Wat moet ik vermelden in een bezwaarschrift?
In het bezwaarschrift moet in elk geval staan:
- Je naam, adres en telefoonnummer. Maak je bezwaar tegen een besluit van een uitkering, bijzondere bijstand of Wmo-voorziening, vermeld dan ook je geboortedatum.
- De datum waarop je het bezwaarschrift indient.
- Het kenmerk of een omschrijving van de beslissing waarmee je het oneens bent. Heb je de beslissing in je bezit? Stuur dan een kopie mee.
- De reden(en) waarom je het niet eens bent met het besluit.
- Je handtekening, tenzij je digitaal bezwaar maakt met je DigiD.
Belanghebbenden bij het ingediende bezwaarschrift (bijvoorbeeld een vergunninghouder) krijgen standaard een afschrift van het bezwaarschrift.
Binnen welke termijn kan ik een beslissing op mijn bezwaarschrift verwachten?
Je ontvangt uiterlijk binnen 12 weken een beslissing op jouw bezwaarschrift. Deze termijn gaat in als de indieningstermijn is verstreken. Als jouw bezwaarschrift voor advies wordt voorgelegd aan de Commissie voor bezwaarschriften, dan geldt een uiterlijke beslistermijn van 18 weken.
De termijn van 12 weken is inclusief verdaging. Dat wil zeggen: verlenging. Hiervan wordt je per brief op de hoogte gebracht. In sommige situaties kan de beslissing in gezamenlijk overleg nog verder worden uitgesteld.
Is een besluit direct geschorst als ik bezwaar indien?
Nee. Iemand die een vergunning heeft gekregen, kan daarvan dus gewoon gebruikmaken.
Als je een bezwaarschrift bij de gemeente hebt ingediend, kun je bij de rechtbank een verzoek doen voor een zogenaamde voorlopige voorziening. Dit is een spoedprocedure waarbij je aan de rechter vraagt om de werking van het besluit op te schorten, zodat er geen gebruik kan worden gemaakt van bijvoorbeeld de vergunning. De rechter bepaalt of er redenen zijn om de vergunning op te schorten. Bijvoorbeeld als er gevolgen ontstaan die niet meer terug te draaien zijn, zoals bij het kappen van een boom bij een verleende kapvergunning. Voor deze voorziening betaal je griffierecht aan de rechtbank. Stuur het verzoek naar: Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch. Ondertussen loopt de procedure in bezwaar verder en zal er een beslissing op het bezwaarschrift moeten worden genomen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over voorlopige voorzieningen, griffierecht en beroep op www.rechtspraak.nl.
Kan ik mijn bezwaar mondeling toelichten?
In de meeste gevallen word je uitgenodigd voor een hoorzitting om je bezwaar verder toe te lichten. Er wordt geen hoorzitting gehouden als:
- Je als bezwaarmaker geen hoorzitting wilt en ook eventuele andere betrokkenen geen hoorzitting willen;
- Een bezwaarschrift niet op tijd is ontvangen (niet-ontvankelijk bezwaar);
- Er geen redenen zijn aangeleverd (niet-ontvankelijk bezwaar);
- Vooraf duidelijk is dat het bezwaar gegrond of ongegrond is.
Ik ben uitgenodigd voor een hoorzitting. Wat kan ik verwachten?
Het overgrote gedeelte van alle bezwaarschriften wordt in een zogenaamde ambtelijke procedure behandeld. Dat wil zeggen dat de jurist die jouw bezwaar behandelt jou uitnodigt voor een gesprek/hoorzitting.
Ambtelijke procedure
Tijdens dit gesprek leg je (nogmaals) uit waarom je het niet eens bent met het besluit dat de gemeente heeft genomen. De medewerker kan je daarna enkele vragen stellen. Hij of zij geeft ook uitleg. Bijvoorbeeld als een regeling niet helemaal duidelijk is. Daarnaast is het mogelijk om eventuele oplossingen te bespreken.
