Deze twee panden worden als één locatie door het COA beheerd. In het gedeelte van Glow worden 65 amv’s in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opgevangen. Dit zijn jongeren die een zeer grote kans hebben dat ze in Nederland mogen blijven. In het gedeelte van Dirven worden 40 statushouders en asielzoekers opgevangen, voornamelijk (getrouwde) stellen. Statushouders hebben een vergunning om in Nederland te blijven.
Het COA heeft goede ervaringen met het combineren van deze twee groepen mensen. De volwassen statushouders kunnen hun ervaringen delen, sociale controle uitoefenen en helpen om de jongeren wegwijs te maken.
Over de opvanglocatie
Waarom is voor deze locatie gekozen?
Het COA is noodgedwongen op zoek naar tijdelijke oplossingen om te zorgen dat er geen amv’s of statushouders zonder bed en begeleiding komen te zitten. Daarom worden er afspraken gemaakt met bijvoorbeeld hotels. Het combineren van de faciliteiten van beide hotels aan de Keizersgracht is de beste oplossing gebleken voor alle betrokken partijen.
Hoelang blijft deze tijdelijke opvang open?
In juli 2024 is besloten dat de opvang tot uiterlijk september 2025 open blijft. Dat is eerst besproken met het omwonendenoverleg, waarin de buurt en ondernemers zijn vertegenwoordigd.
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
Stuur bij algemene klachten of vragen over de opvanglocatie een e-mail naar eindhoven@coa.nl.
- Voor omwonenden is de locatie 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-29330040. Bij directe overlast in de omgeving van de locatie kan je dit nummer bellen.
- Voor contact met de gemeente bel je naar 14040 of mail je naar vluchtelingen@eindhoven.nl.
- Bel in een noodsituatie altijd 112
Beheer en begeleiding
Wie is verantwoordelijk voor deze opvanglocatie?
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor deze locatie. Zij nemen hun kennis en ervaring mee om samen met de tijdelijke bewoners en de buurt te zorgen voor een goede inpassing in de wijk. Het COA werkt nauw samen met gemeente Eindhoven, de beheerders van Glow en Dirven, omwonenden en ondernemers uit de buurt.
Hoe is de begeleiding geregeld?
Het COA zorgt voor goede opvang en begeleiding van de jongeren. Zij gaan zo snel mogelijk naar school. Tot die tijd wordt gezorgd voor dagbesteding. Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week begeleiders aanwezig.
De statushouders wonen zelfstandig. In afwachting van huisvesting in Eindhoven mogen zij direct beginnen met inburgering en aan het werk gaan.
Hoe is de veiligheid in en rond de opvanglocatie geregeld?
Het COA zorgt 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor beveiliging in en rond de gebouwen. Bij directe overlast in de omgeving van de locatie kunnen omwonenden het COA bereiken via 06-29330040. Daarnaast hebben politie, handhaving en gemeente aandacht voor bestaande drugsproblematiek en overlast door dak- en thuislozen in de binnenstad.
Wat kan ik doen om te helpen?
Wil je jezelf als vrijwilliger aanmelden? Meer informatie daarover is te vinden op www.coa.nl.
Communicatie
Waar kan ik terecht met vragen?
Gemeente: bel 14040 of mail naar vluchtelingen@eindhoven.nl
COA: bel 088-7157000 of mail naar info@coa.nl
Hoe regelt het COA contact met de buurt?
Het COA organiseert een regelmatig terugkerend omwonendenoverleg. Wil je jezelf hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail aan loekterhark@coa.nl. In dit overleg wordt o.a. besproken hoe de opvang gaat, maar kunnen bijvoorbeeld ook ideeën worden besproken om activiteiten voor de bewoners te organiseren.
Het COA is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor omwonenden telefonisch bereikbaar op de locatie zelf via telefoonnummer: 06-29330040.
Hoe zijn bewoners en ondernemers uit de binnenstad geïnformeerd?
Start opvang
- Op 16 en 30 augustus 2023 hebben de gemeente en het COA gesproken met vertegenwoordigers van bewoners- en ondernemersverenigingen uit de binnenstad. De aandachtspunten uit die gesprekken worden meegenomen voor het beheer van de locatie.
