Visie
Eindhoven is een levendige, zorgzame, inclusieve stad waarin iedereen kan meedoen en met vertrouwen de toekomst tegemoet mag zien. Inwoners die daar hulp bij nodig hebben, ondersteunen we. Dak- en thuislozen bieden we daarom 24-uursopvang en een maatwerk-traject om hun leven weer op de rails te krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Maatschappelijke opvang dak- en thuislozen.
Locaties
Vrijwel iedereen onderschrijft de noodzaak om dak- en thuislozen te helpen maar vrijwel niemand wil dat graag in zijn/haar eigen achtertuin. Daarom beslist het college op welke nieuwe locaties maatschappelijke opvang voorzieningen worden gehuisvest. Die locatiebesluiten komen tot stand na een zorgvuldig proces aan de hand van een wegingskader bestaande uit verschillende afwegingscriteria en inpassingsstudies.
Vragen en antwoorden (gegroepeerd per thema)
Besluit
- Waarom is gekozen voor locatie Fuutlaan 10?
De locatie Fuutlaan 10 bleek na onderzoek de best mogelijke optie voor de centrale inloop- en 24uurs basisvoorziening. Bij de keuze voor een maatschappelijke opvanglocatie kijken we naar de spreiding van voorzieningen over de stad. Daarnaast wegen we ook leefbaarheid en veiligheid mee. De locatie Fuutlaan ligt aan de rand van de buurt en op een korte afstand (1 km) tot het centrum.
- Is de keuze voor Fuutlaan 10 definitief?
Ja, het college heeft op 21 juni 2022 een definitief besluit genomen over de keuze voor Fuutlaan 10.
- Waarom heeft de gemeente pas gecommuniceerd met de omgeving op het moment dat de locatie in 2022 vroegtijdig openbaar werd?
In januari 2022 heeft het college een principebesluit genomen voor de vestiging van de basis- en inloopvoorziening aan de Fuutlaan 10. Omdat het college toen nog niet alle gegevens voor een definitieve keuze in huis had, heeft zij gewacht met het openbaar maken van deze locatiekeuze. Dit om te voorkomen dat onnodige onrust zou ontstaan als de vestiging toch niet door zou gaan. Vervolgens is onderzocht of de voorziening in het pand en op deze locatie past. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek heeft het college op 21 juni 2022 definitief besloten om Fuutlaan 10 aan te wijzen als locatie voor de centrale inloopvoorziening voor alle dak- en thuislozen gecombineerd met een 24-uursbasisvoorziening voor de doelgroep uit de lichte en matige categorie.
- Waar bestond het inpassingsonderzoek uit? Wat zijn de criteria?
Er is onderzocht of de voorziening in en rondom het pand past, wat de kosten zijn van de verbouwing, wat de eisen zijn voor de aanvraag van een omgevingsvergunning en wat nodig is om aan de voorwaarden te kunnen voldoen voor het verlenen van deze vergunning.
- Wat zijn de resultaten van het inpassingsonderzoek?
Op de bewonersavond van 27 juni 2022 zijn de resultaten van het inpassingsonderzoek gepresenteerd.
- Zijn veiligheid en leefbaarheid een criteria geweest voor de locatiekeuze?
Beide thema’s zijn aan de hand van een advies Veiligheid en een advies Leefbaarheid door het college meegewogen bij het principebesluit dat het college nam in januari 2022 over de locatiekeuze en later in juni 2022 bij het definitief besluit. Het advies Veiligheid is op grond van de Veiligheidsanalyse van 10 juni geactualiseerd en uitgebreid met het benoemen van de Tongelresestraat als additionele looproute me bijkomende overlast. De beide adviezen zijn op 24 juni 2022 toegestuurd aan de raad en diezelfde dag ook geplaatst op de gemeentesite.
- Is draagvlak onder de bewoners van de wijk een criterium geweest bij de locatiekeuze?
In elke wijk of buurt zijn of leven bezwaren tegen zo’n voorziening. Draagvlak vooraf is daarom moeilijk en ook niet meegenomen in de locatiekeuze. De keuze van het college voor Fuutlaan 10 is gemaakt op basis van gedegen onderzoek.
- In de buurt van Fuutlaan 10 ligt een maatschappelijke voorziening. Is daar rekening mee gehouden bij de keuze voor Fuutlaan 10?
