18 = volwassen
Als je 18 wordt, ben je voor de Nederlandse wet officieel meerderjarig en volwassen. Van de ene op de andere dag ben je zelf aansprakelijk voor financiële verplichtingen, zoals betalingsachterstanden, leningen waarvoor je hebt getekend, boetes, aankopen waarvoor je akkoord hebt gegeven, rood staan bij de bank of schulden op je creditcard. Gaat er iets mis, dan draai je er zelf voor op. Maar naast de verplichtingen heb je ook recht op bepaalde zaken, bijvoorbeeld zorgtoeslag.
Even regelen
Vóór je 18 wordt zijn er een paar dingen die je zelf moet regelen bij verschillende instanties. Hieronder staan de belangrijkste zaken waar je aan moet denken. Ook geeft de website van de Rijksoverheid je snel en gemakkelijk een overzicht van wat je al hebt gedaan en wat je nog moet regelen. Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook iemand vragen om je daarbij te helpen. Als het maar geregeld wordt!
Kwikstart (app en site) geeft informatie over alles wat je moet weten/regelen als je 18+ bent (kwikstart.nl).
Wat mag je?
Best wel veel. We noemen hier een paar dingen:
- Je inschrijven bij een woningbouwvereniging.
- Zelfstandig autorijden als je een rijbewijs hebt.
- Zelf abonnementen en contracten afsluiten.
- Studiefinanciering en bijvoorbeeld een OV-kaart aanvragen.
Wat mag er nog meer? Kijk verder op geldplan-bijna-18.
Waar moet je zijn
Wonen
Om je zaken te regelen moet je ingeschreven staan op het adres waar je woont. Ga je ergens anders wonen? Geef dan je verhuizing op tijd aan ons door. Ook kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning. Schrijf je in bij Wooniezie voor een eigen huurwoning of eigen kamer. Je komt dan op een wachtlijst en hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent.
Lumens heeft ook een handig boekje ‘Op Jezelf’ met nuttige informatie over o.a. huisvesting en kamers. Dit boekje kun je downloaden op de website van Lumens.
Belangrijk: Sta je ingeschreven bij iemand, dan kunnen de financiële toeslagen van die persoon minder worden. Bijvoorbeeld huurtoeslag. Let ook op de kostendelersnorm.
Werk en opleiding
Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen startkwalificatie dan kunnen de doorstroomcoaches je helpen bij het vinden van een opleiding, werk of de nodige hulp.
Studiefinanciering
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Studietoeslag
Ben je scholier of student, 18 jaar of ouder en door een beperking niet in staat om het minimumloon te verdienen? Misschien kom je in aanmerking voor een individuele studietoeslag.
Tegemoetkoming scholieren
Ben je 18 en zit je op het VMBO, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
OV-kaart
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Als student kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je vindt hier alles over op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Geldzaken of geldproblemen
Je bent als volwassene zelf verantwoordelijk voor je uitgaven. Dus ook voor eventuele schulden. En die zijn snel gemaakt. Een onbetaalde telefoonrekening van 25 euro loopt zo op naar 250 euro. Heb je geldproblemen, vraag dan op tijd hulp.
Heb je een laag inkomen en weinig geld? Misschien kom je in aanmerking voor een Meedoenbijdrage. Let wel: als je studeert kom je niet in aanmerking voor deze regeling.
Jeugdhulp
Bespreek met je hulpverlener dat je 18 wordt. Sommige hulp stopt namelijk als je 18 wordt. Krijg je een PGB, neem dan een halfjaar voordat je 18 wordt contact op met jouw contactpersoon bij WIJeindhoven.
Vanaf je 18e betaal je een Eigen Risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.
Hulp of advies nodig?
Alles oké? Gaat het even niet zo lekker? Bel of chat met de Alles Oké? supportlijn (allesoke.nl).
Op tijd aanvragen
Ook regelen
Bankrekening en spaarrekening openen
Voor je salaris, studiefinanciering of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Als je nog geen rekening hebt, open die dan zo snel mogelijk. Het is ook handig om een spaarrekening te openen.
Zorgverzekering afsluiten
Als je 18 bent, moet je je eigen zorgverzekering hebben. Sluit hem af in de maand voordat je 18 wordt. Het is ook nog steeds mogelijk om via je ouders een zorgverzekering te hebben.
Kijk ook of een Collectieve Zorgverzekering Gemeentepolis interessant is voor jou: je betaalt dan minder, voor meer zorgverzekering. Deze bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering via VGZ of CZ. Jouw voordeel bestaat uit een premiebijdrage van de gemeente én een korting van de zorgverzekeraar.
Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Het is wettelijk niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar schadekosten kunnen hoog oplopen. Misschien ben je nog bij je ouders verzekerd, anders regel je er zelf een voor een paar euro premie per maand.
Meer informatie
Kijk op de website van de Rijksoverheid en check de handige tool van het Nibud geldplan-bijna-18 voor algemene informatie, daar vind je ook het antwoord op veelgestelde vragen.
Lees ook de Geldspecial Jongeren.