De aanpak dak- en thuisloosheid bestaat uit 4 pijlers:
- Preventie
- Basiszorg (centrale inloop en 24-uursopvang)
- Maatwerk (tijdelijk wonen)
- Nazorg
Pijler 1: Preventie
Als mensen problemen hebben met schulden, zijn we er graag op tijd bij. Zo probeert het team ‘Op Tijd Erbij!’ (samenwerking gemeente en WIJeindhoven) te helpen bij betalingsachterstanden. Ook kijkt het team samen met inwoners hoe schulden kunnen worden betaald en welke regelingen er mogelijk zijn. Zo voorkomen we dat een situatie verergert en inwoners het dak boven hun hoofd kwijtraken en op straat belanden.
Pijler 2: Basiszorg (centrale inloop en 24-uursopvang)
De voorzieningen voor basiszorg (centrale inloop en 24-uursopvang) komen op een centrale plek in de stad samen op Fuutlaan 10.
Fuutlaan 10 is een basisvoorziening die 24 uur per dag beschikbaar is voor dak- en thuislozen. Op deze plek komen verschillende functies samen. Hier is de inloop voor maximaal 60 mensen, de (tijdelijke) opvang voor 25 mensen, informatie, postverstrekking en briefadres, (basis)hulpverlening, gezondheidszorg en activering naar hulp en werk/dagbesteding.
Daklozen kunnen hier ook overdag verblijven en tot rust komen op een privé-kamer. Zo kunnen ze in rust werken aan herstel. Ze hoeven niet langer op straat te hangen of op zoek te gaan naar andere (slaap)plekken. De bedoeling is dat daklozen maximaal 2 weken op de basisvoorziening zijn en dan doorstromen naar hun vervolgtraject (en woning).
Pijler 3: Maatwerk (tijdelijk wonen)
Bij een locatie voor tijdelijk wonen hebben de voormalig dak- en thuislozen een eigen woonruimte. Ze krijgen individuele begeleiding en ondersteuning. Deze is gericht op met name huisvesting, werk/participatie, financiën én een ondersteunend netwerk. Zo werkt de inwoner, samen met de begeleider, aan herstel en het opbouwen van een zo zelfstandig mogelijk leven. Ook hiervoor zijn er verschillende locaties in de stad voor mensen met vergelijkbare problemen.
Pijler 4: Nazorg
Als iemand zijn doelen heeft bereikt, is het fijn als het goed blijft gaan. Daarom zorgen we dat voormalig dak- en thuislozen die weer volledig zelfstandig wonen en leven, weten bij wie ze terecht kunnen bij problemen. Nazorg is belangrijk om mensen te blijven volgen en te voorkomen dat ze terugvallen in de oude situatie.
Met wie werkt de gemeente samen?
Het opvangen van dak- en thuislozen doen we niet zelf. We hebben hiervoor een overeenkomst gesloten met stichting Springplank. Springplank040 organiseert de maatschappelijke opvang. Dat doet zij samen met Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils.
Door een gezamenlijke en integrale aanpak verwachten we dat daklozen sneller in beeld zijn en geholpen kunnen worden. Dan worden problemen eerder opgelost en houden mensen meer vertrouwen in het vinden van een oplossing.
Hoe verder na de eerste basisopvang?
Na korte opvang in de 24-uursopvang gaan mensen zo snel mogelijk naar verschillende kleinschaligere (tijdelijk) woonprojecten of woningen verspreid over de stad met een persoonlijk begeleidingstraject. Tijdelijk wonen betekent dat een bewoner tijdelijk zelfstandig gaat wonen met begeleiding. Het doel is dat een bewoner doorstroomt naar definitieve huisvesting. Gemiddeld duurt dat 1 tot 2 twee jaar. De duur is afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling die een bewoner doormaakt en beschikbare huisvesting. Op een locatie voor tijdelijk wonen gaan de voormalig dak- en thuislozen onder begeleiding (maatwerk) aan de slag met werk (betaald of vrijwillig), dagbesteding, financiën op orde brengen en een ondersteunend netwerk opbouwen.
Locaties voor (tijdelijk) wonen passen bij de manier waarop de gemeente denkt dat mensen zonder dak of thuis geholpen kunnen worden: zo snel mogelijk naar een eigen woonplek en meer regie over hun leven. Een zelfstandige woonplek biedt rust en ruimte voor herstel.
Het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis
Op 1 december 2022 is het Nationaal Actieplan Dakloosheid; ‘Eerst een Thuis’ gestart. Dit plan is een samenwerking van ministeries van VWS, BZK en SZW, de VNG, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders, cliëntorganisaties en andere partijen. Deze partijen zijn bij elkaar gekomen met als doel een einde te maken aan dakloosheid in Nederland in 2030. Nederland heeft deze ambitie gesteld na het ondertekenen van de Verklaring van Lissabon. De Verklaring van Lissabon gaat over het beëindigen van dakloosheid.
Met het Nationaal Actieplan wordt er aandacht besteed aan preventie en wonen op maat. Preventie betekent dat problemen opgelost worden voordat ze uit de hand lopen. Zo kun je bijvoorbeeld iemand die de huur niet meer kan betalen helpen voordat de schulden te hoog oplopen. In het plan gaan organisaties en partijen beter met elkaar samenwerken.
Het plan omvat 6 actielijnen:
- Versterken financiële bestaanszekerheid: borging van het bestaansminimum
- Preventie: dakloosheid wordt te allen tijde voorkomen
- Wonen Eerst: iedereen een stabiele woonplek met ondersteuning op maat
- Versterken van de uitvoeringspraktijk: betere regie, snelheid en de menselijke maat centraal
- Inzet ervaringskennis in de hele beleidscyclus
- Aandacht voor jongeren, LHBTIQ+ en EU-burgers
Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven 2024-2030
Na vaststelling van het Nationaal Actieplan Dakloosheid en de bijbehorende afspraken hebben de 15 betrokken gemeenten in de regio Eindhoven (Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-de Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre) samen het Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven 2024-2030 opgesteld. De invulling van dit actieplan en de uitwerking in het overzicht is getoetst bij partijen die belangrijk zijn voor de uitvoering, zoals ervaringsdeskundigen, woningcorporaties en zorg- en welzijn partners. De komende jaren gaan we samen met deze partijen in de regio aan de slag met de uitvoering van het Actieplan.
Met dit Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven sluiten we aan op het in 2019 vastgestelde “Toekomstbeeld Maatschappelijke Opvang” en zetten we de koers voort die we in 2021 regionaal hebben ingezet met het preventieprogramma dakloosheid. We hanteren dezelfde 6 actielijnen als opgenomen in het Nationaal Actieplan Dakloosheid en vullen de landelijk beschreven acties aan met de acties die nodig zijn in onze regio.