GeldSpecial voor jongeren uit 040*
* en hun (groot) ouders!
Vanaf je 18de orgaandonor tenzij
Wist je dat je vanaf je 18e orgaandonor bent tenzij je zelf jouw keuze aangeeft op donorregister.nl? Er zijn 4 registratiemogelijkheden in het Donorregister:
- Ja, ik wil donor worden.
- Nee, ik wil geen donor worden.
- Keuze: Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
- Keuze: Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.
Je kunt je keuze op ieder moment weer aanpassen.
Geen keuze betekent geen bezwaar
Als je geen keuze invult sta je in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Je geeft dan dus toestemming om jouw organen en weefsels aan een ander te geven als je overlijdt.
Voor jongeren: keuze orgaandonor of niet | Nederlandse Transplantatie Stichting
18 worden: wat verandert er allemaal?
Vanaf je 18de verjaardag mag je van alles wat je eerst nog niet mocht. Stemmen, je eigen bedrijf beginnen of zelfstandig autorijden bijvoorbeeld. En dat allemaal zonder toestemming van je ouders! Maar 18 zijn betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes. Maak je schulden? Of krijg je een boete? Dan draai je er sowieso zelf voor op. Je ouders hoeven dat niet meer voor jou te doen. Daarom is het slim om te checken wat je allemaal mag én wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt of bent. Dan laat je ook geen geld liggen waar je recht op hebt, zoals zorgtoeslag. We helpen je graag met onderstaande checklists. Wat heb jij al geregeld?
Vul je liever online een checklist in? Dat kan met het Geldplan Bijna 18 van het Nibud. https://www.startpuntgeldzaken.nl/jongeren/bijna18
Dit mag je...
Abonnementen & contracten afsluiten
Vanaf je 18de verjaardag kun je zelf een abonnement voor die nieuwe smartphone afsluiten. Of je inschrijven bij de gym. Toestemming van je ouders is niet meer nodig.
Verzekeringen afsluiten
Een (basis)zorgverzekering is verplicht. Alle andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, mag je zelf afsluiten.
Inschrijven voor een sociale huurwoning
Als je 18 wordt, kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning. In Eindhoven en omgeving doe je dat via wooniezie.nl. Als je er dan aan toe bent om te verhuizen, maak je meer kans op een leuke woning.
Huurtoeslag aanvragen
Heb je een eigen, zelfstandige woning? Check dan of je recht hebt op huurtoeslag (via belastingdienst.nl), anders laat je misschien geld liggen.
Studiefinanciering & reisproduct aanvragen
Ga je studeren in het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. De meest recente informatie en voorwaarden vind je op duo.nl.
Zelfstandig autorijden
Heb je een rijbewijs, dan mag je autorijden zonder begeleider. Let op: een eigen auto betekent natuurlijk ook een eigen autoverzekering en wegenbelasting betalen.
Rood staan & een lening afsluiten
Met de bank spreek je af of je rood kunt staan. Over het bedrag dat je rood staat, betaal je veel rente. Rood staan is daarmee de duurste vorm van lenen.
Stemmen
Bij verkiezingen krijg je een stempas thuisgestuurd. Met de stempas en een identiteitsbewijs kun je gaan stemmen.
Dit moet je...
Kwikstart
Kwikstart (app en site) geeft informatie over alles wat je moet weten/regelen als je 18+ bent.
Een DigiD aanvragen
Voor veel dingen die je moet regelen heb je een DigiD nodig, die je aanvraagt via DigiD.nl. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand, dat staat op je identiteitsbewijs.
Een zorgverzekering afsluiten
Zodra je 18 bent, moet je een basisverzekering afsluiten om je te verzekeren tegen ziektekosten. Je kunt je ook aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Kijk, vergelijk en kies de zorgverzekering die bij jou past.
Zorgtoeslag aanvragen
De zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid. Hiermee kun je een flink deel van je zorgverzekering betalen. Zorgtoeslag kun je aanvragen op Zorgtoeslag (belastingdienst.nl).
Check je aansprakelijkheidsverzekering
Schade die je veroorzaakt, moet je zelf betalen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Als je thuis woont of studeert, val je meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Vraag ze of dat zo is.
