Hoe kan ik nagaan of ik een vergunning nodig heb?
Wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor je activiteiten? Doe dan de vergunningencheck in het Omgevingsloket.
Voor sommige activiteiten heb je geen omgevingsvergunning nodig, Bijvoorbeeld voor een kleine dakkapel aan de achterkant van je woning. Voor een dakkapel aan de voorkant van je woning, moet je wel altijd een vergunning aanvragen.
Wat betaal ik voor een aanvraag?
Een aanvraag kost altijd geld. Ook als je geen omgevingsvergunning krijgt of als je de aanvraag zelf intrekt. De kosten zijn terug te vinden in de Legesverordening vergunningen 2025.
Wat je precies betaalt, is afhankelijk van hoe groot en complex je aanvraag is. Als je bij je ingediende aanvraag aanvullende gegevens moet aanleveren, brengen we daar extra kosten voor in rekening.
Een volledig overzicht van alle kosten die te maken hebben met de omgevingsvergunning vind je in de Legesverordening vergunningen 2025.
Hoe lang duurt het voor ik een beslissing krijg?
Meestal krijg je binnen 8 weken een beslissing op je aanvraag. Soms hebben we meer tijd nodig. In dat geval verlengen we de beslisperiode 1 keer met 6 weken. Als de gemeente niet tijdig beslist kan de wet Dwangsom in werking treden.
Per aanvraag kan het college van B en W beslissen of er een uitgebreide procedure moet komen van 26 weken.
Is je aanvraag niet compleet en vragen we je aanvullende gegevens op te sturen? Dan wordt de beslisperiode opgeschort.
Doe je jouw aanvraag digitaal? Dan krijg je de vergunning ook digitaal toegestuurd.
Hoe weet ik hoe kansrijk mijn aanvraag is?
Als je dat wilt weten doe je een aanvraag conceptverzoek via het Omgevingsloket. Met een conceptverzoek heb je nog geen toestemming om je bouwplan uit te voeren. Je moet nog wel je officiële vergunningsaanvraag doen.
Parkeernormen
Een nieuwe bouwontwikkeling in de stad mag niet voor (fiets)parkeeroverlast zorgen in de nabije omgeving. Dit staat in de gemeentelijke nota parkeernormen 2019. We toetsen elke bouwaanvraag daarom op de parkeernormen die in deze nota worden genoemd. Als je in Eindhoven een ontwikkeling gaat uitvoeren, bijvoorbeeld het bouwen of renoveren van woningen of kantoren, dan moet je berekenen wat de parkeerbehoefte is. Je doet dit met de rekentool parkeernormen.
Aanvullend aan de aantallen fietsparkeerplaatsen zijn kwaliteitseisen bepaald over de inrichting van inpandige fietsenstallingen. Deze staan beschreven in de pdf die je hieronder vindt. De kwaliteitseisen zijn in april 2021 vastgesteld door het college van B & W en na de overgangstermijn van een jaar in april 2022 definitief in werking getreden.
Minimale waterberging
Bestaat je (parkeer- en/of bouw)ontwikkeling voor meer dan 50m2 uit verharding? Bereken dan de minimale waterbergingsopgave in de rekentool waterberging. In het algemeen geldt: Hoe groener je ontwerp hoe lager de benodigde waterberging. Download de resultaten van de rekentool en voeg die toe bij de vergunningaanvraag. Zo verkort je de doorlooptijd voor een vergunning.
Hoe ontvang ik een beslissing?
Je krijgt je antwoord per mail.
Ik krijg geen vergunning. Wat nu?
Als je geen vergunning krijgt, mag je jouw bouwplannen niet uitvoeren. Heb je geen vergunning gekregen en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.