Lopen in Eindhoven

Het is misschien niet de snelste manier om je door Eindhoven te verplaatsen, maar je hebt er verder niets voor nodig en het vraagt weinig ruimte. Lopen is vriendelijk voor de omgeving, duurzaam en bovendien gezond. Ongeveer 20% van de verplaatsingen in onze stad gebeurt te voet. Maar is Eindhoven vriendelijk voor voetgangers?

Welke andere manier van vervoer je ook kiest, bijna elke reis start en eindig je als voetganger. Soms is het voetgangersdeel van een reis kort (naar je fiets of auto), soms relatief lang (naar bushalte, station, school, werk of winkel).

In Eindhoven zien we dat de voetgangersdrukte het grootst is in en rond het centrum, station en winkelcentra. 

Lopen is meer dan verplaatsen alleen. Omdat je langzaam gaat, beleef je de omgeving veel meer.

Hoe die omgeving er uit ziet en is ingericht, bepaalt daarom veel sterker of het ook prettig is om er te lopen. 

Lopen versterkt ook de sociale structuren. Lopend heb je immers de grootste kans op ontmoeting met anderen. Met de grote bouwopgaven, vooral ín de stad, neemt het belang van de voetganger steeds meer toe. Er komen meer mensen op straat én de afstanden worden korter. Meer lopen is goed voor de stad en de mens, want het is duurzaam, schoon, gezond en gratis.

Metrokaart lopen in Eindhoven

Dat lopen in Eindhoven een goede manier is om je door de stad te bewegen zie je op de metrokaart ‘Lopen in Eindhoven’ hieronder. Je vind er de looptijd in minuten tussen interessante bestemmingen in het centrum en binnen de Ring. Veel plekken kun je lopend bereiken binnen enkele minuten tot een kwartier. De parken om het centrum vragen om een wat langere wandeling.

Masterplan Mobiliteit 2050

Lopen heeft met veel belangrijke thema’s te maken, zoals gezondheid, openbare ruimte, sport en bewegen, verkeer, groen, economie  enzovoorts. Voor het thema lopen zijn de visie en de plannen vastgelegd in het Masterplan Mobiliteit 2050. In Eindhoven staan lopen en fietsen op één en investeren we in comfortabele en aantrekkelijke loop- en fietsnetwerken. Het voetgangersnetwerk bestaat uit looproutes om actief te verplaatsen en ontspannen te bewegen. Het voetgangersnetwerk van de gehele stad is in kaart gebracht en vind je terug op pagina 117 van het Masterplan Mobiliteit 2050.

Het thema lopen is verder uitgewerkt in de deeluitwerking 'Eindhoven te voet op weg', een bijlage van het Masterplan Mobiliteit 2050: 

Het doel is om Eindhovenaren structureel meer te laten lopen. We werken eraan dat in de toekomst 25% van alle verplaatsingen te voet wordt afgelegd. Daarvoor hebben we diverse richtinggevende keuzes voor de toekomst vastgelegd. Zo levert lopen een belangrijke bijdrage aan de overgang naar meer schone en actieve vormen van mobiliteit. 

Via social media en het DigiPanel verzamelden we informatie voor de ontwikkeling van deze voetgangersagenda. We bevroegen inwoners en bezoekers van de stad over:

  • loopgewoonten
  • stimulansen en weerstanden
  • de beleving van de loopkwaliteit
  • behoeften in relatie tot lopen


Het Digipanel-onderzoek 'Lopen' is in januari 2023 uitgevoerd en aangevuld met een enquête via sociale media. In totaal zijn bijna 3.400 reacties ontvangen. De rapportage met een toelichting op het onderzoek en alle resultaten vind je op onderzoek.eindhoven.nl.

Stel je vraag