Ga je niet binnen 6 weken in bezwaar? Dan verstrijkt de wettelijke termijn en kun je niet meer in beroep gaan als je het niet eens bent met de uitspraak op het bezwaar.
Wil je met eIDAS inloggen? Gebruik dan het eIDAS-formulier.
Wat is naheffingsaanslag parkeerbelasting?
De 'naheffingsaanslag parkeerbelasting' is een parkeerbon, die krijg je als je niet of niet op tijd betaalt voor het parkeren. Het bedrag bestaat meestal uit een uur parkeren, verhoogd met kosten. Per 1 januari 2024 is het bedrag aan kosten maximaal € 76,70. Dit bedrag wordt ieder jaar verhoogd vanwege inflatie.
Hoe dien ik mijn bezwaar in?
Via deze pagina kun je online bezwaar maken tegen een parkeerbon.
Je kunt ook schriftelijk bezwaar indienen. Leg duidelijk uit waarom je het niet eens bent met de naheffingsaanslag. Vermeld je naam, adres en het bonnummer en kenteken dat op de bon staat. Stuur je bezwaar naar Gemeente Eindhoven, afdeling Belastingen, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.
Let op dat je je bezwaar binnen 6 weken na dagtekening van de parkeerbon (naheffingsaanslag) hebt ingediend. Wanneer je de ontvangstbevestiging van jouw bezwaar hebt ontvangen krijg je uitstel van betaling.
eIDAS-formulieren
Europese burgers en bedrijven kunnen bezwaar indienen tegen een naheffingsaanslag met het eIDAS-formulier. Zij kunnen inloggen met hun eigen nationale inlogmiddel.
Wanneer heeft het zin om bezwaar te maken?
In de volgende situaties heeft het zin om bezwaar te maken tegen een parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelasting):
- Je kunt aantonen dat je parkeergeld hebt betaald. Stuur jouw bewijs van betaling mee (je naam moet op het afschrift zichtbaar zijn).
- Je hebt een vergunning voor de straat die op de parkeerbon staat. Meld het contractnummer van jouw parkeervergunning.
- Je hebt per ongeluk voor een verkeerd kenteken betaald in jouw parkeerapp. Stuur jouw digitale aanmelding met kenteken en naamgegevens mee.
Wanneer heeft het géén zin om bezwaar te maken?
In de volgende gevallen heeft het géén zin om bezwaar te maken:
- De parkeerautomaat werkte niet. In dit geval kun je naar een ander automaat gaan, of betalen via een parkeerapp.
- Je bent vergeten jouw gehandicaptenkaart neer te leggen.
- Je hebt een gehandicaptenparkeerkaart en stond geparkeerd in een vergunninghoudersgebied.
- Je wist niet dat je moest betalen: overal staan borden voor betaald parkeren.
- Je hebt een parkeervergunning voor een andere straat of gebied.
- Je hebt er maar even gestaan en daarom niet betaald.
Moet ik de parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelasting) altijd betalen?
Je moet een parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelasting) altijd binnen de gestelde termijn betalen. Tenzij je bezwaar maakt tegen de parkeerbon, dan krijg je uitstel van betaling.
Wanneer krijg ik antwoord op mijn bezwaar?
Wij handelen je bezwaar uiterlijk 31 december af van het kalenderjaar waarin bezwaar is gemaakt. Deze uitspraaktermijn ligt vast in de wet. Behalve als je dit bezwaar in de laatste 6 weken van het huidige kalenderjaar maakt. Dan wordt het bezwaar binnen 6 weken na de bezwaartermijn afgehandeld. Uiteraard doen we onze uiterste best om je bezwaar zo snel mogelijk af te handelen. Je ontvangt de uitspraak via de post.
Wat gebeurt er als ik gelijk krijg?
Als je bezwaar wordt toegekend (gegrond verklaard), dan hoef je niet te betalen. Heb je de parkeerbon al betaald? Dan storten wij het geld terug op de rekening van de kentekenhouder. Moet je nog geld betalen aan de afdeling Belastingen? Dan verrekenen wij dat eerst met het geld dat je van ons terugkrijgt.
Wat gebeurt er als ik geen gelijk krijgt?
Wordt je bezwaar afgewezen? Dan moet je de parkeerbon meteen betalen. Ook als je in beroep gaat. Als je dit niet doet, krijgt je een aanmaning en eventueel een dwangbevel, wat extra kosten met zich meebrengt.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het besluit op mijn bezwaar?
Je kunt binnen 6 weken na het besluit op het bezwaar in beroep gaan bij de rechtbank ‘s-Hertogenbosch, Belastingkamer, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Voor het indienen van een beroepschrift betaal je griffierecht.