Bankrekening checken & spaarrekening openen
Met je bankrekening ga je nu nog meer geldzaken regelen. Check wat er op je 18de aan jouw rekening verandert. Het is ook handig om een spaarrekening te openen.
Jouw keuze invullen in het Donorregister
Als je 18 bent en ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, sta je ook in het Donorregister (donorregister.nl). Daar geef je aan of na je overlijden wel of geen organen en weefsels wilt doneren. Als je geen keuze maakt, ben je automatisch donor.
Tip: hebben je ouders een uitkering?
Dan telt jouw inkomen pas vanaf je 27ste mee voor de kostendelersnorm. Dus pas dan krijgen jouw ouders een lagere uitkering als jij nog thuis woont. Eerst telde je inkomen al vanaf je 21ste mee, maar dat is nu veranderd.
Geldproblemen? Hier kun je terecht
Als je 18 bent, wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat betekent dat je al je geldzaken zelf regelt, maar ook weet wanneer je daar hulp bij nodig hebt en waar je die dan kunt krijgen. Soms kan het best moeilijk zijn. Misschien snap je bepaalde brieven niet of is je administratie niet op orde. Of misschien heb je al schulden gemaakt omdat je te veel dingen op afbetaling hebt gekocht. Maar er is altijd een oplossing. Er staan allerlei organisaties klaar om jou te helpen. Kom snel in actie, want dan voorkom je (ergere) geldproblemen!
Geldfit
Als je anoniem met iemand wilt bellen of chatten over je geldzorgen, dan kan dat met Geldfit. De contactgegevens vind je hieronder. Geldfit heeft al 2,2 miljoen mensen geholpen.
- telefoonnummer: 0800 - 8115
- website: geldfit.nl
Werkplaats Financiën XL
Voor hulp bij geldzaken kun je binnenlopen bij Werkplaats Financiën XL. Hier kun je terecht als je je administratie niet meer op orde kunt krijgen, als je brieven niet begrijpt of de post niet meer open durft te maken. Alle locaties zijn minimaal 1 dagdeel per week geopend voor inloop. Je vindt de locaties en openingstijden op de website.
- telefoonnummer: 040 - 760 17 77
- website: werkplaatsfinancienxl.nl
Wijkteams WIJeindhoven
Met zorgen over geld, betalingsachterstanden of schulden kun je ook terecht bij WIJeindhoven. Zij helpen door bijvoorbeeld een financieel plan te maken als je schulden hebt. Samen met WIJeindhoven zoek je naar een oplossing. Bel, vul het online contactformulier in of kijk op de website waar je naar binnen kunt lopen voor hulp.
- telefoonnummer: 040 - 238 8998
- website: wijeindhoven.nl
Word geen geldezel
Geldezels, ‘money mules’ in het Engels, zijn mensen die hun bankrekening laten misbruiken door criminelen. In ruil daarvoor krijgen ze geld. Vaak halen criminelen deze truc met jongeren uit. Je bankrekening uitlenen lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Met allerlei beloftes en smoesjes proberen criminelen je over te halen om je bankpas en pincode (even) af te staan. Als je gepakt wordt, hebben de politie en de bank alleen jouw gegevens. Ze staan dus bij jou aan de deur en de crimineel blijft buiten schot. Laat je niet verleiden. De gevolgen zijn groot.
Want naast het geld dat je moet terugbetalen, kun je:
- een strafblad krijgen;
- geen bankrekening (meer) openen;
- moeilijker aan een baan komen;
- geen lening afsluiten voor het kopen van een huis.
Wat als het al te laat is?
- Verzamel bewijs en neem contact op met je bank.
- Blokkeer je pas en verander je pincode(s).
- Neem contact op met de politie of chat met de politie via vraaghetdepolitie.nl/chat.
Meer informatie op politie.nl/onderwerpen/money-mule.
Alles oké?
Gaat het even niet zo lekker? Bel of chat met de Alles Oké? supportlijn (via allesoke.nl).
Kijk voor meer informatie ook eens op de pagina Bijna 18. Wat moet je regelen.