Dien je plan in via het Omgevingsloket. Check in het indieningsformulier hieronder of je alle benodigde informatie hebt aangeleverd.
-
Handvatten indiening ruimtelijk plan (1.3 MB)
Hoe weet ik of mijn plan past in het omgevingsplan?
In een omgevingsplan staat wat mag op een bepaalde plek in de stad. Waar woningen, kantoren of winkels mogen staan. Ook staat er in hoe hoog, breed en diep een gebouw mag zijn en waarvoor het mag worden gebruikt. Een omgevingsplan is juridisch bindend. Iedereen moet zich eraan houden, ook de overheid.
In het Omgevingsloket kun je het omgevingsplan digitaal inzien.
Wil je bouwen, verbouwen of het gebruik van een bouwwerk wijzigen maar past dit niet in het omgevingsplan? Soms kan je plan toch doorgaan. Je kunt je vraag hiervoor neerleggen bij bouwbalie@eindhoven.nl. Heb je een vraag over een ontwikkeling van 8 of meer woningen of het wijzigen van bijvoorbeeld de functie bedrijf/horeca naar wonen? Laat dan je plan toetsen bij Intake.
Wil je iets bouwen of verbouwen en wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket. Heb je een omgevingsvergunning nodig? Vraag deze dan aan via hetzelfde Omgevingsloket.
Hoe laat ik een plan toetsen door Intake?
Er zijn twee manieren om je plan door intake te laten beoordelen:
- Het aanvragen van een inspiratiegesprek
- Het indienen van een volledig pakket om het plan te laten beoordelen door het Team Integrale Ruimtelijke Advisering (TIRA).
Elk ingediend plan wordt eerst beoordeeld door de Strategische Intaketafel. Dit is een integraal adviesorgaan binnen de gemeente dat alleen kijkt naar kansrijkheid. Hiermee bedoelen we of de functie op het perceel mogelijk is. Dit is geen inhoudelijke beoordeling van het plan.
Aanvragen inspiratiegesprek
Je kunt met de gemeente in gesprek gaan om een plan te bespreken dat nog niet helemaal is uitgewerkt. Wel moet het perceel aantoonbaar in bezit zijn, of moet er een machtiging van de eigenaar aanwezig zijn. Vereiste voor het gesprek is dat je een stedenbouwkundige opzet en een programma van het plan hebt.
Dien deze informatie in via het Omgevingsloket en geef in stap 7 aan dat het om een conceptverzoek gaat. Na de beoordeling door de Strategische Intaketafel neemt Intake contact met je op om een inspiratiegesprek in te plannen.
Beoordeling volledig plan door het Team Integrale Ruimtelijke Advisering (TIRA)
Wanneer je plan al ver is uitgewerkt, behandelen we het binnen TIRA. Hiervoor moet het voldoen aan de handvatten indienen Ruimtelijk Plan (zie pdf-bestand hieronder). Dien nu ook alle documenten in via het Omgevingsloket.
Na de beoordeling door de Strategische Intaketafel controleren we of het pakket compleet is. Als dat zo is, leggen we het voor aan TIRA. Na ongeveer vier weken ontvang je het integrale advies. Dit advies bespreken we ook met je via telefoon of mail.
Afhankelijk van de kwaliteit en de aandachtspunten kan het voorkomen dat een initiatief meerdere keren moet worden beoordeeld. Ook is het mogelijk dat we de resultaten van het advies in een Toetsgesprek bespreken.
Als het plan voldoende is uitgewerkt bespreken we de verdere begeleiding van het project in een Procesgesprek. Dit leggen we ook vast in een Plankostenbrief. Hierna kun je een vergunning aanvragen of wordt er een gemeentelijk projectleider aangewezen bij een complex initiatief.
-
Handvatten indiening ruimtelijk plan (1.3 MB)
Wat betaal ik voor een inspiratie- of toetsgesprek?
De kosten hangen af van het type gesprek dat we samen voeren. Bekijk voor meer informatie hierover het pdf-document Handvatten indienen ruimtelijk plan hieronder.
Je kunt de kosten voor de gesprekken vinden in de Legesverordening vergunningen 2025.
-
Handvatten indiening ruimtelijk plan (1.3 MB)
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Jazeker, dat kan. Mail naar intake@eindhoven.nl