Op de Eindhovenseweg 50 komt een tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook geven we antwoord op vragen. Heb je een vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt? Stuur dan een e-mail met jouw vraag aan vluchtelingen@eindhoven.nl o.v.v. Eindhovenseweg.
Op maandag 24 juni zijn de omwonenden en ondernemers van de Eindhovenseweg geïnformeerd. De veelgestelde vragen en antwoorden hebben we verwerkt in het onderstaande overzicht.
BESLUIT
Waarom een tijdelijke opvanglocatie?
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. Begin dit jaar hebben we daarom besloten dat Eindhoven 1200 asielzoekers gaat opvangen. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte locaties verspreid over de stad.
Omdat de nood op dit moment erg hoog is, kiest de gemeente ook voor tijdelijke opvanglocaties. Voorwaarde is dat er goede afspraken zijn over veiligheid, leefbaarheid, toezicht, begeleiding en zorg.
Waarom is gekozen voor deze locatie?
Aan de hand van vooraf opgestelde criteria zijn verschillende mogelijke locaties onderzocht voor tijdelijke gemeentelijke asielopvang. Alle locaties zijn hierbij op dezelfde wijze beoordeeld. Criteria zijn onder andere:
- eigendom van gemeente Eindhoven
- voldoende ruimte
- ligging en afstand tot centrum
- ruimte voor ontspanning en privacy
- realisatietermijn
Vervolgens zijn testopstellingen getekend, zijn planologische vereisten en veiligheidsaspecten uitgewerkt. Ook is er gekeken naar praktische zaken zoals aanwezigheid van stroom en water.
Deze locatie draagt bij aan spreiding van de opvanglocaties over de stad, waarbij elk stadsdeel haar verantwoordelijkheid neemt.
Is de keuze voor de Eindhovenseweg 50 definitief?
Ja, het college heeft op 4 juni 2024 een definitief besluit genomen over de keuze voor de Eindhovenseweg 50. Dit besluit is op 11 juni 2024 gecommuniceerd.
Kan ik bezwaar maken tegen het collegebesluit?
Tegen het besluit over de keuze voor Eindhovenseweg 50 als tijdelijke gemeentelijke asielopvanglocatie kun je geen bezwaar maken. Het is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om locaties aan te wijzen om asielzoekers op te vangen.
Voor de opbouw van de opvang is een omgevingsvergunning nodig. De gemeente is de aanvraag voor deze vergunning aan het voorbereiden. Zodra de precieze datum bekend is, zetten wij die op deze pagina. Je hebt dan 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Meer informatie over bezwaar vind je op:
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? | Rijksoverheid.nl
Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. Die vraag je aan bij de rechtbank. Je vraagt dan aan de voorzieningenrechter om bijvoorbeeld te verbieden dat er werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl het bezwaar of beroep nog loopt. Meer informatie daarover vind je op:
Voorlopige voorziening aanvragen | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl.
Waarom zijn omwonenden pas na het besluit geïnformeerd?
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. We vinden het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. Begin dit jaar hebben we daarom besloten om 1200 asielzoekers op te vangen in locaties verspreid in de stad. Het is een bevoegdheid van het college om in heel Eindhoven locaties aan te wijzen om deze mensen op te vangen. Na elk besluit worden omwonenden en ondernemers uit de naaste omgeving geïnformeerd en betrekken we de buurt via het omwonendenoverleg.
Is veiligheid een criterium geweest voor de locatiekeuze?
Het college heeft een veiligheidsadvies en een veiligheidsanalyse meegewogen bij het besluit op 4 juni 2024. Het veiligheidsadvies en de -analyse zijn te vinden als bijlage bij:
Raadsinformatiebrief Locatiekeuze tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties asiel in Eindhoven
Is draagvlak onder omwonenden een criterium geweest voor de locatiekeuze?
In elke wijk of buurt zijn of leven er bezwaren tegen opvanglocaties. Draagvlak vooraf meten is daarom moeilijk en ook niet meegenomen in de locatiekeuze.
Wie betaalt de opvang?
Het COA draagt de kosten voor de opvang en begeleiding, de realisatie van de tijdelijke
gemeentelijke opvanglocaties, de inzet van beveiliging, eventueel leerlingenvervoer, dagbesteding en recreatie.
Het COA draagt alle financiële lasten: de tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties worden budgetneutraal gerealiseerd onder regie van gemeente Eindhoven.
VERGUNNING
Wanneer wordt het besluit over de omgevingsvergunning genomen?
Voor deze tijdelijke opvanglocatie is een omgevingsvergunning nodig ten behoeve van een ‘buitenplanse omgevingsactiviteit’. Afgekort is dit een bopa-procedure en bopa-vergunning. De aanvraag hiervoor is al ingediend.
Het duurt 8 weken tot het verlenen van de vergunning. Dit kan worden verlengd. Als er een besluit over de vergunning is genomen dan wordt dit gepubliceerd. Tegen dit besluit kun je bezwaar maken.
