Wat houdt betaald parkeren in?
Als er in de straat betaald parkeren is ingevoerd, dan mag er van maandag t/m zondag tussen 09.00 en 21.00 uur alleen geparkeerd worden tegen betaling. Bewoners en ondernemers kunnen onder voorwaarden een parkeervergunning aanvragen. Buiten deze tijden is parkeren gratis.
Hoe vraag ik een betaald parkeren regeling aan?
- Haal handtekeningen in je straat op.
- Stuur de handtekeningenlijst op naar parkeerketen@eindhoven.nl
- Wij informeren alle adressen in de straat per brief. Daarin leggen we uit wat betaald parkeren is en wat het voor jou betekent. Ook nodigen we je uit voor een informatieavond.
- We organiseren een informatieavond waarbij je een-op-een in gesprek kunt met onze medewerkers. Je kunt je vragen ook stellen per e-mail via parkeerketen@eindhoven.nl of telefonisch via 14 040.
- Wij bekijken op basis van de ingevulde vragenlijsten of er voldoende adressen vóórstander zijn van betaald parkeren.
- Alle adressen krijgen de uitslag van de vragenlijst per brief.
- Het college van Burgemeester en Wethouders neemt een besluit over de invoering van betaald parkeren.
- Gaat het college akkoord? Dan wordt betaald parkeren ingevoerd.
- We plaatsen borden, betaalautomaten en je kunt onder voorwaarden een parkeervergunning aanvragen.
De procedure (stap 1 t/m 9) duurt ongeveer een jaar.
Het college besluit om betaald parkeren in te voeren als minimaal 50% van alle inwoners de vragenlijst heeft ingevuld en als 50% of meer voorstander is. Het kan ook doorgaan als meer dan 40% de vragenlijst heeft ingevuld, als er voor het college genoeg redenen zijn. Bijvoorbeeld als een straat ingesloten raakt door andere betaald parkeren straten of als de parkeerdruk in de straat hoog is.
Strijp-S
Voor Strijp-S gelden andere regels. Meer informatie vind je op www.mobility-s.nl.
Ik heb een betaald parkeren regeling aangevraagd. Wat is hiervan de status?
Tussen het aanvragen van de regeling en de daadwerkelijke invoering van betaald parkeren zit ongeveer een jaar. De gemeente houdt je per brief op de hoogte van de status van de procedure in je straat. Heb je nog vragen over de status of wil je meer informatie, neem dan contact op met onze medewerkers via parkeerketen@eindhoven.nl.’
Waar kan ik als buurtbewoner de vragenlijst invullen?
Heb je van ons een verzoek gekregen om een vragenlijst in te vullen over betaald parkeren in jouw buurt? Ga dan naar eindhoven.nl/vragenlijstparkeren en log in met de uitnodigingscode die in de brief staat.
Heb je geen verzoek ontvangen? Niet alle adressen krijgen een vragenlijst. Bijvoorbeeld als je in een appartementengebouw woont van 6 of meer adressen met een eigen parkeergelegenheid en als je adres op de Adressenlijst uitsluitingen parkeervergunningen staat. Als op jouw adres al een bewonersparkeervergunning is verstrekt, dan krijg je ook geen vragenlijst en telt jouw parkeervergunning automatisch als een stem voor betaald parkeren.
Moet ik een vergunning aanvragen als bij mij in de straat betaald parkeren wordt ingevoerd?
Als je in een straat of gebied woont waar betaald parkeren geldt, dan kun je onder voorwaarden een parkeervergunning aanvragen. Je betaalt dan jaarlijks een bedrag voor deze vergunning en kunt hiermee dan vrij parkeren in dit gebied.
Je kunt geen parkeervergunning en/of bezoekersregeling/bezoekersvergunning aanvragen als je woont of werkt op een adres dat staat op de Adreslijst uitsluiting parkeervergunning (voorheen bekend als de POET-lijst). Bij deze adressen is voldaan aan de parkeernormen van de gemeente Eindhoven. Hier kunnen bewoners, gebruikers en bezoekers op eigen terrein parkeren of zijn er andere parkeer- of mobiliteitsafspraken gemaakt, zoals de inzet van deelauto's, geen parkeerplaatsen of een alternatieve parkeeroplossing. Check of jouw adres op dit overzicht staat.
Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een parkeervergunning op de pagina parkeervergunningen.
Waar moet ik betalen of heb ik een vergunning nodig om te kunnen parkeren?
Dat kun je zien op de pagina Parkeergebieden betaald parkeren woonwijken. Daar vind je een overzicht per buurt/wijk een kaart met daarop alle gebieden waar je betaalt of een vergunning moet hebben om te parkeren.