Wat is maatschappelijke opvang?
Maatschappelijke opvang is de verzamelnaam voor hulp aan en opvang van inwoners die dak- en thuisloos zijn. Zij hebben geen vaste verblijfplaats en slapen bijvoorbeeld:
- In parkeergarages, op straat of in een auto.
- In gebouwen van de maatschappelijke opvang.
- Op niet-structurele basis bij vrienden, kennissen of familie.
Welke opvangplekken biedt de gemeente Eindhoven?
De gemeente Eindhoven zorgt binnen de regio voor begeleiding en onderdak van dak- en thuisloze inwoners.
Zij kunnen terecht bij de Inloop voor een maaltijd, douche en dagbestedingen. En als het nodig is voor een periode van 2 weken bij een 24-uursopvang. Daar wordt gewerkt aan verbetering van de persoonlijke situatie en een toekomstperspectief. Het doel is dat zij met begeleiding weer zo snel mogelijk zelfstandig wonen of naar een passende woonvorm gaan.
Vanwege het tekort aan woningen is een vaste woonplek vaak niet direct mogelijk. Daarom bieden we locaties voor tijdelijk wonen. Daar kunnen ze zelfstandig wonen, maar wel de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.
Wie heeft recht op een plek in de opvang?
Niet iedereen komt voor opvang in Eindhoven in aanmerking. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal jaar in Nederland wonen en werken.
Arbeidsmigranten
Een specifieke groep die meestal geen recht heeft op opvang zijn arbeidsmigranten uit andere landen. Zij krijgen wel ondersteuning bij het vinden van werk of terugkeer naar het land van herkomst. In de winterperiode kunnen zij terecht in een winternoodopvang. De organisatie Barka kan arbeidsmigranten begeleiden. Samen met het Rijk en andere grote gemeenten onderzoekt ook Eindhoven wat zij voor deze doelgroep kunnen doen.
Hoeveel daklozen zijn er in Eindhoven?
De schatting is dat de regio Eindhoven zo’n 400 tot 500 dak- en thuislozen heeft. Mogelijk is deze inschatting te laag. Het aantal dak- en thuislozen stijgt. Dat is ook het landelijk beeld. Ook wordt de groep steeds meer divers: mensen met complexe problemen, jongvolwassenen, jonge gezinnen en inwoners met problemen rondom werk en inkomen.
Wat doet de gemeente?
Het Regieteam van de gemeente beoordeelt of iemand recht heeft op opvang en begeleiding.
Hiervoor heeft de gemeente een contract gesloten met Springplank040. Springplank werkt samen met onder andere de organisaties Neos, Ervaring die Staat en het Leger des Heils. Zij hebben de expertise, het contact met betrokkenen en kunnen snel schakelen. In een aantal wijken maken zij in samenspraak met omwonenden, politie, handhaving en de gemeente per opvanglocatie een Buurt Beheerplan. Deze partijen zijn ook het aanspreekpunt voor omwonenden van de opvanglocaties. De gemeente zorgt dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. Aanbieders maatschappelijke opvang werken met de gemeente ook hard om te zorgen voor voldoende woonplekken voor dak- en thuislozen. Dat laatste is helaas – gezien de woningmarkt – steeds moeilijker.
Eindhoven centrumgemeente
Eindhoven is een centrumgemeente voor maatschappelijke opvang voor 15 gemeenten. Dat betekent dat de gemeente Eindhoven geld krijgt van het Rijk om opvang te bieden voor de hele regio. De centrale inloop en 24-uursopvang hebben daarmee een regionale functie. De regiogemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor preventie en nazorg. De 15 gemeentes die binnen de regio samenwerken op dit vlak zijn: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.