Ja, bij het maken van de keuze wisten we dat een bestaande maatschappelijke voorziening binnen een straal van 1 kilometer van de locatie Fuutlaan 10 ligt. Dit gaat om de Neos Verpleegzorg aan de Kwartelstraat. Het ligt op 600 meter afstand van de Fuutlaan 10. Neos Verpleegzorg is een voorziening die gezien het karakter geen overlast voor de omgeving geeft. De doelgroep zijn dak- en thuislozen die ziek zijn en verzorging nodig hebben. Slechts een beperkt aantal leeft op straat.
- Waarom kiest de gemeente voor zo’n voorziening in het centrum en niet aan de rand van de stad?
Vaak verblijven dak- en thuisloze mensen in en rond het centrum. We willen hen de kans geven op een toekomst. Het bereiken van deze doelgroep is daarvoor een eerste stap. De ervaring leert dat zij geen gebruikmaken van voorzieningen als die ver uit het centrum liggen. Zeker niet voor een eerste contact zoals in de centrale inloop- en 24-uurs basisvoorziening. Daarom is een van de criteria dat de locatie op maximaal 3 kilometer afstand van het centrum moet liggen.
- Waarom wordt dit in een woonwijk gerealiseerd?
Fuutlaan 10 ligt niet midden in een woonwijk. Het ligt aan de rand van een woonwijk en is bereikbaar voor de doelgroep doordat deze met een afstand van 1 kilometer dichtbij het centrum ligt.
Locatie
- Wat is een centrale inloopvoorziening en wat is een 24-uursbasisvoorziening
Gemeente Eindhoven en gemeenten uit de regio voorkomen het liefst dat mensen hun huis kwijtraken. Maar als dat toch gebeurt dan helpen wij bij het weer terugkrijgen van de regie over het eigen leven en meedoen in de samenleving. Het combineren van een inloop- en 24-uursbasisvoorziening voor dak- en thuislozen op één locatie helpt daarbij.
De centrale inloopvoorziening biedt aan dak- en thuislozen onder andere mogelijkheden voor dagbesteding, maaltijden, douchen en medische basiszorg. In de 24-uursbasisvoorziening verblijven mensen tijdelijk tot ze kunnen doorstromen naar (tijdelijke) woonplek.
Nieuw aan deze gecombineerde voorziening is dat naast zorgaanbieder Springplank ook het regieteam van de gemeente daar een vaste plek heeft. Hiermee creëren we een integraal aanbod voor een dak- en thuisloze, waaronder de intake, registratie, inkomen en schuldhulpverlening.
- Van wie is het pand Fuutlaan 10?
De gemeente is eigenaar van de locatie. Springplank is huurder.
- Is de maatschappelijke opvang op Fuutlaan 10 permanent?
Ja, de centrale inloop op locatie Fuutlaan 10, gecombineerd met een 24-uursbasisvoorziening is voor onbepaalde tijd. De locatie blijft van de gemeente. Stichting Springplank wordt huurder en gaat de opvang voor de doelgroep van dak- en thuisloze mensen verzorgen.
- Past de maatschappelijke opvangvoorziening op locatie Fuutlaan 10 in de ontwikkelingen van de directe omgeving?
Informatie over de inpassingsstudie Fuutlaan is openbaar en gedeeld met de omgeving. Deze informatie vind je op de projectpagina Nieuwe Fuutlaan. Hierin lees je dat het behouden van alle gebouwen aan de Fuutlaan een uitgangspunt is, wat ook geldt ook voor Fuutlaan 10. Maar het behouden van gebouwen voor deze studie staat los van het gebruik. Daarover kon het college met het principebesluit zelf een keuze maken. Ditzelfde geldt ook voor het gebied in de Spoorzone ten noorden van de Fuutlaan. Dit is in eigendom van de spoorpartijen. Het maken van een visie voor dit gebied wordt nu voorbereid. Hierover is op 6 januari 2023 een bericht geplaatst om de omgeving en bewoners te informeren. Ook voor deze visie is en blijft handhaving van Fuutlaan 10 het uitgangspunt.
De keuze voor huisvesting van de inloop- en basisvoorziening op Fuutlaan 10 staat dus op zichzelf. Het heeft geen invloed op andere ontwikkelingen in het gebied.
Doelgroep
- Wat is er allemaal op Fuutlaan 10 en wie zijn de gebruikers van de voorziening?
Fuutlaan 10 is een inloopvoorziening voor alle dak- en thuislozen. Ook niet-rechthebbende daklozen kunnen hier overdag terecht en kunnen van deze voorziening gebruikmaken. Deze centrale inloop is alleen overdag open.
