Wat houdt de Wet goed verhuurderschap in?
De wet is een landelijke basisnorm voor goed verhuurderschap in de vorm van algemene regels. Deze norm ziet toe op het gedrag dat van goede verhuurders en verhuurbemiddelaars verwacht mag worden in relatie tot woningzoekenden en huurders. De algemene regels zijn van toepassing op het gehele verhuurproces. Ze gelden voor zowel de reguliere verhuur van woonruimte als voor de verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten.
Wat houdt de Wet betaalbare huur in?
De Wet Goed Verhuurderschap is sinds 1 juli 2024 uitgebreid met de Wet Betaalbare Huur. Deze wet beschermt huurders tegen een te hoge huurprijs.
Verhuurders moeten de huurprijs vaststellen volgens het landelijk geldende woning waarderingsstelsel voor zelfstandige en onzelfstandige woningen. Dit is een objectief puntensysteem. De huurprijs die uit deze puntentelling volgt, is dwingend. Dat betekent dat hier niet van afgeweken mag worden. De verhuurder heeft een informatieplicht; bij nieuwe contracten moet de verhuurder deze puntentelling verstrekken aan huurders.
Daarnaast ligt de maximale huurprijsverhoging vast. Die is gekoppeld aan de CAO-loonontwikkeling + 1%. Sinds 1 januari 2025 kan de gemeente handhaven op de maximale huurprijs, de maximale huurprijsverhoging en de informatieplicht.
Houdt jouw verhuurder zich niet aan deze regels? Dan kun je hiervan een melding doen bij het meldpunt Goed Verhuurderschap Eindhoven.
Wat zijn de basisnormen?
Discriminatie
Discriminatie is niet toegestaan. Er mag geen onderscheid worden gemaakt op grond van ras, geloofsovertuiging, politieke overtuiging, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat, handicap of chronische ziekte.
Intimidatie
Intimidatie (iemand die door lichamelijk of psychisch geweld, dreiging met geweld of een feitelijkheid wordt gedwongen om iets te doen of niet te doen) van woningzoekenden en huurders komt in veel vormen voor en is niet toegestaan.
Schriftelijkheidsvereiste
Een verhuurder of de verhuurbemiddelaar is verplicht om de huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen. Ook als de huurovereenkomst mondeling is aangegaan.
Bij arbeidsmigranten moet de arbeidsovereenkomst en huurovereenkomst apart van elkaar worden overeengekomen.
Informatieverstrekkingsplicht
De huurder moet op de hoogte zijn van zijn of haar rechten en plichten. De verhuurder of de verhuurbemiddelaar heeft de plicht om schriftelijk en op een duidelijke en begrijpelijke manier informatie aan de huurder te geven. Het gaat onder meer om de wettelijke rechten en plichten van de huurder ten aanzien van de woning, voor zover deze rechten en plichten niet in de huurovereenkomst zijn opgenomen.
Verbod op het in rekening brengen van dubbele bemiddelingskosten
Specifiek voor verhuurbemiddelaars is in dit wetsvoorstel opgenomen dat het niet is toegestaan om dubbele bemiddelingskosten in rekening te brengen. Bemiddelingskosten heten in de praktijk soms ook contract of administratiekosten. Ook dat is dan niet toegestaan.
Waarborgsom
De waarborgsom die de huurder moet betalen, mag niet meer zijn dan twee keer de kale huurprijs. Dat is de huurprijs zonder servicekosten, kosten voor nutsvoorzieningen, meubilair en overige voorzieningen. Daarnaast moet de waarborgsom uiterlijk 14 dagen na beëindiging van de huur worden terugbetaald aan de huurder, tenzij er sprake is van schade.
Servicekosten
De verhuurder moet jaarlijks schriftelijk een specificatie maken van de gemaakte servicekosten en deze delen met de huurder. Ook moet bij de berekening, verantwoording en verhoging van het voorschotbedrag aan de wettelijke regels worden voldoen, zoals die staan in art. 7:259 en 7:261 BW.
Waar vind ik meer informatie?
Voor meer informatie kun je kijken op goedverhuurderschapeindhoven.nl.
of een mail sturen naar info@goedverhuurderschapeindhoven.nl.
Heb je last van lawaai, verkeerd parkeren, stank of rommel van mensen in je buurt?
Kijk dan bij eindhoven.nl/woonoverlast wat je kunt doen.
Voor ander juridisch advies over jouw huurwoning kun je contact opnemen met Huurteam Eindhoven huurteameindhoven.nl (gratis voor de inwoners van Eindhoven) of het Juridisch Loket.