Je kunt ook bij Cure Afvalbeheer terecht voor informatie over het scheiden van afval en de regels voor het aanbieden van onder andere grof vuil, plastic, metalen, asbest, textiel, glas en groente-, fruit- en tuinafval (GFT).
In de afvalkalender vind je informatie over de ophaaldagen in jouw straat. Maar ook informatie over bijvoorbeeld de glas- en plasticafvalcontainers bij jou in de buurt.
Milieupas (voorheen Stadspas) kwijt? Ook dan ben je bij Cure aan het juiste adres.
Waar kan ik een klacht over zwerfafval indienen?
Klachten over zwerfvuil kun je bij ons kwijt via een melding openbare ruimte.
Hoe lang mag ik een container op straat laten staan?
- Zet groene, blauwe (papier) en grijze bakken (kliko's) op ophaaldagen niet voor 6.00 uur op straat en haal ze voor 23.00 uur weer binnen.
- Open/gesloten containers voor bijvoorbeeld bouwafval mogen maximaal 5 aaneengesloten dagen blijven staan. Kijk voor de voorwaarden op de pagina "Gebruik openbare ruimte".
Wat doe ik met oud ijzer?
Lever ook dit afval in bij de milieustraat. Dat is gratis voor inwoners van Eindhoven. Meer informatie vind je op de website van Cure Afvalbeheer.
Oud ijzer levert de gemeente geld op. Daarvan betalen we een aanzienlijk deel van het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. Zonder deze opbrengsten moeten we de afvalstoffenheffing verhogen.
Lege lachgascilinder? Lever 'm veilig in bij de milieustraat
Afvalinzamelaars doen iedere dag hun best om Eindhoven mooi schoon te houden. Om ervoor te zorgen dat deze mensen veilig kunnen blijven doen wat ze doen, hebben we nu jouw hulp nodig! Heb je een lachgascilinder als op de foto? Gooi deze dan niet in een prullenbak of afvalcontainer, maar lever ‘m veilig in bij de milieustraat.
Waarom?
Lachgascilinders zijn gevaarlijk. Net zo gevaarlijk als gasflessen. Als de cilinders in een afvalcontainer terechtkomen, leidt dat tot explosies in de vuilniswagens en de afvalverbrandingsinstallaties.
Die explosies zijn heel erg heftig en zijn een gevaar voor de medewerkers. Breng ze dus naar de milieustraat. Zie je deze cilinders in de openbare ruimte liggen? Maak er een melding van op de BuitenBeter app. Dan ruimt de gemeente ze veilig voor je op. Zo voorkom je ongelukken en een hoop gedoe! De gemeente is jaarlijks ongeveer 150.000 euro kwijt aan het opruimen van lachgascilinders in de openbare ruimte. Jij kunt er aan bijdragen om deze kosten te beperken.
Kan ik een boete krijgen?
Sinds 1 januari 2023 is het in Nederland verboden om deze cilinders te vervoeren, te verkopen of in bezit te hebben. Je kunt dus een boete krijgen als de politie je met zo’n ding over straat ziet lopen. Berg hem dus even veilig op als je naar de milieustraat gaat. Bij de milieustraat vraagt niemand naar je naam. Zij zijn juist blij dat je komt! Neem je CURE pasje mee en lever het gratis in als klein chemisch afval. Wist je dat CURE deze cilinders onschadelijk kan maken en verwerken tot metaalschroot? Zo leveren ze het afval veilig aan bij de juiste verwerker.
Meer informatie over de milieustraten vind je op de website van Cure.