Hoorzitting bij de Commissie voor bezwaarschriften
In een aantal gevallen beoordeelt een externe commissie de bezwaarschriften. Het college van burgemeester en wethouders heeft in een apart besluit vastgelegd welke bezwaarschriften naar deze Commissie voor bezwaarschriften gaan. Bij deze procedure wordt de hoorzitting geleid door drie onafhankelijke, deskundige leden van de commissie en de jurist van de bezwaarafdeling bij wie jouw bezwaar in behandeling is. Een hoorzitting bij de Commissie bezwaarschriften is openbaar. Er kan dus pers bij aanwezig zijn.
De hoorzitting gaat als volgt in zijn werk:
- Tijdens de hoorzitting mogen alle betrokken partijen een toelichting geven. Je bent als bezwaarmaker als eerste aan de beurt. Daarna geeft een vertegenwoordiger van de gemeente een toelichting op het besluit. Tot slot kan ook degene die een vergunning heeft gekregen waartegen jij bezwaar hebt gemaakt nog een reactie geven.
- De Commissie stelt vragen over bijvoorbeeld onduidelijkheden rondom het besluit en de toelichting op de bezwaren. Als het nodig is, geeft de Commissie ook uitleg over wet- en regelgeving.
- Tot slot kunnen alle partijen nog een laatste reactie geven.
- Als de Commissie nog meer informatie nodig heeft, wordt dit tijdens de hoorzitting besproken. De Commissie geeft dan ook aan hoe met deze informatie wordt omgegaan.
- Uiteindelijk geeft de Commissie een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt dan een beslissing. Het kan het advies van de Commissie volgen, maar kan er ook van afwijken en een andere beslissing nemen.
- Er kan een geluidsopname worden gemaakt van de hoorzitting.
Ik ben het niet eens met de beslissing op mijn bezwaar. Wat nu?
Je kunt beroep aantekenen tegen de beslissing. Hiervoor stuur je een brief naar Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch. In dit zogenaamde beroepschrift leg je uit waarom je het niet eens bent met de beslissing op het bezwaarschrift.
Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl.
Kan ik mijn bezwaar ook per post of aan de balie indienen?
Dat kan. Schrijf een brief met alle gegevens die nodig zijn voor het bezwaar. Deze brief kun je sturen naar:
College van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven
Sector Veiligheid, Juridische zaken & Bestuur
Afdeling Juridische zaken
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Persoonlijk afgeven
Je kunt je brief ook afgeven, op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur bij de balie van het Inwonersplein (Stadhuisplein 1A). Je krijgt dan een bewijs van ontvangst.
Uitkering, bijzondere bijstand of Wmo
Bezwaarschriften die betrekking hebben op uitkeringen, bijzondere bijstand en Wmo kun je sturen naar Gemeente Eindhoven, Postbus 90151, 5600 RC Eindhoven.
Ik heb nog vragen, waar kan ik terecht?
Je kunt contact opnemen met de afdeling Juridische zaken via telefoonnummer 040 - 238 2900 of mail naar bezwaarenberoep@eindhoven.nl.
Wanneer zijn er zittingen van de bezwaarschriftencommissie?
Het college heeft vastgesteld bij welke zaken de commissie bezwaarschriften behandelt. Een hoorzitting bij de commissie bezwaarschriften is openbaar.
Agenda commissie bezwaarschriften
Wanneer er zittingen van de bezwaarschriftencommissie op de planning staan, worden deze hieronder vermeld.
Wil je de hoorzitting bijwonen? Meld je dan telefonisch aan via telefoonnummer: 040 2382900 of stuur een e-mail naar bezwaarenberoep@eindhoven.nl.
Agenda hoorzitting donderdag 21 november 2024
Stadhuis gemeente Eindhoven, ruimte 1.37
Tijd | Onderwerp | Wel/niet openbaar |
14:15 | Sluiting pand | Openbaar |
15:15 | Gebiedsverbod | Niet openbaar |
Waar vind ik het jaarverslag van de bezwaarschriftencommissie?
Het jaarverslag van de bezwaarschriftencommissie vind je in het pdf-bestand hieronder.