Wat is een deelauto?
Een deelauto is een auto die gebruikt wordt door meerdere gebruikers. Zo heb je toch toegang tot een auto, zonder er zelf een te bezitten. Wil je meer algemene informatie over autodelen? Kijk dan op de website van autodelen.info of van Milieu Centraal.
Welke vormen van autodelen zijn er?
Autodelen kan op allerlei verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van openbare deelauto’s, die aangeboden worden door commerciële aanbieders, of door particulieren die hun eigen auto delen. Je kunt zelf ook je eigen auto delen met bekenden of onderling een auto delen met een groep (bijvoorbeeld buurbewoners).
Ik wil graag een deelauto gebruiken, hoe werkt dat?
Openbare deelauto’s kunnen door iedereen gebruikt worden. De auto’s staan verspreid over de stad. Je betaalt per uur of per kilometer en je opent de auto’s meestal met een smartphone. Zo heb je toegang tot verschillende typen deelauto’s. Je hoeft niet om te kijken naar het onderhoud en schoonmaak van de auto. Dat regelt de aanbieder.
In Eindhoven bieden commerciële aanbieders MyWheels en Greenwheels deelauto’s aan die door iedereen te gebruiken zijn. Kijk voor meer de meest actuele informatie over de locaties en tarieven van de deelauto’s op de websites van de aanbieders:
Op de website https://startmetdelen.nl vind je kortingscodes voor een eerste ritje met een deelauto. Hier vind je ook meer informatie over autodelen, de voordelen en ervaringsverhalen.
Ook via SnappCar kun je auto’s vinden. SnappCar is een platform waarop particulieren zelf hun auto aanbieden.
En misschien is er in jouw buurt ook wel een bewonersinitiatief actief waar je je bij aan kunt sluiten. Woon je bijvoorbeeld in de Irisbuurt? Dan kun je je aansluiten bij het bewonersinitiatief Iris Elektrick.
Ik wil mijn eigen auto delen, wat is daarvoor nodig?
Heb je je eigen auto niet elke dag nodig? Je kunt deze beschikbaar stellen voor anderen via een platform. Dit kan al heel laagdrempelig. Stel je auto bijvoorbeeld beschikbaar op SnappCar, dan ben je ook direct verzekerd.
Of, wil je liever delen met bekenden, zoals een vriend, familielid of buurvrouw? Ook dat kan. Leen je je auto een enkele keer uit, dan hoef je hier weinig extra voor te regelen. Met een normale autoverzekering is je auto verzekerd. Je kunt wel je schadevrije jaren kwijtraken als eigenaar wanneer je auto schade oploopt, ook wanneer jij zelf niet reed. Maak daarom samen wel afspraken over eventuele schade en de impact hiervan op de schadevrije jaren. Let ook op met leaseauto’s, veel leasemaatschappijen staan niet toe dat je je auto uitleent.
Wil je structureler je auto uitlenen of delen? Kijk dan voor meer informatie over het maken van goede afspraken op de website van Vereniging Gedeeld Autogebruik. Hier vind je onder andere een handige app, een voorbeeldcontract en je kunt een deelautoverzekering afsluiten. Deze verzekering voorkomt dat je je schadevrije jaren kwijtraakt wanneer een andere gebruiker schade rijdt.
Er zijn ook andere apps. Het platform SHARIT maakt het gemakkelijk om je auto te delen met een vaste groep mensen. Via dit platform regel je de kilometerregistratie en het geeft je een overzicht van de gemaakte ritten.
Via Wheelshare kun je gemakkelijk met je buren delen. Ook andere voertuigen dan auto’s. Je maakt zelf de afspraken over deelname en tarieven. De app helpt bij de administratie en reserveringen.
Ik wil met een groep autodelen, hoe pak ik dat aan?
Wil je het graag wat groter aanpakken en één of meerdere auto’s delen met buurtgenoten? Dat kan! De auto’s worden zo echt onderdeel van de buurt en je hebt als buurt meer zeggenschap over het autodelen. Je regelt samen het onderhoud, schoonmaak, en maakt afspraken over tarieven en huisregels. Vaak ligt de prijs wat lager dan bij commerciële deelauto’s, maar het vraagt dus wel om wat meer organisatie.
