Warmteprogramma

Nederland en dus ook Eindhoven stoppen stap voor stap met het gebruik van aardgas. Dit vermindert de uitstoot van CO2 en zorgt voor een gezondere leefomgeving. Dit jaar (2025) werken we aan het warmteprogramma, de opvolger van de Transitievisie Warmte uit 2021. Hierin beschrijft de gemeente Eindhoven hoe de stad van aardgas overgaat op duurzamere energie om woningen en gebouwen te verwarmen, te koken en warm water te krijgen. 

Milieueffectrapportage en Notitie Reikwijdte Detailniveau

Voor het warmteprogramma wordt een milieueffectrapportage (mer) uitgevoerd. Zo krijgen we inzicht in de milieueffecten van verschillende technieken om gebouwen aardgasvrij te maken. De eerste stap hierin is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD beschrijft welke milieueffecten er met de mer worden onderzocht en op welk detailniveau dit onderzoek wordt uitgevoerd. 

Je vindt de NRD op de website officiële bekendmakingen en in de pdf's onderaan deze pagina.

Je kunt op de NRD reageren van 24 januari 2025 tot en met 7 maart 2025. Dit kan digitaal door in te loggen in het zienswijzeformulier. Een papieren versie van de NRD kun je inzien op het Inwonersplein in het Stadhuis, Stadhuisplein 1 in Eindhoven. 

Participatie

Om het warmteprogramma te kunnen maken, zijn diverse onderzoeken en analyses nodig. Hiervoor halen we informatie op bij samenwerkingspartners op energie, zoals Enexis, woningcorporaties en eigenaren van duurzame bronnen zoals waterschap de Dommel. Daarna stemmen we de afweging en de uitkomsten af met diverse belangengroepen van inwoners, bedrijven, kennisinstellingen tot andere regionale overheden. 

Daarnaast leggen we de energiebesparingsaanpak voor én bespreken we hoe buurten, wijken en bedrijventerreinen betrokken willen worden bij het opstellen van een uitvoeringsplan. Bekijk hier het participatieplan Warmteprogramma dat het college van Eindhoven heeft vastgesteld op 21 januari 2025. 

Wil je actief bijdragen aan de participatie? Meld je dan aan via duurzaam@eindhoven.nl.

Uitvoering

Stel je vraag