Wat komt er in het Warmteprogramma te staan?
In het Warmteprogramma komt te staan:
- Hoe elke buurt de beste duurzame energieoplossing krijgt (alles-elektrisch of een warmtenet).
- Wanneer buurten over kunnen gaan op een duurzamere energieoplossing.
- Een beschrijving van de totale kosten voor de maatschappij.
- In welke buurten we als eerste kunnen starten en hoe we dat doen.
- Welke middelen er voor inwoners en gebouweigenaren zijn en hoe de gemeente Eindhoven kan helpen bij het verduurzamen van een woning of gebouw.
- Hoe er gecommuniceerd en samengewerkt wordt bij het opstellen van het Uitvoeringsplan voor een wijk of buurt.
Wat staat er nog niet in?
- Een definitief besluit voor de duurzamere energieoplossing.
- Een precieze kostenberekening.
Het warmteprogramma is een plan voor de hele stad. In het warmteprogramma kijken we 10 jaar vooruit. De volgende stap is om op buurt- en wijkniveau verder onderzoek te doen. Hiervoor wordt samen met inwoners, bedrijven en belanghebbenden een Uitvoeringsplan opgesteld.
Hoe lang nemen we de tijd voor de overstap op duurzame energie?
Voor de overstap van aardgas op duurzame energie nemen we tot en met 2050 de tijd. Deze tijd is nodig, want de opgave is groot. In Eindhoven gaat het om 100.000 bestaande woningen en gebouwen, 20 bedrijventerreinen en nieuwbouw die overstappen op duurzame energie. Dit heeft dus invloed op elk gebouw, bedrijf en bijna iedere inwoner en ondernemer in Eindhoven.
Wat is duurzame energie?
Voorbeelden van duurzame energie zijn elektriciteit uit wind, zon, restwarmte, warmte uit de lucht, water of ondergrond en duurzame gassen. In het warmteprogramma beschrijven we de aanwezige duurzame bronnen in Eindhoven.
Wat is het meest geschikte aardgasvrije alternatief?
Duurzame bronnen worden vergeleken met de warmtevraag en de (nationale) kosten. Uit deze vergelijking komt de beste duurzame energieoplossing voor een buurt, gebied of bedrijventerrein. Dit kan een warmtenet zijn voor een wijk, buurt of straat of een warmtepomp per woning of gebouw.
Hoe worden de (nationale) kosten berekend?
De (nationale) kosten in de warmtetransitie zijn de totale kosten voor de maatschappij om over te stappen op duurzame energieoplossingen. Deze kosten omvatten alle maatregelen die nodig zijn, ongeacht wie de kosten betaalt. Dit zijn kosten zoals:
- Energie: kosten voor het produceren of inkopen van de benodigde energie.
- Infrastructuur: aanpassingen aan het bestaande netwerk of de aanleg van nieuwe infrastructuur.
- Technologie: investeringen in nieuwe technologieën en installaties.
- Onderhoud en beheer: kosten voor het onderhouden en beheren van de nieuwe systemen.
Het doel is om de meest kosteneffectieve oplossingen te vinden die bijdragen aan een duurzame en aardgasvrije toekomst.
Wanneer is het warmteprogramma klaar?
We verwachten het warmteprogramma eind 2025 te kunnen laten vaststellen door het College van Eindhoven. Vervolgens gaan we aan de slag met de uitvoering van het warmteprogramma. Elke vijf jaar wordt er een actualisatie gemaakt van het warmteprogramma.
Milieueffectrapportage en Notitie Reikwijdte Detailniveau
Voor het warmteprogramma wordt een milieueffectrapportage (mer) uitgevoerd. Zo krijgen we inzicht in de milieueffecten van verschillende technieken om gebouwen aardgasvrij te maken. De eerste stap hierin is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD beschrijft welke milieueffecten er met de mer worden onderzocht en op welk detailniveau dit onderzoek wordt uitgevoerd.
Je vindt de NRD op de website officiële bekendmakingen en in de pdf's onderaan deze pagina.
Je kunt op de NRD reageren van 24 januari 2025 tot en met 7 maart 2025. Dit kan digitaal door in te loggen in het zienswijzeformulier. Een papieren versie van de NRD kun je inzien op het Inwonersplein in het Stadhuis, Stadhuisplein 1 in Eindhoven.
-
Publiekssamenvatting NRD mer warmteprogramma (77.56 KB)
Wat is een milieueffectrapportage?
Een milieueffectrapportage (mer) is een proces dat de milieugevolgen van een plan, in dit geval het warmteprogramma, in kaart brengt voordat er een besluit over wordt genomen. De mer analyseert de impact op onder andere luchtkwaliteit, geluidsoverlast en biodiversiteit. Het doel van een mer is om het milieu een belangrijke rol te geven in de besluitvorming. Het helpt om weloverwogen keuzes te maken die rekening houden met de milieugevolgen.
Wat is een Notitie Reikwijdte Detailniveau?
Een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is een document dat de inhoud en de focus van een milieueffectrapportage (mer) afbakent. Het bepaalt welke onderwerpen en alternatieven in het mer onderzocht moeten worden en met welk detailniveau. De NRD is een belangrijke eerste stap in de mer-procedure en helpt om duidelijkheid te scheppen over wat er precies onderzocht gaat worden.
Participatie
Om het warmteprogramma te kunnen maken, zijn diverse onderzoeken en analyses nodig. Hiervoor halen we informatie op bij samenwerkingspartners op energie, zoals Enexis, woningcorporaties en eigenaren van duurzame bronnen zoals waterschap de Dommel. Daarna stemmen we de afweging en de uitkomsten af met diverse belangengroepen van inwoners, bedrijven, kennisinstellingen tot andere regionale overheden.
Daarnaast leggen we de energiebesparingsaanpak voor én bespreken we hoe buurten, wijken en bedrijventerreinen betrokken willen worden bij het opstellen van een uitvoeringsplan. Bekijk hier het participatieplan Warmteprogramma dat het college van Eindhoven heeft vastgesteld op 21 januari 2025.
Wil je actief bijdragen aan de participatie? Meld je dan aan via duurzaam@eindhoven.nl.
Uitvoering
Hoe gaan we na 2025 verder met het Warmteprogramma?
Het warmteprogramma is een plan voor de hele stad. De volgende stap is dat we per buurt, gebied of bedrijventerrein het meest geschikte duurzame energieoplossing verder te onderzoeken. Hiervoor gaan we samen met inwoners en bedrijven werken aan een Uitvoeringsplan. In de voormalige proeftuinen 't Ven-Lievendaal en Generalenbuurt (inclusief aangrenzende buurten in Eindhoven Noordoost) zijn we al begonnen met een uitvoeringsplan.
Wat kan ik nu al doen om mij voor te bereiden?
Energie besparen is altijd een goed idee, want energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken, te importeren of te transporteren. Dit kan door woningen of gebouwen te isoleren, goed te ventileren en door slimmer met energie om te gaan. We ondersteunen inwoners, bedrijven en instellingen om de overstap op een aardgasvrij alternatief te kunnen maken. Energie besparen doen we samen. Kijk voor tips en advies op www.eindhovenduurzaam.nl/energie.