Om dit in- of uitrijden goed mogelijk te maken, is vaak een aanpassing van de openbare ruimte nodig. Deze aangepaste bestrating heet na de aanleg ervan een uitweg.
Ook als er geen aanpassing van de openbare ruimte noodzakelijk is, heb je een vergunning nodig om op de gewenste plaats je perceel in of uit te mogen rijden.
Zonder de omgevingsvergunning voor de uitwegactiviteit mag je geen aanpassingen doen aan de openbare ruimte. Bovendien mag je deze aanpassingen nooit zelf uitvoeren. Als je een vergunning omgevingsplanactiviteit voor een uitweg hebt gekregen, neem dan contact met ons op via 14 040. Wij voeren deze werkzaamheden dan op jouw kosten uit. Je krijgt van te voren een opgaaf van de kosten.
Je hebt niet in álle gevallen een vergunning nodig
Maakt de uitweg bijvoorbeeld onderdeel uit van een aanvraag van een nieuwbouwproject? Dan beoordelen we de uitweg samen met de omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit. Je betaalt dan geen aparte legeskosten voor de uitweg. Voor de aanleg van de uitweg betaal je wel aanlegkosten (kijk voor meer info bij “Wat betaal ik voor een aanvraag?”).
Verschillende soorten uitwegen
Er is een verschil tussen een personenauto-uitweg en een bedrijfsuitweg. Bij een woning of bedrijf wordt maximaal 1 uitweg toegestaan. De toegestane breedte voor een uitweg voor een personenauto bij een woning is maximaal 4 meter. Bij een bedrijfsuitweg is de toegestane breedte maximaal 8 meter. Als het ruimtelijk mogelijk is, dan kun je voor een bedrijfspand een vergunning op maat krijgen voor bredere uitweg. Heeft je bedrijf een frontbreedte van 50 meter of meer? Dan mag je 2 uitwegen aanleggen.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Ga naar het Omgevingsloket en geef aan of je de aanvraag doet als particulier of als ondernemer. Het Omgevingsloket stelt je vervolgens een aantal vragen, op basis waarvan een aanvraagformulier op maat ontstaat. Dit vul je in. Eventuele bijlagen voeg je toe door deze te uploaden. Zo kunnen we je aanvraag sneller afhandelen. En vermeld geen persoonsgegevens of andere gegevens op tekeningen of rapporten. Dit helpt ons bij het waarborgen van je privacy.
We behandelen je aanvraag alleen als deze compleet is. Is je aanvraag onvolledig, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Waar moet ik op letten bij een aanvraag?
Let bij het doen van je aanvraag vooral op onderstaande punten. Wij beoordelen jouw aanvraag namelijk hierop.
Waarvoor is de uitweg bedoeld?
Op basis van het bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening beoordelen we wat mogelijk is. Een toelichting waarom de uitweg nodig is, kan de doorlooptijd van de vergunning verkorten.
Is het een veilige plek voor een uitweg?
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mag een uitweg het veilig gebruik van de weg niet bemoeilijken.
Komt de uitweg uit op een doorgaande weg met een belangrijkere stroomfunctie?
Indien een uitweg uitkomt op de zogenoemde gebiedsontsluitingen, dan is geen nieuwe uitweg mogelijk. Op deze wegen geldt het “fast-forward principe”. In de visie Eindhoven op weg 2013 is dit ‘slow motion – fast forward’ principe toegelicht en staan alle stroomwegen en gebiedsontsluitingswegen in de bijlages weergegeven. Slow motion betekent voorrang aan het langzaam verkeer waar nodig en waar het kan. Fast forward staat voor snel waar het moet en daar is doorstroming dus essentieel.
Gaat de uitweg ten koste van openbaar groen of openbare parkeerplekken?
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mag een uitweg het openbaar groen niet aantasten. Daarnaast beoordelen we of een openbare parkeerplaats mag wegvallen voor een uitweg. Over het algemeen staan we het verdwijnen van een openbare parkeerplaats niet toe.
Bemoeilijkt de uitweg het gebruik van de weg?
Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mag een uitweg het veilig en makkelijk gebruik van de weg niet bemoeilijken.
Uiterlijk straatbeeld
De aanvraag wordt beoordeeld op het uiterlijk van het straatbeeld. Indien sprake is van afbreuk, wordt de uitweg niet gegund. Zo is het maken van een (uitweg voor een) parkeerplek in de voortuin meestal niet toegestaan.
Afmetingen
Indien de uitweg bedoeld is voor het parkeren van voertuigen, dient de parkeerplaats minimaal 6m diep te zijn op eigen terrein.
Hoe lang duurt het voor ik een beslissing krijg?
Meestal krijg je binnen 8 weken een beslissing op je aanvraag. Soms hebben we meer tijd nodig. In dat geval verlengen we de beslisperiode 1 keer met 6 weken. Als de gemeente niet tijdig beslist kan de wet Dwangsom in werking treden.
In sommige gevallen, en alleen als de aanvrager erom vraagt of ermee instemt, kan het college van B en W beslissen of er een uitgebreide procedure moet komen van 26 weken.
Is je aanvraag niet compleet en vragen we je aanvullende gegevens op te sturen? Dan wordt de beslisperiode opgeschort.
Doe je jouw aanvraag digitaal? Dan krijg je de vergunning per mail.
Wat betaal ik voor een aanvraag?
Een aanvraag omgevingsvergunning uitweg kost € 442,00 aan leges. Ook als je geen vergunning krijgt. Een volledig overzicht van alle kosten die te maken hebben met de omgevingsvergunning vind je in de Legesverordening vergunningen 2024.
Daarnaast krijg je een rekening voor de aanlegkosten van de bestrating van de uitweg. Als je een omgevingsvergunning voor een uitweg hebt gekregen, neem dan contact op met afdeling Realisatie (via 14 040). We schakelen dan een aannemer in om de uitweg aan te leggen. Als je de rekening voor de kosten van de werkzaamheden hebt betaald dan plannen we de aanleg van de uitweg in.
Let op! Onder aanlegkosten kunnen ook de kosten vallen voor het laten verplaatsen van bijvoorbeeld een lichtmast of straatkolk. Je mag zelf niets wijzigen in de openbare ruimte.
Ik krijg geen vergunning. Wat nu?
Als je geen vergunning krijgt, mag je jouw plannen niet uitvoeren. Heb je geen vergunning gekregen en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.