Meer informatie over bezwaar vind je op:
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? | Rijksoverheid.nl
Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. Die vraag je aan bij de rechtbank. Je vraagt dan aan de voorzieningenrechter om bijvoorbeeld te verbieden dat er werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl het bezwaar of beroep nog loopt. Meer informatie daarover vind je op:
Voorlopige voorziening aanvragen | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl.
Wordt het bestemmingsplan gewijzigd?
Ja. Dit maakt onderdeel uit van de procedure van de omgevingsvergunning.
Wie zijn de belanghebbenden van deze locatie?
Volgens de Nederlandse wet, kan uitsluitend een belanghebbende bezwaar tegen een besluit maken. Onder een belanghebbende wordt verstaan degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Het gaat hierbij dan om een voldoende objectief en actueel, eigen en persoonlijk belang dat rechtstreeks moet zijn betrokken bij het bestreden besluit. Daarnaast moet er sprake zijn van gevolgen van betekenis. Naast de afstand tot de ontwikkellocatie en het zicht op de ontwikkellocatie moet dus ook sprake zijn van een persoonlijk belang en moet er sprake zijn van gevolgen van betekenis.
LOCATIE
Waar aan de Eindhovenseweg komt de locatie?
De opvang komt op het adres Eindhovenseweg 50, dat eigendom is van de gemeente.
Wat gebeurt er met de boerderij die nu op het perceel staat?
De boerderij wordt betrokken bij het inrichtingsplan van de opvanglocatie. Dat plan wordt nu verder uitgewerkt.
Wanneer start de opvang?
Voor de bouw van de opvanglocatie is een vergunning nodig. Als die is verleend dan start de bouw. Vanaf april 2025 verwachten wij de eerste bewoners.
Hoelang blijft de opvang open?
De opvang is tijdelijk, voor minstens 5 jaar. Een definitieve datum waarop de opvang gaat sluiten kunnen we niet geven. We weten (nog) niet weten wanneer we voldoende vast opvanglocaties voor vluchtelingen in Eindhoven hebben gevonden.
Hoe komt de opvang eruit te zien?
Voor de opvang worden tijdelijke gebouwen met twee woonlagen neergezet.
Onderstaande afbeelding is een voorbeeld.
Hoe groot is een kamer in deze opvanglocatie?
De kamers zijn ongeveer 20 m2. In een kamer slapen 4 personen.
BEWONERS
Hoeveel mensen worden er opgevangen?
Deze opvang heeft plaats voor maximaal 300 personen.
Wie worden de bewoners van de opvang?
De tijdelijke bewoners zijn een afspiegeling van de mensen die in Ter Apel worden opgevangen. Het zijn voornamelijk alleenstaande/alleenreizende personen en gezinnen.
Kan de locatie uitgebreid worden voor opvang van meer mensen?
Nee. Op deze locatie worden maximaal 300 personen opgevangen.
Komen hier alleenstaande minderjarige asielzoekers wonen?
In Eindhoven worden alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) opgevangen in een pand aan de Keizersgracht. Mocht deze locatie sluiten, dan zou het kunnen dat deze jongeren op een andere locatie in Eindhoven worden ondergebracht. De begeleiding van amv's vraagt iets anders dan de begeleiding op een reguliere opvanglocatie. De gemeente maakt daarom met het COA aanvullende afspraken over deze groep.
Komen hier asielzoekers uit veilige landen wonen?
De asielprocedure voor mensen uit veilige landen wordt met voorrang behandeld en is korter dan die voor asielzoekers uit onveilige landen. In deze korte procedure volgt meestal binnen enkele weken een afwijzing. Gemiddeld wordt circa 3% van de opvangplekken in onze locaties bezet door asielzoekers uit veilige landen die in afwachting zijn van hun proces.
Van de groep asielzoekers uit veilige landen zijn er overigens mensen die wel asiel krijgen vanwege politiek activisme, kritische journalistieke werkzaamheden of omdat ze bij de lhbtqiap-gemeenschap horen. Deze mensen worden wel opgevangen op onze locaties.
Komen hier statushouders wonen?
Ja. Statushouders zijn mensen die een vergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Zij verblijven op deze locatie terwijl zij wachten op een huis in Eindhoven. De Rijksoverheid bepaalt het aantal statushouders dat elke gemeente moet huisvesten, de zogeheten gemeentelijke taakstelling. Met het realiseren van deze opvanglocatie krijgt Eindhoven geen hogere taakstelling voor het huisvesten van statushouders (er worden dus niet meer woningen beschikbaar gesteld). Landelijk is in 2023 circa 6% procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegekend aan statushouders.
Hoelang wonen mensen gemiddeld op deze locatie?
Dat hangt ervan af hoelang hun vergunningsaanvraag duurt. Gemiddeld verblijven mensen 1,5 tot 2 jaar in de opvanglocatie.
Waar gaan deze mensen heen nadat ze een vergunning hebben gekregen?
Met het COA spreken we af dat mensen die een vergunning krijgen zoveel mogelijk in Eindhoven blijven wonen. De mensen die geen vergunning krijgen, moeten Nederland verlaten.
BEHEER & BEGELEIDING
Wie is verantwoordelijk voor deze opvanglocatie?
