vergunningen hebben omwonenden bezwaar aangetekend. We verwachten op 15 september 2024 te kunnen starten met de verbouwing. De sloopwerkzaamheden zouden dan starten op maandag 30 september 2024. We zijn nu nog in afwachting van de uitkomst van de bezwaarprocedure.
Tot wanneer blijft de Zuidwester in de huidige vorm open?
De Zuidwester is inmiddels gesloten. De GGZe is verhuisd naar het Cruydenhuisch aan het Kalmoesplein 73. Daar is ook ruimte voor buurtontmoeting en we zien dat omwonenden hier gebruik van maken.
Wie gaat het pand beheren?
Springplank040 gaat het pand beheren. Zij begeleidt de bewoners op weg naar een definitief zelfstandig leven en wonen. Springplank040 stelt voor het beheer van de locatie een sociaal beheerder aan. Deze is regelmatig aanwezig bij het pand en eerste aanspreekpunt voor de buurt. Hij zorgt ervoor dat de locatie netjes, schoon en rustig blijft.
Wat is de rol van de gemeente tijdens het gebruik van de locatie voor tijdelijk wonen?
De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang van dak- en thuislozen in de regio Eindhoven. Voor de uitvoering van de opvang hebben we een contract met Springplank040. Zij begeleidt de dak- en thuislozen en is verantwoordelijk voor de opvang, huisvesting en begeleiding van deze groep. Springplank040 is daarmee ook het aanspreekpunt voor de omwonenden. De gemeente houdt in de gaten of de afspraken uit het contract met Springplank nageleefd worden en maakt het mogelijk om de opvang, huisvesting en begeleiding goed uit te voeren. Dat betekent ook dat we, als dat nodig is, bijdragen aan de huisvesting. De gemeente is daarnaast als eigenaar van de Zuidwester verantwoordelijk voor de verbouwing en het onderhoud van het pand.
Meer weten over de rol van de gemeente en Springplank040? Lees verder op de pagina over maatschappelijke opvang.
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit?
Voor de verbouwing van de Zuidwester is een omgevingsvergunning nodig. De termijn voor het indienen van bezwaar is inmiddels gesloten. Omwonenden hebben reeds bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning. Deze procedure loopt nog.
Moet het bestemmingsplan worden aangepast?
Nee, het bestemmingsplan hoeft niet te worden aangepast. Wel is een omgevingsvergunning nodig voor de gedeeltelijke sloop en (ver-)bouw. In deze omgevingsvergunning wordt ook een aantal kleine afwijkingen op het bestemmingsplan onderbouwd, zoals bijvoorbeeld de goothoogte.
Veiligheid en leefbaarheid in de buurt
Hoe luidt het veiligheids- en leefbaarheidsadvies?
Het advies voor de leefbaarheid is positief en voor veiligheid neutraal. Positief betekent dat er geen grote risico’s zijn voor de leefbaarheid in de buurt met de locatie tijdelijk wonen. Neutraal betekent dat de afdeling veiligheid risico’s ziet die met toepassing van maatregelen aanvaardbaar zijn. Een van deze maatregelen is dat Springplank afspraken maakt met omwonenden. Deze adviezen zijn meegewogen in het besluit van het college.
Wat betekent tijdelijk wonen voor de buurt?
De toekomstige bewoners van de Zuidwester zijn net als uw reguliere buren. Ze wonen op zichzelf en hebben allemaal werk of een andere vorm van dagbesteding. Het enige verschil is dat zij nog een aantal uren per week begeleiding krijgen van de medewerkers van Springplank040. We verwachten dat de buurt daarom na de verbouwing weinig merkt van de bewoners van de Zuidwester.
Springplank040 wil daarnaast graag wat betekenen voor de buurt en daarbij aansluiten bij behoeften van omwonenden. Zij gaat daarover met de omwonenden in gesprek.
Verwachten jullie overlast?
We verwachten eigenlijk geen of nauwelijks overlast van deze bewoners. Het overgrote deel van bewoners heeft werk of een andere vorm van dagbesteding.
Wat gebeurt er als de bewoners toch voor overlast zorgen?
Er is een vaste sociaal beheerder gekoppeld aan het pand en alle bewoners hebben een persoonlijke begeleider. Bij een melding over een bewoner zullen zij dit samen met hem of haar oppakken. Dit zal worden teruggekoppeld aan de melder. Neem daarom bij overlast altijd contact op met Springplank via 040-3041373 of mail naar info@springplank.org/klachten@springplank.org.
Wie is het aanspreekpunt van de tijdelijk wonen voorziening?
Als je vragen of klachten hebt, kun je altijd terecht bij Springplank. Neem contact met Springplank040 via 040-3041373 of mail naar info@springplank.org of klachten@springplank.org. Kom je er samen met Springplank niet uit, stuur een mailtje naar tijdelijkwonen@eindhoven.nl.
Worden er afspraken met de buurt gemaakt over bijvoorbeeld het voorkomen van overlast?
Dat hangt af van de behoefte van de buurt. Springplank040 biedt het in ieder geval wel aan. Tijdens de tweede bewonersavond van 25 mei heeft Springplank040 daarom al een oproep gedaan om deel te nemen aan een bewonersgroep. Wil je meedoen? Stuur dan een e-mail naar Springplank: info@springplank.org.