- Op 17 augustus 2023 is er een Wijkinfo digitaal verspreid via bewoners- en ondernemersverenigingen uit de binnenstad.
- Op 31 augustus 2023 is er een Wijkinfo huis-aan-huis bezorgd in een gebied rondom de Keizersgracht.
- Op 12 september 2023 hebben gemeente en COA een avond georganiseerd voor bewoners en ondernemers uit het verspreidingsgebied van de Wijkinfo van 31 augustus.
Verlenging opvang
- Op 16 juli 2024 is er een Wijkinfo huis-aan-huis bezorgd in een gebied rondom de Keizersgracht.
Wijkinfo 17 augustus 2023
Graag informeren we u over de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (hierna: amv’s) in hotel Glow aan de Keizersgracht. Het gaat om tijdelijke opvang van jongeren onder verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Terwijl de voorbereiding in volle gang is, delen we in deze brief de laatste stand van zaken met u.
Waarom worden de amv’s opgevangen in het hotel?
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken, in het bijzonder voor amv’s. Noodgedwongen maakt het COA daarom ook afspraken met bijvoorbeeld hotels. Zo is het COA in Eindhoven tot een akkoord gekomen met hotel Glow aan de Keizersgracht. Als gemeente zijn we bereid hieraan mee te werken onder voorwaarde van goede afspraken over onder meer toezicht, begeleiding, dagbesteding, zorg, onderwijs en veiligheid.
Wanneer start de opvang? En wat wordt er voor de amv’s geregeld?
Een startdatum is nog niet bekend, maar het lijkt een kwestie van weken te zijn. Het gaat om opvang van maximaal 65 jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. De overeenkomst tussen hotel en COA is voor één jaar gesloten. Het COA draagt zorg voor deze groep. In het hotel zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week begeleiders aanwezig. Er wordt gezorgd voor dagbesteding, onderwijs en medische zorg.
Aandacht voor veiligheid en bestaande problematiek
De opvang van een kwetsbare doelgroep als amv’s vraagt om een zorgvuldige voorbereiding, zeker gezien de ligging van deze locatie in de binnenstad. Het
COA zorgt in en rond het hotel 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor beveiliging. Dit dient vooral ter bescherming van de jongeren zelf, die kwetsbaar kunnen zijn voor bijvoorbeeld uitbuiting en mensenhandel. Daarnaast heeft bestaande drugsproblematiek en overlast door dak- en thuislozen in de binnenstad de aandacht van politie, handhaving en gemeente. Dit vraagt om extra inzet. Ook is het van groot belang dat door de komst van de noodopvang de bedrijfsactiviteiten van ondernemers zo min mogelijk verstoord worden en het gevoel van veiligheid bij zowel omwonenden en ondernemers als bezoekers van de stad behouden blijft, en waar mogelijk wordt verbeterd.
Overleg met de buurt
We hechten veel waarde aan goede afspraken tussen gemeente, COA en omwonenden en ondernemers in de omgeving van het hotel. Op woensdag 16 augustus hebben burgemeester Dijsselbloem, wethouder Toub en het COA een gesprek gevoerd met naaste buren en vertegenwoordigers van bewoners- en
ondernemersverenigingen uit de binnenstad. De vragen, zorgen en aandachtspunten uit dat gesprek nemen we mee in het verdere verloop. Afgesproken is om met elkaar in gesprek te blijven.
Het COA neemt het initiatief voor een regelmatig omwonendenoverleg. Binnenkort kunnen buurtbewoners en ondernemers zich daarvoor aanmelden. In dit overleg wordt o.a. besproken hoe de opvang gaat, maar kunnen bijvoorbeeld ook ideeën worden besproken om activiteiten voor de jongeren te organiseren.
Verdere ontwikkelingen en communicatie
De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Zo heeft ook de eigenaar van hotel-restaurant Dirven, de directe buur van hotel Glow, aangegeven in gesprek te
zijn met het COA over mogelijkheden tot samenwerking. Zodra de laatste gesprekken tussen het COA en alle betrokken partijen zijn afgerond, wordt de wijde omgeving rond het hotel geïnformeerd via digitale kanalen en een Wijkinfo. Omwonenden en ondernemers uit de buurt van het hotel worden dan ook uitgenodigd voor een informatieavond.
