Waar mag ik mijn motor parkeren?
In Eindhoven mag je je motor op dezelfde plaatsen parkeren als waar je dat met een auto mag. Daarnaast mag je je motor parkeren op de stoep, zolang je hierdoor niemand tot last bent. Zorg ervoor dat voetgangers en mensen in een rolstoel erlangs kunnen.
Parkeer je motor ook niet voor deuren, vlak naast of op gehandicaptenparkeerplaatsen, op laad- en losplaatsen of in voetgangersgebieden waar een verbod geldt ten aanzien van het plaatsen van fietsen en bromfietsen. Zo voorkom je een boete.
Moet ik betalen als ik mijn motor parkeer in een betaald parkeren gebied?
Ja, als je je motor parkeert in een betaald-parkerengebied, moet je betalen. Je kunt dan natuurlijk niet een kaartje uit de parkeerautomaat op je motor leggen. Betalen - en dus ook parkeren - kan dan alleen via de pin of via een app op je mobiele telefoon. Wij controleren dan op basis van het kenteken of je hebt betaald. Kijk voor meer informatie op de pagina Parkeren betalen via telefoon, stadsparkeren of pin.
Motoren hoeven bij parkeren op de stoep niet te betalen voor het parkeren. Motoren mogen bij parkeren op de stoep niet hinderlijk staan.
Mag ik mijn motor parkeren in een vergunninghoudergebied?
Parkeren van je motor in een vergunninghoudersgebied mag alleen als je hiervoor een parkeervergunning hebt. Parkeren op de stoep mag wel gewoon in dit gebied. Zorg er dan voor dat je hiermee niemand tot last bent.
Waar mag ik mijn caravan, camper/kampeerauto of aanhangwagen parkeren?
Onder een caravan wordt verstaan een niet gemotoriseerd voertuig die achter een gemotoriseerd voertuig wordt meegesleept en ingericht is om te kunnen overnachten.
Een kampeerauto (ook wel camper, mobilhome of motorhome genoemd) is een gemotoriseerd voertuig dat is ingericht om te kunnen overnachten.
Het is verboden een voertuig dat voor recreatie of anderszins voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt:
a. langer dan op drie achtereenvolgende dagen op de weg te plaatsen of te hebben;
b. langer dan veertien achtereenvolgende dagen op voor publiek toegankelijke parkeerterreinen te plaatsen of te hebben.
In afwijking van het verbod is het toegestaan om de van een voertuig losgekoppelde aanhangwagen maximaal 24 uur op of aan de weg te plaatsen of te hebben.
Het is niet mogelijk om voor de regels rondom caravans en aanhangwagens een ontheffing aan te vragen.
Let op: als een camper, kampeerauto, caravan en kampeerwagen onder de categorie grote voertuigen valt, gelden andere parkeerregels. Dit vind je onder “Waar mag ik andere grote voertuigen parkeren?’’. De afmetingen bepalen of het een groot voertuig is dus check dit.
Let op bij betaald parkeren: Dit geldt namelijk ook voor je camper, kampeerauto, caravan, kampeerwagen of aanhangwagen. Neem je meer dan één plek in? Betaal dan voor 2 parkeerplaatsen, ook als je een bewonersvergunning of bezoekersregeling hebt.
Waar mag ik andere grote voertuigen parkeren?
Heeft je voertuig ten minste 1 van de volgende eigenschappen, dan valt dit onder de categorie grote voertuigen:
- een lengte van meer dan 6 meter;
- een hoogte van meer dan 2,40 meter;
- een breedte van meer dan 2,20 meter.
Op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur mag je deze voertuigen overal parkeren. Buiten deze tijden mag je een groot voertuig alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen parkeren. Dit kun je vinden in de regeling Aanwijzing parkeergelegenheden grote voertuigen 2021.
Let op bij betaald parkeren. Dit geldt namelijk ook voor je grote voertuig. Neem je meer dan één plek in? Betaal dan voor 2 parkeerplaatsen, ook als je een bewonersvergunning of bezoekersregeling hebt.
Heb je een verhuiswagen die valt onder grote voertuigen? Dan mag je die voor laden en lossen gewoon gebruiken. Laden en lossen betekent dat er om de 10 minuten bedrijvigheid is bij het voertuig. Ben je niet constant aan het laden en lossen met de wagen? Dan kun je ontheffing aanvragen om een verhuiswagen 1 dag voor je deur te kunnen parkeren (ontheffing RVV 1990)
Meer informatie lees je ook in het aanwijzingsbesluit parkeergelegenheden grote voertuigen.