Hoe vind ik een woning in de sociale sector?
Hieronder vind je een overzicht van woningcorporaties in Eindhoven
- Thuis: mijn-thuis.nl
- Trudo: trudo.nl
- Woonbedrijf: woonbedrijf.com
- Wooninc: wooninc.nl
Je kunt ook kijken op wooniezie.nl.
Ben je student en zoek je een kamer? Kijk op de pagina Woonruimte voor studenten.
Ik heb met spoed een woning nodig. Wat nu?
Is een noodsituatie ontstaan waardoor je niet meer in je woning kunt blijven wonen? Is het echt dringend en zijn er geen andere oplossingen? Vraag dan urgentie aan. Met urgentie heb je voorrang bij het toewijzen van een sociale huurwoning.
Er is één urgentieregeling voor sociale huurwoningen in Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre (Stedelijk gebied Eindhoven, SGE).
Op de website stedelijkgebiedeindhoven.nl vind je meer informatie en de geldende voorwaarden.
Waar vraag ik huurtoeslag aan?
Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Als je recht hebt op huurtoeslag, heb je ook altijd recht op zorgtoeslag.
Meer informatie
Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst en de webpagina Toeslagen.
Belastingdienstbalie
Fellenoord 15
5612 AA Eindhoven
Belastingtelefoon 0800 - 0543
Hoe vind ik een woning in de particuliere sector?
Zoek je een huurwoning op de particuliere woningmarkt? We geven je graag een paar tips.
- Voor de nieuwbouwprojecten in Eindhoven kun je de woningbouwkaart bekijken. Zoom in op de kaart en je ziet welke ontwikkelaars woningen bouwen voor de verhuur.
- Via websites van verschillende ontwikkelaars en erkende makelaars kun je een aanbod van huurwoningen vinden.
- Ook bemiddelingssites als Funda hebben een aanbod voor huurwoningen.
- Er zijn verschillende partijen die bemiddelen tussen verhuurders en huurders en daarvoor kosten in rekening brengen. Meestal gaat dat goed. Maar omdat de vraag naar huurwoningen groot is, is het belangrijk om goed op te letten of het een betrouwbare partner is. Oriënteer je daarom vooraf of dat de bemiddelaar/website doet wat er wordt beloofd en let ook op of je een reële prijs betaalt. De website van ACM ConsuWijzer geeft je meer informatie over de kosten bij het zoeken van een huurwoning.
Andere tips om oplichting op de huizenmarkt te voorkomen:
- Klinkt het aanbod als te goed om waar te zijn? Dat is het dan waarschijnlijk ook. Wees extra alert als je een ogenschijnlijk fantastisch aanbod krijgt.
- Vraag een verhuurder om informatie om helder te krijgen met wie je te maken hebt, zoals een zaken- of woonadres. Vraag om bewijs van identiteit, controleer dat en zoek de persoon of het bedrijf op via internet.
- Je kan bij twijfel in het Kadaster tegen betaling van € 2,95 opzoeken wie de eigenaar is van de woning. Als je niet via een erkende makelaar zoekt, vraag dan om uitleg als de eigenaar en de verhuurder niet dezelfde zijn. Vraag zo nodig om een schriftelijke bevestiging dat de verhuurder namens de eigenaar optreedt.
- Vraag of je je op het adres kan inschrijven. Is het antwoord nee, dan is dat een signaal dat er iets mis is.
- Laat je niet onder druk zetten. Oplichters hebben vaak haast. Ze verleiden je om snel te tekenen, bijvoorbeeld omdat er veel andere belangstellenden zijn. Vraag toch voldoende tijd om de situatie, het appartement en het contract goed te (laten) bestuderen.
- Betaal bij voorkeur via een bank. Verzoeken voor betaling op een andere manier, zoals transfers via bedrijven als Western Union, Airbnb of contante betaling – zeker zonder kwitantie – zijn signalen dat er iets mis is. Betaal je toch contant, zorg er dan voor dat je het vastlegt. Bijvoorbeeld met een getekend ontvangstbewijs, stuur een bevestigingsmail of gebruik je telefoon om het gesprek op te nemen tijdens de betaling.
- Check of de woning die je wilt huren wel verhuurd mag worden. Dat mag als de woonruimte niet onder de opkoopbescherming valt. Je kunt dit checken op de pagina Opkoopbescherming.
Waar kan ik terecht met huurproblemen?
Sociale huur
Je kunt als huurder of verhuurder hulp vragen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie behandelt meningsverschillen tussen huurder en verhuurder. Bijvoorbeeld als je het samen niet eens bent over de huurprijs, het onderhoud of de servicekosten van een sociale-huurwoning.
Particuliere huur
- Als er sprake is van ongewenst gedrag door verhuurders (denk aan bijvoorbeeld aan intimidatie, discriminatie, dubbele bemiddelingskosten, veel te hoge waarborgsom, huur of servicekosten) dan kun je een melding doen bij het Meldpunt Goed Verhuurderschap: goedverhuurderschapeindhoven.nl
- Huur je particulier en heb je problemen waar je niet uitkomt met je huisbaas, neem dan contact op met het Huurteam Eindhoven of met het meldpunt van de Woonbond.