In het Dierenwelzijnsbeleid Eindhoven 2021-2025 staat hoe we dit doen.
Honden en katten
Losloopterreinen voor honden
In Eindhoven geldt dat honden binnen de bebouwde kom aan de lijn moeten. Om honden toch vrij los te laten lopen kent Eindhoven 64 losloopterreinen. Iedere wijk heeft er wel één. Het is de bedoeling dat de honden wel sociaal zijn naar andere honden en dat de poep hier ook wordt opgeruimd.
Honden vast buiten de bebouwde kom
Honden kunnen dieren opjagen, verstoren en stress geven. Dit kan de dieren tegenhouden om voedsel te zoeken, hun jongen te verzorgen of ertoe leiden dat ze hun leefgebied verlaten. Naast directe verstoring van dieren, kunnen loslopende honden ook indirecte schade aanrichten aan ecosystemen. Ze kunnen zeldzame planten vertrappen en hun uitwerpselen bevatten vaak ziekteverwekkers en voedingsstoffen die schadelijk zijn voor de bodem. Dit alles draagt bij aan de achteruitgang van dier- en plantsoorten en daarmee aan de biodiversiteit.
Binnen de bebouwde kom moet je je hond aanlijnen. Uitzondering hierop zijn de loslaatveldjes. Buiten de bebouwde kom was het tot nu toe niet duidelijk waar je wel en niet met je hond los mocht lopen. Daar komt nu verandering in. We werken aan een overzichtskaart met een overzicht van de hondenloslaatveldjes binnen de bebouwde kom en de hondenlosloopgebieden en hondenaanlijngebieden buiten de bebouwde kom.
De hondenaanlijngebieden buiten de bebouwde kom zijn nieuw. Deze willen we instellen om de biodiversiteit te versterken en beschermen.
Meer info op de pagina Hondenaanlijngebieden.
Hondenbelasting
Eindhoven kent hondenbelasting. De opbrengst van deze belasting gaat naar de algemene middelen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeerbelasting. Vanuit de algemene middelen worden allerlei zaken betaald, zoals ook bijvoorbeeld losloopterreinen en dierenasiels voor honden.
Meer info op de pagina Hondenbelasting.
Katten ’s nachts binnen tijdens broedseizoen
Hoewel we onze huisdieren de wereld gunnen, kan het beter zijn om katten soms niet zomaar hun gang te laten gaan. Je kat buiten laten loslopen heeft verschillende risico’s. Zo kunnen loslopende katten zelf slachtoffer worden van verkeersongelukken. Bovendien vormen loslopende katten een gevaar voor vogels. In Nederland worden jaarlijks miljoenen vogels gedood door katten.
Daarom adviseren we je om je kat tijdens het broedseizoen (maart - juli) ’s nachts binnen te houden. Laat je je kat toch buiten? Doe het dier een belletje of kraagje om, dat maakt het lastiger om andere dieren te vangen.
Ongedierte
Overlast plaagdieren
De gemeente heeft een zorgplicht naar haar inwoners wat betreft preventie en, wanneer nodig, bestrijding van plaagdieren die een bedreiging voor de veiligheid en de volksgezondheid vormen. Veel dieren zijn echter beschermd door de Wet natuurbescherming. Dit betekent dat de gemeente niet zomaar mag ingrijpen als bepaalde wilde dieren overlast veroorzaken. Om te besluiten of de gemeente bij overlast van dieren ingrijpt moeten altijd de belangen van mens en dier nauwkeurig worden afgewogen. Dit conform de Wet natuurbescherming.
Meer informatie op de pagina Overlast van ongedierte.
Wettelijke taken
Overheidstaken
De rijksoverheid is verantwoordelijk voor het welzijn van dieren. De rijksoverheid zelf, ondersteunt door het NVWA, heeft hier een belangrijke rol in. Protocollen en wet- en regelgeving over dit onderwerp zijn vastgelegd en te vinden via de onderstaande links. Onderstaande instellingen zetten we ook in. Zij maken de netwerkkaarten en zien zo wie bevoegd zijn om situaties aan te pakken.
- Dierenwelzijn dierentuin- en circusdieren (rijksoverheid.nl)
- Dierenwelzijn (nvwa.nl)
- Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing (nipv.nl). Coördinatiekaart is ontwikkeld door Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.
Als gemeente kunnen wij uiteraard signaleren. Wij zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid (die in de knel zou kunnen komen bij een eventuele uitbraak uit Dierentuin Eindhoven Zoo).