OnzeAuto is een bedrijf dat auto’s aanbiedt die je met je buurt kunt delen. Kijk op de website van OnzeAuto om te zien hoe het aanvragen van een deelauto in je buurt werkt.
Je kan het helemaal zelf doen, in de vorm van een stichting, vereniging of coöperatie, maar er zijn ook partijen die hier ervaring in hebben en je kunnen helpen. Zo kan Stichting Iris Elektrick je helpen met het opzetten van een autodeelgroep.
Wil je zelf een coöperatie of vergelijkbaars opzetten? Dat kan ook. Kijk voor meer informatie over het maken van goede afspraken op de website van Vereniging Gedeeld Autogebruik. Hier vind je onder andere een voorbeeldcontract en kun je een deelautoverzekering afsluiten.
Ook DEEL heeft veel ervaring met het opzetten van buurtcoöperaties, kijk voor meer informatie op Wijzijndeel.nl.
Heb je nog geen enthousiaste groep bewoners bij elkaar? Om je op weg te helpen, vind je op de website van autodelen.info handige Communicatie tools die je in je buurt kunt verspreiden via een buurtkrant of flyers die je kunt uitdelen.
Waar mag ik de deelauto parkeren?
- Parkeren op een vaste standplaats
De meeste openbare deelauto’s hebben een gereserveerde parkeerplek met een eigen bord en eigen laadpaal. De deelauto wordt na gebruik altijd teruggezet op deze parkeerplek.
Ook als je deelt met een vaste groep bekenden kun je hiervoor een vaste plek krijgen. Neem hiervoor contact op via deelvervoer@eindhoven.nl. We kijken dan samen naar de mogelijkheden, een geschikte plek, en eventuele laadpaal.
- Geen vaste plek
Het kan ook zijn dat de deelauto geen vaste parkeerplek heeft, maar juist altijd binnen een bepaald gebied moet worden geparkeerd, zoals een buurt. Dit noemen we zone-floating deelauto’s. Als de deelauto moet laden, wordt er gebruik gemaakt van de openbare laadpalen. De actuele locaties en het gebied waarbinnen de deelauto’s na een rit moeten worden geparkeerd vind je in de app van MyWheels. Als je als inwoners een auto deelt, kun je deze ook gewoon op iedere openbare parkeerplek parkeren en laden bij de openbare laadpalen.
- Deelautovergunning bewoners
Deel je met bekenden en woon je allebei in een gebied met betaald parkeren? Je kan een ‘deelautovergunning voor bewoners’ aanvragen die het mogelijk maakt om in twee betaald parkeergebieden te parkeren. Meer hierover op de pagina over parkeervergunningen.
Waar vind ik meer informatie?
- We hebben speciale parkeervergunningen voor commerciële deelauto’s. Kijk voor meer informatie op de pagina Aanbieders deelauto's.
- Indien bij bouwprojecten deelauto’s voor bewoners worden geplaatst, hoeven minder reguliere parkeerplaatsen te worden gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op de pagina Voor ontwikkelaars.
- Behoefte aan een deelauto in de buurt, een vaste plek of laadpaal voor jullie buurtdeelauto? Of heb je andere vragen? Kom met ons in contact en we kijken samen naar de mogelijkheden. Stuur hiervoor een mail naar deelvervoer@eindhoven.nl.
Wat is het aanbod deelauto’s in Eindhoven?
Op onderstaande overzichtskaart zie je het aanbod van deelauto’s in Eindhoven. De druppelvormige icoontjes geven de vaste standplaats van een deelauto aan. De vlakken geven aan in welke zone de deelauto staat en waar hij na gebruik ook moet worden geparkeerd.
Kijk voor de meest actuele locaties en zones van de deelauto’s op de websites of in de apps van de desbetreffende aanbieder.
Aanbieders deelauto's
Blauw: MyWheels
Groen: Greenwheels
Oranje: Iris Elektrick