Waarom moet ik rioolheffing betalen?
Je betaalt rioolheffing voor de afvoer van het afval- of regenwater op de gemeentelijke riolering.
Ben je eigenaar van een woning, bedrijfspand of perceel met een directe of indirecte aansluiting op het gemeentelijk rioleringsnet? Dan betaal je ook de rioolheffing eigenaar.
Voer je per jaar meer dan 500 m3 afvalwater af? Dan moet je ook rioolheffing gebruiker betalen. Van Brabant Water krijgen we de gegevens door als je meer dan 500 m3 water hebt verbruikt.
Hoeveel moet ik betalen?
Bedragen per jaar
Rioolheffing eigenaar | € 192,00 per eigendom |
Rioolheffing gebruiker | € 266,00 per 500 m³ |
Lees meer in de Verordening rioolheffing 2024.
Waarom is de rioolheffing zoveel gestegen?
De stijging heeft vooral te maken met de toegenomen kosten voor het onderhoud en beheer van de riolering en het klimaatbestendig maken van de riolering. De tarieven en hoe die zijn opgebouwd zijn vastgelegd in de Water- en Klimaatadaptatie Aanpak (WKA).
Hoe en wanneer moet ik betalen?
Eind februari van elk jaar ontvang je een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen waarop ook de rioolheffing eigenaar staat vermeld.
Eind mei van elk jaar ontvang je een aanslagbiljet rioolheffing gebruik.
Je betaalt de aanslag in één keer of je machtigt ons voor een automatische incasso. Het bedrag wordt dan in 10 termijnen van jouw bankrekening afgeschreven. Meer informatie over automatische incasso vind je op de pagina Digitale belastingbalie onder het kopje ‘Hoe regel ik een automatische incasso (machtiging)?’
Moet ik rioolheffing betalen voor een leegstaand pand?
Ja. Wanneer je op 1 januari eigenaar bent van onroerend goed betaal je hierover rioolheffing. Het maakt niet uit of je gebruik maakt van jouw eigendom.
Wat als ik de aanslag niet kan betalen?
Heb je een laag inkomen en geen eigen vermogen? Dan hoef je de rioolheffing eigenaar misschien niet te betalen. Je kunt dan kwijtschelding aanvragen. Voor rioolheffing gebruiker is geen kwijtschelding mogelijk.
Wat als ik in de loop van het jaar mijn woning, bedrijfspand of perceel verkoop?
Als je in de loop van het jaar jouw eigendom verkoopt, heb je geen recht op ontheffing of vermindering van de rioolheffing. Dit bedrag wordt meestal wel met de nieuwe eigenaar verrekend door de notaris.
Kan ik bezwaar maken?
Jazeker. Als je het niet eens bent met de aanslag, kun je bezwaar maken. Je moet de aanslag wel betalen. Kijk voor meer informatie op Bezwaar maken tegen belastingaanslag.