Gemeentelijke taken
Opvang en vervoer van gevonden gehouden dieren
Stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven vangt in opdracht van de gemeente dieren op waarvan de eigenaar niet bekend is en/of wanneer deze in nood zijn. De opvangperiode duurt maximaal 14 dagen. Katten mogen volgens de wet op straat lopen, deze worden alleen opgehaald wanneer het dier ziek/verwaarloosd is en/of hulp nodig heeft. Andere dieren die mensen houden zijn bijvoorbeeld hond, konijn, landbouwhuisdieren, knaagdieren, reptielen en overige niet inheemse dieren. Zij worden opgevangen wanneer zij zwervend worden aangetroffen.
Ook wilde dieren in nood worden door ROZE opgevangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vogels, egels en eekhoorns.
Extra taken
Naast de wettelijk vastgelegde taken, voeren we als gemeente extra taken uit die wij belangrijk vinden:
- Trap Neuter Return (TRN)
Om overlast door zwerfkatten binnen de bebouwde kom te verhelpen zetten wij de Trap, Neuter, Return (TNR) methode in. Deze methode houdt in dat zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd. Vervolgens worden ze teruggeplaatst in hun leefgebied om verdere overpopulatie te voorkomen. Dit wordt uitgevoerd door stichting ROZE voor alle gemeenten. - Regionale chipactie
Door het chippen en registreren van huiskatten kunnen katten, die de weg zijn kwijtgeraakt, herenigd worden met hun eigenaar. Hiermee wordt dierenleed en verdriet bij de eigenaar voorkomen. Kijk op de site van ROZE wanneer opnieuw een regionale chipactie plaatsvindt. Inwoners kunnen dan hun katten, honden, konijnen en zelfs schildpadden gratis laten chippen.
Alle Nederlandse gemeenten houden zich aan landelijk beleid en wetgeving op het gebied van dieren(welzijn), zoals:
Veel gestelde vragen
Wat moet ik doen als ik een gewond dier vind?
Is er een dier in nood? Bel dan de dierenambulance via 040-7470100. Dit nummer is 24/7 bereikbaar (tussen 22:00 en 9:00 alleen voor spoed).
Zie je een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, bel je direct met 112. Is er een dier in jouw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, bel dan de dierenpolitie: 144.
Waar kan ik terecht als ik afstand wil doen van dieren?
Informatie hierover vind je op de website van Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven: rozeindhoven.nl.
Waar kan ik terecht voor vragen over gedragsproblemen bij dieren?
Bij Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen (SPPD) via sppd.nl.
Ik heb financiële problemen door het houden van dieren. Waar kan ik terecht?
Bij Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (licg.nl).
Wat moet ik doen als ik een dood dier vind?
- Tref je een dood dier aan, bel dan de dierenambulance via Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven.
- Melden kan ook bij de gemeente via de Buiten Beter-app of via 14040.
- Het is ook mogelijk om dode dieren in te leveren bij Cure.
Bij dode wilde dieren loopt het contact via de politie: 0900-8844. Deze dode dieren worden opgehaald door fauna-aanrijding.nl.
Hoe herken ik dierenmishandeling?
Dierenmishandeling kan soms moeilijk te herkennen zijn, maar er zijn verschillende signalen waar je op kunt letten. Bekijk de signalenkaart van de dierenbeschermingflo.
Wat kan ik doen als ik constateer dat een dier mishandeld wordt?
Niemand mag een dier mishandelen. Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing. Dat is strafbaar.
Sinds 1 januari 2024 heeft de overheid meer mogelijkheden om sneller en beter in te grijpen bij dierenmishandeling. En te voorkomen dat een dader opnieuw in de fout gaat.
Bij dierenmishandeling kan de overheid:
- daders een houdverbod opleggen. Een overtreder mag dan een tijd lang geen dieren houden. Bij ernstige dierenmishandeling is een levenslang houdverbod mogelijk;
- een bedrijf stilleggen dat het welzijn van dieren in gevaar brengt;
- het verbod voor deelname van dieren aan tentoonstellingen, wedstrijden en keuringen uitbreiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om dieren waarbij een lichamelijke ingreep is uitgevoerd.
Melden dierenmishandeling
Via telefoonnummer 144 kun je dierenmishandeling of -verwaarlozing melden bij Meldpunt 144, Red een dier.
De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de politie behandelt de melding. Zij werken waar nodig samen.
Geldt in Eindhoven een voederverbod voor ganzen?
De provincie doet onderzoek in verschillende steden naar de overlast van de Canadese ganzen. De uitkomsten hiervan hopen we in de loop van 2025 te ontvangen.
Daarnaast is er op drie plekken in Eindhoven een voederverbod ingesteld:
- Vijver in het Henri Dunantpark
- Oude Gracht
- Ekkersrijt (Achtse Barrier)
Deze drie locaties worden gemonitord, waarbij gekeken wordt naar het effect van het voederverbod. In deze monitor is ook Park Meerland meegenomen. Wat betekent dat al deze locaties regelmatig bezocht worden. Aan de hand van de uitkomsten wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om de ganzenoverlast aan te pakken.