De gemeente is eindverantwoordelijk voor deze locatie. We werken samen met lokale partners, COA en Vluchtelingenwerk voor het beheer en de begeleiding op deze locatie.
Welke maatregelen worden genomen qua veiligheid, leefbaarheid en begeleiding?
- Zodra de locatie bewoond wordt, is hier 24/7 een beheerder aanwezig.
- Voor omwonenden komt er een rechtstreeks telefoonnummer dat zij kunnen bellen als er sprake is van overlast.
- Er komt een beheergroep waarvoor omwonenden zich kunnen aanmelden. De gemeente en haar partners maken daarin met de buurt afspraken over o.a. veiligheid en leefbaarheid.
- Voor de bewoners van deze locatie wordt een dagbestedingsprogramma georganiseerd, gericht op zo snel mogelijke inburgering van de vluchtelingen. Als gemeente zetten we in op taalonderwijs, het leren van de Nederlandse cultuur en begeleiding naar werk. Doel is dat de vluchtelingen vanaf dag één kunnen samenleven met de Eindhovenaren en hier kunnen wonen, werken, studeren, etc. op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Voor de kinderen wordt onderwijs verzorgd.
Komt er beveiliging op en rond de opvanglocatie?
We vinden het belangrijk om de veiligheid van iedereen op en rond de opvanglocatie te waarborgen. Dat doen we door inzet van de wijkagenten en van BOA's. Ook is er op de opvanglocatie beveiliging aanwezig.
Er is altijd één begeleider/beveiliger aanwezig per 50 personen. Overdag is dat vaak meer. Onze ervaring bij andere opvanglocaties is dat dit voldoende is.
In de eerste maanden na opening van de locatie zijn we met alle partners extra alert. Bij het eerste signaal van overlast reageren we direct en nemen we maatregelen.
Gemeente Eindhoven en gemeente Son en Breugel stemmen hun
veiligheidsmaatregelen op elkaar af.
Is er veel overlast op en rond opvanglocaties voor asielzoekers?
We hebben tot nu toe geen negatieve ervaringen met de opvang van asielzoekers in onze gemeente. We maken duidelijke afspraken over beheer en begeleiding. Ook zijn er leefregels voor de bewoners op en buiten de locatie. Eventuele overlastmeldingen van politie, toezicht en handhaving en andere partijen worden gedeeld in het omwonendenoverleg.
Hoe is de zorg voor de asielzoekers geregeld?
De Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) regelt de gezondheidszorg op de opvanglocatie en zorgt ervoor dat er meerdere keren per week een huisarts aanwezig is op de locatie.
Wat doen de bewoners overdag?
Voor de bewoners van deze locatie wordt een dagbestedingsprogramma georganiseerd, gericht op zo snel mogelijke inburgering van de vluchtelingen. Als gemeente zetten we in op taalonderwijs, het leren van de Nederlandse cultuur en begeleiding naar werk.
Doel is dat de vluchtelingen vanaf dag één kunnen samenleven met de Eindhovenaren en hier kunnen wonen, werken, studeren, etc. op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Voor de kinderen wordt onderwijs verzorgd.
De volwassenen volgen overdag taalles en workshops gericht op de Nederlandse samenleving en hun eigen talenten. Er is elke dag een ‘dagstart’ waar het activiteitenaanbod van die dag wordt besproken. Daarnaast kunnen zij vrijwilligerswerk doen op en buiten de locatie. Voor de kinderen wordt onderwijs verzorgd.
Mogen de vluchtelingen werken?
Een asielzoeker mag in Nederland werken. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. Heeft een asielzoeker werk en inkomen? Dan betaalt die persoon een eigen bijdrage aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), onder meer voor de kosten van de opvang. Statushouders, die een vergunning hebben om in Nederland te blijven, hebben dezelfde rechten en plichten als Nederlanders. Zij mogen dus werken.
Hoe wordt onderwijs voor de kinderen geregeld?
De kinderen van deze opvanglocatie gaan zo veel mogelijk naar een bestaande school in Eindhoven. Als dat niet kan, dan krijgen zij onderwijs op de opvanglocatie.
CONTACT
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
Voor contact met de gemeente bel je naar 14040 of mail je naar vluchtelingen@eindhoven.nl.
Kan ik meepraten over leefbaarheid en veiligheid?
De gemeente en haar partners voeren de komende tijd gesprekken met de buurt over leefbaarheid, beheer en veiligheid. Dat doen we in de vorm van een omwonendenoverleg. Wil je jezelf hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail aan vluchtelingen@eindhoven.nl (o.v.v. de opvanglocatie).
Wat kan ik doen om te helpen?
Als de locatie open is, kun je jezelf aanmelden als vrijwilliger. Tegen die tijd geven we daar meer informatie over.
TIJDLIJN
- 4 juni: collegebesluit asielopvang Eindhovenseweg 50
- 11 juni: communicatie over besluit asielopvang Eindhovenseweg 50
- 24 juni: bewonersavond omwonenden en bedrijven Eindhovenseweg 50
- Najaar 2024: procedures en vergunning, grondwerkzaamheden en infrastructuur
- Januari 2025: start bouw
- April 2025: opening opvanglocatie