Ratten(overlast)
Meer informatie over ratten(overlast) vind je in onderstaande flyer.
-
Rattenflyer - Nederlands (586.45 KB)
-
Rattenflyer - Engels (602.5 KB)
Wanneer bestrijdt de gemeente ongedierte?
Wij bestrijden ongedierte alleen als het:
- in de openbare ruimte leeft en dus niet in of rondom je eigen woning.
- een gevaar kan vormen voor de gezondheid.
Overlast van ratten op je eigen terrein bestrijden wij dus niet. Toch vragen we je deze overlast te melden, want wij houden dit graag in de gaten. Ook komt er dan een medewerker langs van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) langs om professioneel preventie- en bestrijdingsadvies te geven.
Meer informatie over het zelf bestrijden van ongedierte vind je op de volgende websites:
Hoe beheerst de gemeente de eikenprocessierups?
Bekijk de animatie over de bestrijding eikenprocessierups
Eikenprocessierupsen kunnen in de zomer overlast veroorzaken bij mensen en dieren, zoals jeuk en huiduitslag. Om de eikenprocessierups te beheersen, stimuleren we de natuurlijke vijanden van die rups, zoals zangvogels, sluipwespen en sluipvliegen. Dat doen we door de leefomgeving van deze natuurlijke vijanden te verbeteren. Biologische spuitmiddelen zijn daardoor bijna nooit meer nodig.
Door meer bloemrijk en lang gras zorgen we voor meer voedsel voor de natuurlijke vijanden. Ook zorgen we voor meer heesters en struiken die schuilgelegenheid bieden aan zangvogels. Bovendien gebruiken we zogeheten vlinderfilterhotels. Dat zijn kokers die we aan bomen hangen en waar we eikenprocessierupsennesten uit de omgeving in plaatsen. Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen, zoals wilde sluipwespen en -vliegen, leggen hun eitjes in en op de rupsen voordat deze zich terugtrekken in hun nesten. Daardoor sterven de eikenprocessierupsen en de natuurlijke vijanden kunnen in een veilige omgeving groot worden. Uiteindelijk kunnen zij via de kleine gaatjes in het vlinderfilterhotel de vrije natuur in. Eikenprocessierupsen die toch uitgroeien tot vlinders, kunnen niet naar buiten, omdat zij groter zijn dan de gaatjes.
Waar kan ik terecht voor meer informatie over ongedierte?
Het KAD is het landelijke kenniscentrum voor dierplaagbeheersing en milieubescherming. Hier kun je terecht voor meer informatie over ongedierte. Kijk op www.kad.nl, of bel via telefoonnummer 0317-419 660.
Het meldpuntongedierte.nl is een informatieve landelijke site over ongediertebestrijding en hoe je overlast kunt voorkomen.
Kan ik overlast van vleermuizen of steenmarters ook melden?
Ook vleermuizen of steenmarters kunnen in en rondom je huis voor overlast zorgen. Dit zijn echter wettelijk beschermde diersoorten die je NIET zelf mag vangen of doden. Meld deze overlast via ons telefoonnummer 14040 of via de BuitenBeter app. Dan sturen wij een deskundige vrijwilliger die de situatie bekijkt en advies op maat geeft.