Do you want to read this information in another language? Use Google Translate.
Wat is hospitaverhuur?
Dit is een huurvorm waarbij een verhuurder een deel van zijn woning verhuurt waarin hij zelf het hoofdverblijf heeft. In Eindhoven noemen we dit inwoning.
Bij hospitaverhuur woont de huurder onzelfstandig en huurt hij een of meer ruimtes (kamers) in de woning. Onzelfstandig wonen wil zeggen dat de hospita en de huurder samen gemeenschappelijke voorzieningen delen, zoals de keuken, het toilet en de bad/doucheruimte.
Wanneer heb ik geen vergunning nodig voor hospitaverhuur?
Als je eigenaar bent van een woning en daarin, alleen of met je gezin, minimaal één jaar in dezelfde gezinssamenstelling woont, is het toegestaan om aan maximaal één persoon, eventueel samen met maximaal 2 kinderen van deze persoon, één of meer kamers in die woning te verhuren.
Ook als je een woning huurt van een woningcorporatie en daarin, alleen of met je gezin, minimaal één jaar in dezelfde gezinssamenstelling woont, is het toegestaan om aan maximaal één persoon, eventueel samen met maximaal 2 kinderen van deze persoon, één of meer kamers in die woning te verhuren.
Meld dit dan wel aan de woningcorporatie van wie je de woning huurt.
In deze twee situaties hoef je geen vergunning aan te vragen voor het verhuren van één of meer kamers. Deze vorm van hospitaverhuur is toegestaan in de Eindhovense bestemmingplannen.
Wat is niet toegestaan bij hospitaverhuur?
Je mag je huurder niet zelfstandig over alle noodzakelijke woonvoorzieningen laten beschikken. Dus hij mag niet een eigen keuken, eigen toilet en een eigen bad-/doucheruimte hebben. Als dat wel het geval is, is er sprake van woningsplitsing. En dit is zonder vergunning niet toegestaan.
Meer informatie over woningsplitsing.
Je mag je huurder wel in een bijgebouw laten wonen, mits daarin niet alle woonvoorzieningen aanwezig zijn. Dus mag de huurder bijvoorbeeld gebruikmaken van de keuken of het toilet in het hoofdgebouw van de woning.
Als alle woonvoorzieningen aanwezig zijn in het bijgebouw, is er sprake van een zelfstandige woning. Dit is niet toegestaan op grond van het bestemmingsplan. Een vergunning hiervoor in afwijking van het bestemmingsplan wordt doorgaans niet verleend.
Een bijgebouw kan een los gebouw in de tuin zijn. Maar een gebouw dat vast zit aan de woning maar niet vanuit die woning bereikbaar is, wordt ook beschouwd als een bijgebouw.
Naast de Eindhovense hospitaregeling, zijn de volgende, landelijke regels handig om te weten:
Proeftijd en opzeggen van de huur
Bij hospitakamers gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. Binnen die tijd kan de verhuurder (hospita) zonder reden de huur opzeggen. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming. Wel heeft de verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming (als het niet gaat om een huurcontract voor een afgesproken huurtermijn van maximaal 5 jaar). De verhuurder moet dan een goede reden hebben om de huur op te zeggen.
Als je de kamer in je woning voor een afgesproken huurtermijn (bepaalde tijd) van niet meer dan 5 jaar hebt verhuurd, dan gelden aparte regels. Je kunt de huur dan niet tussentijds opzeggen. De huurder kan dat wel. De huur eindigt vanzelf op de afgesproken einddatum, als je de huurder op tijd schriftelijk informeert dat de huur volgens afspraak eindigt.
Afspraken in het huurcontract
In het huurcontract zet je de huurprijs. Je geeft er ook duidelijk in aan wel deel (kamer of kamers) je verhuurt. En je zet er ook in van welke (gemeenschappelijke) voorzieningen de huurder gebruik mag maken.
De huurder kan de huurprijs laten checken bij het Huurteam.
Moet ik belasting betalen over de huuropbrengst?
Of je belasting moet betalen over de huuropbrengst hangt af van hoe lang je een kamer verhuurt.
Verhuur je voor langere tijd (meer dan een paar weken) een kamer, bijvoorbeeld aan een student? Dan betaal je geen belasting als je voldoet aan de voorwaarden. Lees meer over belasting betalen bij kamerverhuur en de kamerverhuurvrijstelling. Wat moet ik weten als ik een hospitakamer wil verhuren? | Rijksoverheid.nl
Huurtoeslag bij verhuur van kamers
Voor de huurtoeslag telt het inkomen van de kamerhuurder niet mee.
Je moet je huurovereenkomst binnen 4 weken doorsturen. De Belastingdienst beoordeelt de berekening van de huurtoeslag. Wat moet ik weten als ik een hospitakamer wil verhuren? | Rijksoverheid.nl
Vanwege het grote kamertekort stimuleert de gemeente Eindhoven hospitaverhuur. Heb je interesse om host te worden en tijdelijk een kamer te verhuren? Dan kun je terecht bij Hospi Housing. Hospi Housing is een platform dat vraag en aanbod koppelt en verhuurders begeleidt bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis. Hospi Housing heeft een groot netwerk van hosts, gastgezinnen en kamerzoekers en aanmelden is gratis.