Wijkinfo 31 augustus 2023
Graag informeren we u over de vestiging van een noodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de Keizersgracht. Hiervoor werkt het COA samen met hotel Glow en hotel-restaurant Dirven. Het gaat om tijdelijke opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (hierna: amv's) en statushouders. Ook nodigen we u uit voor een bewonersavond op 12 september.
Waarom werkt de gemeente mee aan de opvang?
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken, in het bijzonder voor amv’s. Dit komt mede door een gebrek aan doorstroom van statushouders naar gemeenten. Noodgedwongen maakt het COA daarom ook afspraken met bijvoorbeeld hotels, zoals Glow en Dirven. De gemeente werkt hieraan mee en zoekt tegelijkertijd naar structurele opvanglocaties. Er zijn goede afspraken gemaakt over toezicht, begeleiding, zorg, onderwijs en veiligheid.
Jongeren en statushouders
In Glow komen tijdelijk 65 alleenstaande jongeren te wonen. Zij hebben op dit moment een grote kans dat ze in Nederland mogen blijven. Bij Dirven gaat het om 40 statushouders, voornamelijk (getrouwde) stellen. Zij hebben al een vergunning om in Nederland te blijven. In afwachting van huisvesting in Eindhoven mogen zij direct beginnen met inburgering en aan het werk gaan.
Het COA heeft goede ervaringen met het combineren van deze twee groepen mensen. De volwassen statushouders kunnen hun ervaringen delen, sociale controle uitoefenen en helpen om de jongeren wegwijs te maken.
Wanneer start de opvang?
Half september. De opvang blijft 1 jaar open. Een eventuele verlenging vindt alleen plaats na overleg met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen.
Begeleiding op locatie
Het COA zorgt voor goede opvang en begeleiding van de jongeren. Zij gaan zo snel mogelijk naar school. Tot die tijd wordt gezorgd voor dagbesteding. Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week begeleiders aanwezig. De statushouders wonen zelfstandig.
Aandacht voor veiligheid en bestaande problematiek
De komst van deze opvang vraagt om zorgvuldige voorbereiding, zeker gezien de ligging in de binnenstad. Het COA zorgt 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor beveiliging in en rond de gebouwen. Daarnaast hebben politie, handhaving en gemeente aandacht voor bestaande drugsproblematiek en overlast door dak- en thuislozen in de binnenstad. Dit vraagt om extra inzet.
Overleg met de buurt
Het COA neemt binnenkort het initiatief voor een regelmatig overleg met bewoners en ondernemers uit de omgeving van de opvanglocatie. Daar hoort ook bij dat het COA dag en nacht bereikbaar is.
Wijkinfo 16 juli 2024
U ontvangt deze brief omdat we de opvang van vluchtelingen in de hotels Glow en Dirven, aan de Keizersgracht, verlengen tot uiterlijk september 2025.
Waarom werkt de gemeente mee aan de verlenging?
We vinden het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte opvanglocaties verspreid in de stad. Noodgedwongen maakt het COA ook tijdelijke afspraken met hotels, zoals hotel Glow en Dirven. Voorwaarde voor de gemeente is dat er goede afspraken blijven over veiligheid, leefbaarheid, toezicht, begeleiding en zorg.
In overleg met de buurt
De verlenging is eerst besproken in het omwonendenoverleg. Dat is vorig jaar toegezegd door burgemeester Dijsselbloem tijdens de informatieavond over deze opvanglocatie. Het omwonendenoverleg heeft positief gereageerd op de verlenging.
Wie worden in hotel Glow en Dirven opgevangen?
In Glow verblijven 65 alleenstaande jongeren. Zij hebben op dit moment een grote kans dat ze in Nederland mogen blijven. Bij Dirven vangen we ook het komende jaar maximaal 40 mensen op. Daar verblijven nu alleen statushouders, vooral (getrouwde) stellen. Statushouders zijn mensen die een vergunning hebben om in Nederland te blijven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat hier asielzoekers worden opgevangen. Ook dit zijn (getrouwde) stellen. Asielzoekers hebben nog geen vergunning om in Nederland te blijven. Het COA blijft verantwoordelijk voor beheer en begeleiding op deze locaties.