Naast de centrale inloop komt er een 24-uursbasisvoorziening. Deze basisvoorziening is alleen beschikbaar voor rechthebbende dak– en thuislozen van de doelgroep uit de lichte en matige categorie. Door deze combinatie is op de locatie Fuutlaan 10 straks 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele begeleiding aanwezig.
Samengevat zijn er op de locatie Fuutlaan 10 de volgende functies:- Intake
- Postverstrekking en briefadres
- Hulp bij regelzaken en financiën
- Ondersteuning
- Ruimte voor medische basiszorg
- Activering naar hulp en werk/dagbesteding
- Maaltijdvoorziening
- Gelegenheid voor kleding wassen en douchen
- 24-uursverblijfplekken
- Gemeentelijk intaketeam. Hierdoor kunnen medewerkers van dit team dichtbij de doelgroep zaken organiseren als de basisregistratie, inkomen en schulden en zorgindicaties.
- Hoeveel mensen maken er gebruik van Fuutlaan 10?
Het programma voor de inloopfunctie (koffie, medische zorg, maaltijd, kleding wassen, douchen) wordt op zo’n manier georganiseerd dat een gevarieerd aantal dakloze mensen per dag hiervan gebruik kunnen gaan maken. Dakloze mensen die geen hulpvraag hebben of geen bijdrage leveren worden niet toegelaten tot de centrale inloop.
De centrale inloop is gecombineerd met 25 plekken voor 24-uursopvang en 1 adempauzeplek. Na afronding van het intaketraject stromen mensen door naar een (tijdelijke) woning of voorziening op een ander adres in de stad, regio of ook wel daarbuiten. De duur van het verblijf in de 24-uursbasisvoorziening varieert van een paar dagen tot enkele weken.
- Worden de 'zware' gevallen ook gehuisvest op Fuutlaan 10?
Nee, de 24-uursbasisopvang van Fuutlaan 10 is alleen bedoeld voor de rechthebbende doelgroep uit de lichtere en matige categorie.
Zorg
- Wie controleert het maximaal aantal cliënten?
Springplank. Maar Springplank zet echter niemand op straat. Als er ’s avonds of ‘s nachts geen plaats meer is in de 24-uursbasisvoorziening, wordt de persoon de eerste nacht tot de eerstvolgende werkdag opgevangen. Daarna wordt een andere oplossing gezocht. Springplanks doel is problemen binnen de muren oplossen. Dit voorkomt overlast op straat.
- Wat houdt dagbesteding in?
Springplank zoekt met iedere dak- en thuisloze naar een zinvolle daginvulling. Participeren en werken is de sleutel tot succes. Dat kan ook actief helpen zijn binnen de opvang zelf. Springplank zoekt samenwerking met inwoners en bedrijven in de buurt en voert hierover binnen en buiten de beheergroep momenteel al het gesprek.
- Wat doen de bezoekers van de locatie overdag?
Dat verschilt per persoon. Dat kan zijn: werk, studie, vrijwilligerswerk, solliciteren of iets anders. Springplank zoekt met iedere dak- en thuisloze naar een zinvolle dagbesteding.
- Tot hoe laat zijn mensen welkom op de locatie Fuutlaan 10?
De bezoekers van de centrale inloop zijn overdag welkom. Elke dag sluit de centrale inloop aan het eind van de dag. Voor de doelgroep van de basisvoorziening is het pand 24 uur per dag open en kunnen mensen binnengelaten worden. De openstelling ’s nachts voorkomt ook overlast op straat.
Overlast
- Waar kunnen we overlast melden?
Bij overlast kun je je wenden tot Springplank. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar. Omwonenden krijgen een rechtstreeks nummer zodra de locatie open is. Op de locatie is dag en nacht professionele begeleiding aanwezig. Over het voorkomen en beheersen van overlast werkt Springplank samen met bewoners, de gemeente, de politie en handhaving momenteel aan het opstellen van een convenant. Daar komt precies in te staan welke organisatie hoe handelt in welke situatie. Neem bij overlast altijd direct contact op met Springplank. Bel liever direct dan achteraf. Achteraf is een voorval niet meer aan te pakken.
Omwonenden
- Hoe zijn bewoners betrokken bij de ontwikkeling van Fuutlaan 10?