Heb ik een visvergunning nodig in Eindhoven?
Gezonde en aantrekkelijke wateren in een stad zijn belangrijk omdat hemel- en grondwater hierin opgevangen wordt en er vissen in leven. Om te mogen vissen heb je een VISpas nodig. Deze pas krijg je automatisch als je lid wordt van een hengelsportvereniging in of vlakbij Eindhoven. Die vereniging moet wel aangesloten zijn bij een van de hengelsportfederaties van Sportvisserij Nederland. Wil je geen lid worden van zo’n vereniging, dan kun je een kleine VISpas aanschaffen. Jongeren van 14 tot 18 jaar kunnen een JeugdVISpas aanvragen. Meer info via Rijksoverheid.nl.
Als je een VISpas hebt aangeschaft, mag je dus vissen in Eindhoven, echter niet overal. Via visplanner.nl zie je precies waar je mag vissen in Eindhoven en omgeving.
Wat doet de gemeente aan diervriendelijk bouwen?
We streven in Eindhoven naar een gezonde leefomgeving waar de mensen die daarin wonen en werken bijzondere planten en dieren in hun dagelijkse omgeving ervaren.
Diervriendelijk bouwen ondersteunt de biodiversiteit en het welzijn van dieren. Ook heeft het ook voordelen voor het milieu en de menselijke leefomgeving. Zo is er een mussentuin in het stationsgebied en zijn er plekken voor vleermuizen. Mensen kunnen ook zelf daar een rol in spelen. Meer info op de pagina Klimaatrobuust bouwen en op eindhovenduurzaam.nl.
Mag er in Eindhoven worden gejaagd?
Benuttingsjacht, ofwel jacht voor consumptie, mag niet in Eindhoven. Denk bijvoorbeeld aan jacht op eenden en konijnen. Eventuele toekomstige contracten met jagers gaan over beheer- en schadebestrijding. Het gaat dan om het beheren van een diersoort die met een te grote populatie schade veroorzaakt aan de flora en fauna/kwetsbare gewassen.
Bij vaststelling van nieuwe beleid wordt overlegd met de wildbeheereenheden (jagersverenigingen). Onder de nieuwe Wet Natuurbescherming (Wnb, art. 3.14 lid 1) moet iedere jachthouder met een jachtakte zich aansluiten bij een wildbeheereenheid. Wildbeheereenheden kunnen ons dan ondersteunen bij het voorkomen van faunaschade en het beheren van populaties in het wild levende dieren.
De gemeente gaat niet over jacht op particuliere gronden.
Waarom wil de gemeente Eindhoven niet dat er ballonnen opgelaten worden?
Ballonnen die worden opgelaten, gaan uiteindelijk een keer stuk, en komen dan in de natuur terecht. Ballonnen vormen een grote bedreiging voor dieren in het wild. Onderzoek toont aan dat 95% van alle dood gevonden stormvogels plastic in hun magen heeft. De lintjes die aan ballonnen vast worden gemaakt, vormen een gevaar op zich voor dieren. De lintjes kunnen vast komen te zitten om de snavel of bek of om de nek van nieuwsgierige dieren die daarna een akelige dood sterven wanneer ze groter groeien. Door ballonnen niet meer in het milieu los te laten en daarnaast zorgvuldiger om te gaan met het opruimen van ons afval kan veel dierenleed voorkomen worden.
Sommige ballonfabrikanten hebben biologisch afbreekbare ballonnen. Deze spatten uit elkaar en komen in vele kleine stukjes neer. Echter, het probleem met deze ballonnen is dat vertering van de resten zo lang duurt, dat een dier alsnog de ballon kan opeten en er in kan stikken.
We hanteren daarom een ontmoedigingsbeleid en informeren inwoners, bedrijven, instellingen en anderen over de gevolgen van het oplaten van ballonnen en alternatieven voor het oplaten van ballonnen. Ook informeren we organisatoren van evenementen actief hierover.
Mogen dieren gebruikt worden bij evenementen?
We vinden het belangrijk dat het welzijn van dieren ook bij evenementen gewaarborgd wordt. In onze Nota Evenementenvergunning wordt daarom verwezen naar het dierenwelzijnsbeleid. De afspraak is dat de organisatie van een evenement zelf verantwoordelijk is voor het naleven van de voorwaarden.
In deze voorwaarden staat dat dieren geen dorst, honger, onjuiste voeding, fysiek en fysiologisch ongerief, pijn, verwonding of ziekten, angst of chronische stress en dieren mogen hebben en een normaal soorteigen gedrag kunnen vertonen.