Hoe zorgen we voor voldoende laadpalen?
In Eindhoven werken we aan het realiseren, exploiteren, beheren en onderhouden van openbare laadpalen. Vanaf eind 2024 doen we dit met de aanbieder Vattenfall in Charge binnen een regionale samenwerking met de provincie en andere gemeenten. Vóór die periode werkten we samen met verschillende aanbieders voor het plaatsen van laadpalen. Deze laadpalen blijven staan in de stad en zijn nog gewoon te gebruiken.
Waar vind ik een overzicht van openbare laadpalen?
Op www.oplaadpalen.nl vind je alle openbare laadpalen in Eindhoven. De komende jaren plaatsen we stapsgewijs nieuwe laadpalen.
Hoe worden de locaties van de laadpalen bepaald?
Bij het uitkiezen van geschikte locaties voor nieuwe laadpalen bekijken we verschillende factoren, waaronder het gebruik van de bestaande laadpalen. Ook kijken we onder andere naar verkeersveiligheid, breedte van de stoep, aanwezigheid van bomen en mogelijkheden voor elektriciteitsaansluiting.
Parkeerdruk is geen punt waar we rekening mee kunnen houden. Overal in de stad is drukte met parkeren. Daarnaast blijft bij het plaatsen van een laadpaal het totaal aantal parkeerplekken gelijk en we vinden het belangrijk dat alle elektrische auto’s een plek kunnen vinden om op te laden.
Merk je toch dat er in jouw buurt te weinig plek is om je elektrische auto op te laden? Meld dit via opladen@eindhoven.nl.
Hoe kan ik input leveren op de voorgestelde locaties?
De laadpalen worden in halfjaarlijkse batches voorbereid en geplaatst. Hieronder valt ook een participatietraject. Ieder half jaar is er dus de mogelijkheid om input te leveren op de geplande laadpalen van het komende half jaar.
Toch echt niet eens met de locatie? Voordat een nieuwe locatie voor een laadpaal wordt uitgevoerd, verschijnt een verkeersbesluit op Bekendmakingen | Gemeente Eindhoven > verkeersbesluiten. Vanaf het publicatiemoment loopt een termijn van 6 weken waarin bezwaar gemaakt worden tegen het besluit.
Hoe krijg ik een laadpunt bij mijn eigen parkeerplaats?
Heb je een eigen parkeerplaats? Dan moet je zelf zorgen voor de plaatsing van een laadpaal op eigen terrein.
Is jouw parkeerplaats onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Kijk dan op de website van VvE Laden voor informatie over het realiseren van een laadpunt. Voor VvE’s, woonverenigingen en woningcorporaties is er een landelijke subsidie voor advies over de plaatsing van oplaadpunten. Meer informatie vind je op de website van het RVO.
Mijn elektrische auto staat in de openbare ruimte geparkeerd. Mag ik vanuit mijn woning en/of bedrijf met een privé laadkabel mijn voertuig opladen?
In Eindhoven is het niet toegestaan om een voertuig in de openbare ruimte op te laden vanuit een eigen woning of bedrijf. Dit wordt een verlengde private aansluiting (VPA) genoemd. Onder VPA’s vallen onder andere kabelgoottegels, charge arms en losse laadkabels.
Waarom staat de gemeente Eindhoven een verlengde private aansluiting (VPA) niet toe?
- De openbare ruimte wordt minder toegankelijk voor inwoners met een beperking of voor ouderen.
- De gemeente Eindhoven kan geen toezicht houden op de veiligheid van de aansluiting. Wij hebben een zorgplicht voor de veiligheid in de openbare ruimte.
- Het is lastiger om de openbare ruimte veilig, opgeruimd en schoon te houden.
- Mogelijk wordt een parkeerplaats in de openbare ruimte opgeëist door bewoners die daar elektrisch willen laden. Dit kan zorgen voor een hoge(re) parkeerdruk.
- Private aansluitingen zijn voor een groot deel van de Eindhovenaren niet mogelijk. Bijvoorbeeld voor inwoners die wonen in een flat of etagewoning. Voor deze inwoners is het belangrijk dat er een goed netwerk van openbare laadpalen is.
- Meer informatie over waarom VPA’s verboden zijn, lees je in het afwegingskader (raadsinformatie.eindhoven.nl).
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie vind je op de pagina Veelgestelde vragen over elektrisch rijden.