Verschillende bewoners nemen deel aan de beheergroep. Daarmee hebben zij invloed op de afspraken die gemaakt worden over waar verantwoordelijkheden liggen bij overlast, bij wie men terecht kan met klachten en hoe hiermee wordt omgegaan. De eerste bijeenkomst in 2023 van de beheergroep was op 27 februari.
- Hoe is de buurt geïnformeerd?
In 2022 via wijkinfo’s en bijeenkomsten zoals op 9 mei 2022 en 27 juni 2022. Daarna is door Springplank een beheergroep opgericht, samengesteld uit onder andere bewoners. Bewoners worden hierin bijgepraat over het verloop van dit traject. Nieuws of veel gestelde vragen plaatsen we op deze projectpagina.
- Kunnen omwonenden van Fuutlaan 10 een kijkje nemen bij een project van Springplank?
Ja, dat kan. Heb je interesse neem dan contact op met Springplank via het nummer 040 3041373 of email naar info@springplank.org.
Verbouwing en vergunningen
- Kan tegen het collegebesluit bezwaar worden gemaakt?
Nee, tegen het principe- en definitief besluit over de locatiekeuze van het college kun je geen bezwaar maken. Dat kan wel tegen de omgevingsvergunning, zodra die verleend wordt.
- Was een verbouwing nodig?
Ja, om het pand geschikt te maken was een verbouwing noodzakelijk. Het college heeft in december 2022 een besluit genomen over de hoogte van het krediet dat nodig was voor het verbouwen en de inrichting van locatie Fuutlaan 10.
- Is het bestemmingsplan gewijzigd?
Ja. Dit maakt onderdeel uit van de procedure van de omgevingsvergunning.
- Wanneer is het besluit over de omgevingsvergunning genomen?
Op 31 maart 2023 is de omgevingsvergunning voor de verbouw en aanbouw van Fuutlaan 10 verleend. Bekijk hier de publicatie van dit besluit
- Welke mogelijkheden voor bezwaar hebben omwonenden?
Tegen het besluit over het verlenen van de omgevingsvergunning kan bezwaar worden aangetekend. Een groep omwonenden heeft dit gedaan.
- Hoe zit het met de bezwaren die omwonenden hebben aangetekend?
Een groep omwonenden van de Fuutlaan had een zogenoemde voorlopige voorziening aangevraagd. Daarmee wilden ze voorkomen dat - zolang er nog geen uitspraak is in de bodemprocedure die in september nog dient - de centrale inloop open zou gaan. Omwonenden gaan met de bodemprocedure in beroep tegen de vergunning die gemeente Eindhoven gaf voor de centrale inloop- en 24 uursvoorziening voor de Maatschappelijke Opvang.
De rechter vindt dat de locatie voor nu gewoon open mag. Wij zijn blij met deze beslissing, omdat er grote behoefte is aan opvangplekken voor daklozen. Zeker omdat de inlooplocatie aan de Visserstraat sluit. In september besluit de meervoudige kamer, dus meerdere rechters, of de gemeente Eindhoven de vergunning terecht afgegeven heeft.
Overige vragen
- Hoe ziet het park aan de Parklaan er later uit?
De inrichting van het park aan de Parklaan wordt niet gewijzigd.
- Er gaan ook twee locaties dicht. Waarom?
De inloop aan de Vissersstraat en de nachtopvang aan de Barrierweg gaan dicht. Het waren tijdelijke locaties gelegen in kwetsbare gebieden die daarom beter gesloten kunnen worden. Het afzonderlijk behouden van deze opvangvoorzieningen past niet meer bij de visie om ze juist te combineren. Deze locaties voldoen niet aan de eisen voor de gecombineerde inloop- en basisvoorziening.
- Hoe wordt dakloosheid voorkomen?
De gemeente heeft op diverse onderdelen beleid, gericht op het voorkomen van dakloosheid. Hierover zijn ook afspraken gemaakt met gemeenten in de regio. Er lopen diverse projecten om samen met partijen als WIJeindhoven schulden en dakloosheid te voorkomen, zoals Aan de slag 040, Op tijd erbij en Onder de Pannen.
- Kan de gemeente in kaart brengen welke zorgvoorzieningen er in de buurt van het Villapark zijn?
Eindhoven is een grote stad. In elke wijk zijn maatschappelijke- en zorgvoorzieningen. Over maatschappelijke voorzieningen die openbaar zijn en waarbij we actief betrokken zijn zoals het NEOS-verpleeghuis aan de Kwartelstraat, communiceren we met de buurt. Maar er zijn ook voorzieningen waar we als gemeente in verband met privacy niet actief over communiceren. Dit zijn bijvoorbeeld voorzieningen van beschermd wonen.
