Wat is VVE?
VVE staat voor Voor- en vroegschoolse educatie.
Voorschoolse educatie
Een voorschool is een peuteropvang of kinderdagverblijf waar kinderen spelend leren. De voorschool bereidt kinderen voor op de basisschool zodat zij een goede start hebben. In Eindhoven is er 8 uur per week voorschoolse educatie beschikbaar voor alle peuters in de leeftijd vanaf 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar. Kinderen bij wie het consultatiebureau een dreigende taalachterstand heeft geconstateerd, aannemelijk veroorzaakt door een blootstellingsachterstand, hebben recht op 16 uur deelname per week.
In Eindhoven is de VE-gecertificeerde kinderopvang verantwoordelijk voor de voorschoolse opvang. Deze organisaties voldoen niet alleen aan de landelijke eisen, maar ook aan de aanvullende gemeentelijke eisen. De voorschool werkt samen met de basisschool. Hierdoor is voor het kind de overgang naar de basisschool makkelijker.
Vroegschoolse educatie
De basisscholen verzorgen de vroegschoolse educatie (basisgroepen 1 en 2, voor kinderen van 4 tot 6 jaar). Scholen en kinderopvang werken samen aan VVE onder regie van de school.
Welke subsidieregelingen zijn er?
Er zijn diverse subsidieregelingen:
Voorschoolse educatie, pedagogisch beleidsmedewerker en bovenformatieve inzet in de voorschool
Dit is een subsidie voor VE-gecertificeerde kinderopvang. Deze subsidie stimuleert ouders om hun kind te laten meedoen aan voorschoolse educatie, doordat de gemeente een deel van de kosten vergoedt. Verder is het mogelijk vanuit deze regeling de pedagogisch beleidsmedewerker in de VE te financieren en bovenformatieve inzet op de VE-groep.
Coördinatie Voor- en vroegschoolse educatie/SPIL
Deze subsidieregeling is bedoeld om:
- Het onderwijs te stimuleren.
- Een pedagogisch didactische doorgaande lijn tussen voor- en vroegschool te realiseren.
- Een SPILbrede ondersteuning te bieden die wordt gekenmerkt door één kind, één plan, één regisseur.
Schakelklassen
Deze subsidie is bedoeld voor het realiseren van schakelklassen voor basisschoolleerlingen die vanwege een grote taalachterstand onder hun eigenlijke niveau presteren. In een schakelklas volgen leerlingen gedurende een jaar geïntensiveerd taalonderwijs.
Speelinloop
De speelinloop is een laagdrempelige voorziening voor kinderen vanaf 0 jaar tot 2 jaar en 3 maanden en hun ouders. De kinderen kunnen deelnemen aan de speelinloop tot ze naar de peutergroep gaan. Met deze voorziening worden ouders uit kwetsbare groepen bekend en vertrouwd gemaakt met ontwikkeling stimulerende activiteiten en opvoedingsondersteuning. De VE gecertificeerde kinderopvang kan de subsidie aanvragen.
Meer informatie over deze subsidieregelingen
- Subsidieregeling Voorschoolse educatie, pedagogisch beleidsmedewerker en bovenformatieve inzet in de voorschoolse educatie
- Subsidieplafonds Voor- en vroegschoolse educatie/SPIL 2024.
- Subsidieregeling schakelklas.
- Subsidieregeling Speelinloop.
- Subsidieregeling Coördinatie Voor- en vroegschoolse educatie/SPIL | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)
Voor de Subsidieregeling Coördinatie Voor- en vroegschoolse educatie/SPIL vind je hier de meeste actuele handreiking van het pedagogisch educatief raamplan.
-
Pedagogisch educatief raamplan SPIL (2.3 MB)
Hoe vraag ik subsidie aan?
Je kunt de subsidie voor 2025 (onder voorbehoud van vaststelling van de gemeentebegroting 2025 door de gemeenteraad) aanvragen in het subsidieportaal. De links van de verschillende subsidies leiden naar de inlogpagina. Vraag je namens een organisatie die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel subsidie aan? Dan log je in met eHerkenning. Vraag je als particulier de subsidie aan dan log je in met je eigen DigiD.
Let op!
De links van de verschillende subsidies hieronder openen een nieuw leeg aanvraagformulier. Jouw (deels ingevulde) aanvragen, documenten en correspondentie met de gemeente vind je op mijnsubsidie.eindhoven.nl. Kom je er niet uit? Bel 14 040.
Wanneer vraag ik subsidie aan?
Subsidieaanvragen voor 2025 moeten vóór 1 oktober 2024 bij ons binnen zijn. We beoordelen de aanvragen op inhoud en kosten.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit.
Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening.
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.