Het verschil tussen trouwen en partnerschap

Een partnerschapsregistratie is in Nederland bijna gelijk aan een huwelijk. De rechten en plichten tussen gehuwden en tussen partners zijn gelijk, net als de voorwaarden, eisen en documenten die jullie moeten overleggen. Wij spreken daarom verder over huwelijk/partnerschap. Jullie keuze geef je aan in de aankondiging.

Er zijn maar 2 verschillen.

  • In het buitenland wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Dat kan problemen opleveren bij werken of wonen in sommige andere landen.
  • Voor het ontbinden van een huwelijk moet je naar de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, ontbonden worden via een advocaat of notaris.


Naast huwelijk en geregistreerd partnerschap kun je ook nog kiezen voor een samenlevingscontract. Ben je er nog niet uit welke vorm het beste past? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

Let op
De regels rondom de gemeenschap van goederen bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn sinds 1 januari 2018 veranderd. De gemeenschap van goederen is een beperkte gemeenschap van goederen geworden. Dit heeft consequenties voor de verdeling van bezittingen en schulden van voor het huwelijk of partnerschap. Ook heeft het gevolgen voor schenkingen/giften die een van jullie krijgt tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Kijk voor informatie over de wijzigingen op rijksoverheid.nl.

Stel je vraag