Wat kan ik zelf doen?
Gedrag
Overlast door drank- of drugsgebruik
Alleen bij acuut gevaar, bel de politie op 0900 8844.
Intimidatie en pesten
Alleen bij acute overlast of gevaar, bel de politie op 0900 8844.
Discriminatie
Dit kun je bij ons meldpunt melden, maar ook bij de politie (0900 8844). Dit gedrag hoort niet thuis in onze stad.
Jeugdoverlast
Meld overlast van (hang)jongeren bij ons meldpunt woonoverlast. Neem bij agressie, intimidatie of criminaliteit contact op met de wijkagent of gebiedscoördinator.
Vernieling
Vernielingen in de openbare ruimte meld je bij ons meldpunt. Informeer ook de politie, via de wijkagent of het algemene nummer (0900 8844).
Hinderlijk of afwijkend gedrag
Denk je dat iemand hulp nodig heeft, meld dit bij het meldpunt zorgwekkend gedrag. Bel bij acuut gevaar meteen de politie op 0900 8844.
Huiselijk geweld of kindermishandeling
Neem, ook bij twijfel, contact op met Veilig Thuis (0800 2000).
Geluid
Overlast door buren of personen
Heb je last van geluid (feestje, leefgeluiden of verbouwing), praat er over. Kom je er samen niet uit, vraag buurtbemiddeling. Verandert er niets, meld het dan bij ons meldpunt. Is de overlast 's nachts, bel de politie op 0900 8844. De politie waarschuwt eerst, daarna volgt een bekeuring en als dat niet helpt, wordt ingegrepen (bijvoorbeeld het in beslag nemen van apparatuur).
Een evenement
Heb je geluidsoverlast van een evenement? Maak dan een melding openbare ruimte. Buiten kantooruren (17.00 - 8.30 uur) kun je contact opnemen met de MilieuKlachtenCentrale.
Bouwwerkzaamheden
Maak dan een melding openbare ruimte. De gemeente Eindhoven controleert of het geluid binnen de gestelde tijden en geluidsnormen blijft.
Overlast door dieren
Meld blaffende of agressieve honden bij de politie (0900 8844). Blaffen honden als hun eigenaren afwezig zijn, praat er dan eerst met hen over als ze terug zijn.
Voertuigen
Fout of hinderlijk geparkeerde voertuigen
Tot 17.00 uur meld je verkeerd geparkeerde auto's bij Handhaving door te bellen naar 14 040. Na 17.00 uur bel je de politie op 0900 8844.
Asociaal verkeersgedrag
Bijvoorbeeld te hard rijden kun je melden bij ons meldpunt. Je kunt ook contact zoeken met de gebiedscoördinator en samen naar oplossingen kijken.
Vuil en stank
In tuinen, portieken of gezamenlijke ruimtes
Maak afspraken over gezamenlijke ruimtes. Kom je er samen niet uit en is er sprake van gevaar of ongedierte, meld dit dan bij ons meldpunt.
Zwerfafval
Zwerfafval in parken of op straat? Maak dan een melding openbare ruimte.
Stankoverlast
Stankoverlast kun je melden bij ons meldpunt. Omschrijf de stank, zodat we meteen goed kunnen handelen. Kijk wat je kunt doen bij overlast door bedrijven. De toezichthouders Milieu onderzoeken iedere melding.
Overig
Onveilig gevoel
Weet je niet zo goed waar het te melden maar voelt het niet pluis? Ook gevoelens van onbehagen op straat of bij het huis van de buren (overbewoond of onderbewoond) kunnen kloppen. Meld dit bij ons meldpunt (dit kan ook anoniem).
Strafbare feiten
Vermoed je bijvoorbeeld hennepkwekerij, prostitutie of dealen, bel dan altijd de politie op 0900 8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).
Hoe meld ik woonoverlast?
Je kunt woonoverlast snel en gemakkelijk melden bij ons digitale meldpunt. Daarbij kun je de exacte locatie op een kaart kiezen en foto’s toevoegen. Wij nemen dan contact met je op over hoe het verdergaat.
Wat heb ik nodig voor een melding?
Ons meldpunt vraagt de volgende gegevens:
- adres of locatie van het pand dat overlast geeft;
- beschrijving van de overlast;
- bij sommige soorten overlast vragen we om extra informatie over waar de overlast gebeurt;
We vragen ook om je telefoonnummer en e-mailadres, maar als je anoniem wilt melden hoef je die niet in te vullen. Let op: in dat geval kunnen we je niet op de hoogte houden of aanvullende vragen stellen.
Je kunt ook foto's toevoegen aan je melding als je wilt.
Wat gebeurt er met mijn melding?
- Binnen 5 werkdagen na je melding nemen we contact met je op, als je je contactgegevens hebt ingevuld. We vragen eventueel om extra informatie.
- Het meldpunt stuurt je melding door naar de juiste afdeling binnen de gemeente of verwijst je door naar een andere organisatie, bijvoorbeeld de politie of een woningcorporatie.
- Als je melding is afgehandeld, en je hebt je contactgegevens ingevuld, dan neemt het meldpunt opnieuw contact met je op. Dit om te vragen of je tevreden bent over de afhandeling.
Waar meld ik strafbare feiten?
Neem contact op met de politie via telefoonnummer 0900 8844. Bij spoed bel je 112.
Vermoed je een hennepkwekerij? Bel dan naar de politie (0900 8844). Of neem contact op met het Bestuurlijk Interventie Team (BITE). Bel naar 14 040 of mail naar ondermijning@eindhoven.nl.
Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.
Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?
Het meldpunt gaat zorgvuldig met je gegevens om. We delen deze alleen met andere organisaties als je er toestemming voor hebt gegeven, en als het nodig is om je melding goed op te lossen. Hier kun je meer over lezen in onze privacyverklaring.
We vragen jou om in je melding geen persoonsgegevens of privacygevoelige informatie over anderen te zetten. Denk daarbij aan namen en culturele of etnische achtergronden van mensen, maar ook aan omstanders of nummerborden van auto's die te zien zijn op foto's die je aan je melding toevoegt.
Wat als ik het niet eens ben met de afwijzing van een melding?
Je kunt dan een handhavingsverzoek indienen. Stuur een brief aan:
Gemeente Eindhoven
Sector Ruimtelijke Uitvoering
Afdeling Milieu-, Bouw- en Woningtoezicht
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Je verzoek bevat ten minste:
- jouw naam, adres, datum en handtekening;
- een omschrijving van de overtreding(-en) en/of de hinder die je ondervindt;
- (eventueel) foto’s;
- vermelding van het zaaknummer (ons kenmerk) van jouw eerdere melding.
Let op!
Een handhavingsverzoek is een openbaar document. De veroorzaker van de overtreding kan dit verzoek ook inzien. Dat staat in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).