- Luistert de gemeente wel naar de buurt?
Ja, wij luisteren naar de omwonenden. Helaas kunnen we bij een locatiekeuze niet overal gehoor aan geven. We hebben als gemeente een stadsbrede verantwoordelijkheid. Bij het selecteren van een locatie kunnen we niet altijd voldoen aan alle belangen. Dan moeten er keuzes gemaakt worden. Daarvoor staan we als gemeentebestuur aan de lat.
- Krijgen andere maatschappelijke opvangvoorzieningen ook permanente huisvesting in Eindhoven? Heeft het college al locaties uitgekozen? Welke zijn dat dan?
Op dit moment zijn ook voor andere maatschappelijke opvangvoorzieningen (doorstroomvoorzieningen en tijdelijk wonen) locaties aangewezen waar een inpassingsonderzoek voor wordt gedaan. Op het moment dat er een definitief besluit genomen is rondom deze locaties maken we dit openbaar.
Tijdpad (28-02-2022 herzien)
Voorlopige voorziening
Op 31 maart 2023 is de omgevingsvergunning voor de verbouw en aanbouw van Fuutlaan 10 verleend. Bekijk hier de publicatie van dit besluit Een groep omwonenden van de Fuutlaan had een zogenoemde voorlopige voorziening aangevraagd. Daarmee wilden ze voorkomen dat - zolang er nog geen uitspraak is in de bodemprocedure die in september nog dient - de centrale inloop open zou gaan. Omwonenden gaan met de bodemprocedure in beroep tegen de vergunning die gemeente Eindhoven gaf voor de centrale inloop- en 24-uursvoorziening voor de Maatschappelijke Opvang. De rechter vindt dat de locatie voor nu gewoon open mag. Wij zijn blij met deze beslissing, omdat er grote behoefte is aan opvangplekken voor daklozen. Zeker omdat de inlooplocatie aan de Visserstraat 11 sluit. In september besluit de rechtbank of de gemeente Eindhoven de vergunning terecht afgegeven heeft.
- 9 mei 2022: informatieavond 1
- 21 juni 2022: collegebesluit definitieve locatiekeuze
- 27 juni 2022: informatieavond 2
- Najaar 2022: oprichting beheergroep
- Najaar 2022: ontwerpfase
- Januari/februari/maart 2023: behandeling aanvraag omgevingsvergunning
- 14 maart 2023: gemeenteraad, behandeling begrotingswijziging krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10
- Derde en vierde kwartaal 2023:verbouwing
- Eerste kwartaal 2024: oplevering en opening
Communicatie en contact
- Omwonenden worden per wijkinfo uitgenodigd voor bijeenkomsten. Zie hieronder de wijkinfo's.
-
Wijkinfo Fuutlaan 10 bijeenkomst 27 juni (165.32 KB)
-
Wijkinfo Fuutlaan 8 april (176.27 KB)
- Op de hoogte blijven? Stuur een e-mail naar fuutlaan10@eindhoven.nl
- Vragen, tips, suggesties? Mail ons:
- Gemeente: fuutlaan10@eindhoven.nl
- Springplank: info@springplank.org
Documenten
- Besluit omgevingsvergunning Fuutlaan 10
- Veiligheidsanalyse Fuutlaan 10
- Woo-verzoeken
- Beantwoording raadsvragen (6 september 2022)
- Beantwoording vragen werkgroep met bijlage (1 september 2022)
- Presentatie Maatschappelijke Opvang (12 november 2019)
- Raadsvoorstel Toekomstbeeld Maatschappelijke Opvang 2021 (17 september 2019)
- Toekomstbeeld Maatschappelijke Opvang Eindhoven (10 september 2019)
- Raadsvoorstel tot het vaststellen van het protocol voor de vestiging van noodzakelijke voorzieningen voor de maatschappelijke opvang en verslavingszorg (9 oktober 2007)
-
Wijkinfo: uitnodiging opening juni (52.26 KB)
-
1. Beslissing op bezwaar d.d. 01-11-2023 (3.14 MB)
-
2. Advies commissie - geanonimiseerd (6.25 MB)
-
3. Bijlage II - geanonimiseerd (1.14 MB)
-
4. Bijlage III - geanonimiseerd (938.25 KB)