De verbouwing en parkeren
Wanneer begint de verbouwing?
We weten op dit moment nog niet definitief wanneer de verbouwing start. Naar verwachting start de verbouwing in september 2024. Wanneer we meer informatie hebben over de planning voor de verbouwing, dan laten we dat weten.
Hoe ziet het gebouw er straks uit?
Het pand wordt deels gesloopt en deels verbouwd tot een soort appartementencomplex waarin verschillende appartementen ‘verhuurd’ worden. Een impressie van het voorlopig ontwerp vind je hieronder.
Hebben de bewoners straks een buitenruimte?
Nee, in de plannen is geen plek voor een aparte buitenruimte. Voor een tijdelijke woonsituatie vinden wij dat, met het oog op geboden kwaliteit van wonen, acceptabel.
Uit de ervaringen op andere locaties (met soortgelijke doelgroepen) weten wij dat deze groep veel op zichzelf is en niet tot nauwelijks naar elkaar toetrekt als groep. Ze hebben juist sterk behoefte aan privacy en een plek waar ze op zichzelf kunnen zijn. We verwachten daarom niet dat het gebrek aan een buitenruimte leidt tot ‘hanggedrag’ in het dichtstbijzijnde park.
Uiteraard houdt Springplank in de gaten hoe dit straks in de praktijk uitpakt en neemt, als dat nodig is, maatregelen. Als je hierover vragen hebt of straks overlast van de bewoners ervaart, kun je contact opnemen met Springplank040.
Als je kijkt naar het ontwerp, lijken de woningen wat krap te worden. Is dat wel leefbaar voor de toekomstige bewoners?
Het klopt dat de woonunits niet heel groot zijn. In het ontwerp hebben we goed gekeken of de woonkwaliteit en de beschikbare oppervlakte per woning (17 tot 23 m2) met elkaar in balans zijn. Dit is wat ons betreft het geval, zeker omdat het gaat om een tijdelijke woonplek. Vergelijk het qua grootte met een studentenkamer.
Is het mogelijk het aantal woningen te verminderen zodat er in de Zuidwester ruimte overblijft voor maatschappelijke activiteiten voor de hele buurt?
Ja. We hebben onderzocht of dit mogelijk is. De architect heeft het ontwerp aangepast. Er is nu plek voor een ontmoetingsruimte voor de buurt in het pand. Springplank040 is in gesprek met de buurtvereniging voor het gebruik van de ruimte.
Waar zijn de gebruikers van de Zuidwester nu?
Inmiddels hebben alle gebruikers het pand verlaten. De GGZe is verhuisd naar het Cruydenhuisch aan het Kalmoesplein 73. De buurtbieb heeft bij de nieuwe GGZe locatie ook onderdak gevonden.
De Zuidwester in zijn oude vorm was ook een ontmoetingspunt voor buurtbewoners. Ook werd maandelijks een rommelmarkt georganiseerd. In het nieuwe ontwerp is er ook plek gecreëerd voor buurtontmoeting.
Wat zijn de gevolgen van de verbouwing voor de wijk?
We verwachten dat de directe omwonenden het meest merken van de verbouwing. De Zuidwester grenst immers aan hun woning of tuin. De rest van de wijk krijgt te maken met geluidsoverlast of bouwverkeer. Zodra we hier meer informatie over hebben, delen we dat.
Waar gaan de bewoners straks parkeren?
De mensen die aan de Cyclamenstraat 1 gaan wonen, hebben geen auto en daarom geen parkeerplaatsen nodig. De medewerkers van Springplank040 komen ook (zo veel mogelijk) met de fiets. Voor de bewoners en bezoekers komt er daarom in het pand een fietsenstalling. Dit als aanvulling op de stalling die zich nu al naast het pand bevindt.
GGZE en huidige bewoners
Waarom moet de GGzE weg van deze locatie?
Ook de GGzE was zich er vanaf het begin van bewust dat verblijf in het pand tijdelijk was. We hebben de GGzE al vroeg in het proces geïnformeerd dat deze verandering eraan zat te komen. Op deze manier konden zij ruim op tijd op zoek naar een nieuwe locatie en hun doelgroep tijdig informeren.
De GGZe is verhuisd naar het Cruydenhuisch aan het Kalmoesplein 73.
De Zuidwester was ook een ontmoetingspunt voor buurtbewoners. Waar kunnen zij straks terecht?
We vinden het vervelend dat de mensen die gebruik maken van de faciliteiten van GGzE de Boei voor ontmoeting, daar straks geen mogelijkheid voor hebben in de Zuidwester. Op verzoek van de gemeente voert WIJ Eindhoven gesprekken met deze mensen over alternatieve mogelijkheden voor ontmoeting. Ook GGzE de Boei wil haar functie voor de wijk graag voortzetten. De GGZe is verhuisd naar het Cruydenhuisch aan het Kalmoesplein 73.
Documenten
-
Wijkinfo Cyclamenstraat 1 (13 juli 2023) (35.42 KB)
-
Impressie ontwerp Cyclamenstraat 1 (498.82 KB)
-
Veiligheidsanalyse Cyclamenstraat 1 (1.39 MB)