Er gaat een aantal dingen veranderen. Zo komt er een nieuwe HOV-lijn (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) tussen Eindhoven Centrum en Veldhoven de Run. Langs deze lijn bouwen we woningen, ook in Gestel. Dit is dus het uitgelezen moment om dit stadsdeel erop vooruit te laten gaan. We kunnen de bereikbaarheid verbeteren en de publieke ruimte nog fijner maken. Een wijk om trots op te zijn en te blijven, Groots Gestel.
We staan aan het begin van deze ontwikkeling: we zijn gestart met het opstellen van wat we een gebiedsvisie noemen. Eind februari heeft de raad het concept gebiedsvisie Groots Gestel vastgesteld.
Over deze concept gebiedsvisie zijn we met Gestel in gesprek gegaan. Hoe we dit gedaan hebben, kun je lezen in het participatieverslag. Aan de hand van de input tijdens de participatie momenten is een definitieve gebiedsvisie opgesteld. Deze vind je via onderstaande knop.
Wat is de gebiedsvisie Groots Gestel
De Gebiedsvisie Groots Gestel gaat over de ontwikkelingen in Gestel tussen nu en 2040. Hieronder valt onder andere de toevoeging van extra woningen langs een gedeelte van de HOV4. Dit noemen we een verdichting. Het gaat om ongeveer 11.400 extra huizen langs deze lijn, verdeeld tussen de Eindhovense binnenstad, Gestel en Veldhoven. We werken dus ook nauw samen met de gemeente Veldhoven om alles goed af te stemmen. Naast de verdichting, gaat het onder andere ook over de toevoeging van voorzieningen, sociale samenhang, toevoegen van groen en leef kwaliteit
De Gebiedsvisie Groots Gestel gaat over het deel vanaf de Mecklenburgstraat tot de A2. In dit gebied komen er 3500 tot 6000 nieuwe woningen. Hieronder zie je over welk gebied het precies gaat.
Veel gestelde vragen over Gebiedsvisie Groots Gestel
- Op welke manier dachten bewoners mee over de concept gebiedsvisie? En hoe zijn zij vanaf het begin betrokken geweest?
Antwoord: De bewoners zijn op verschillende momenten betrokken. Op 10 verschillende plekken in Gestel zijn er op verschillende dagdelen straatgesprekken gevoerd over de concept gebiedsvisie. De uitkomsten van de straatgesprekken zijn uitgewerkt en vervolgens gevalideerd. De validatie heeft online en tijdens het Groots Gestel café plaatsgevonden. De uitkomsten vanuit de participatie zijn vervolgens verwerkt in de definitieve gebiedsvisie Groots Gestel.
- Wanneer wordt het concreet duidelijk hoe Gestel er in de toekomst uit komt te zien?
Antwoord: De gebiedsvisie Groots Gestel is op een hoog schaalniveau. Voor het hele gebied werken we van grof naar fijn. Hierbij werken we de gebiedsvisie eerst in meer detail uit in deelgebieden. Dit wordt vervolgens vertaald naar clusters en kavels (concrete projecten). Meer hierover kunt u lezen in hoofdstuk 5 in de gebiedsvisie. Een exacte planning is op dit moment nog niet bekend.
- Is het realistisch om 3500-6000 nieuwe woningen te bouwen in Gestel? Waar komen de nieuwe woningen en wat betekent dit voor de overlast van bewoners?
Antwoord: Een stedenbouwkundig adviesbureau heeft onderzocht of deze aantallen realistisch zijn voor dit stadsdeel. Hier kwam uit dat dit zo is alleen dat het wel belangrijk is om op hetzelfde moment een kwaliteitsverbetering door te voeren. In de gebiedsvisie is globaal aangegeven waar de extra woningen gaan komen. Hier is nog geen keuze gemaakt over de exacte locaties waar deze komen of hoe deze eruit gaan zien. Wanneer de woningen daadwerkelijk gebouwd gaan worden, houden we goed rekening met de overlast voor de huidige bewoners. Dit houdt in dat we zorgvuldig gaan nadenken over onder andere de fasering en de bereikbaarheid gedurende de werkzaamheden.
- Hoe wordt ervoor gezorgd dat de sociale cohesie versterkt wordt in Gestel?
Antwoord: Om de sociale cohesie in Gestel verder te versterken, worden onder andere de volgende aandachtspunten benoemd in de gebiedsvisie Groots Gestel.
Deze lijst wordt tijdens de uitwerking concreter:
- Versterken van gemeenschapsbanden en sociale samenhang door creëeren sociale ontmoetingsplaatsen;
- Afwisseling in voorzieningen. Deze kunnen bijdragen aan ontmoetingen en verbinding.
- Plaats voorzieningen strategisch, zodat ook ouderen en mensen met speciale behoeften ondersteund worden en verbonden zijn binnen de buurt;
- Goed ontworpen straten, pleinen en groene ruimtes die sociale interactie en gemeenschapsvorming bevorderen.
- Hoe wordt ervoor gezorgd dat de verbinding binnenin de buurten en tussen de buurten versterkt wordt?
Antwoord: Hier gaan we op meerdere manieren voor zorgen. We verbinden belangrijke bestemmingen in het gebied met elkaar verbonden voor langzaam verkeer. Deze voetgangers- en fietsroutes komen haaks op de Karel de Grotelaan en verbinden op deze manier de buurten en leiden naar het Gender- en Dommeldal. Daarnaast realiseren we groen-blauwe corridors. Deze groene dwarsverbindingen brengen mensen, voorzieningen, HOV-haltes en landschap bij elkaar. Deze fysieke verbindingen bevorderen interactie tussen mensen en kwalitatief hoogwaardig ingerichte openbare ruimtes bieden gelegenheid tot ontmoetingen. In hoofdstuk 3.2 kun je hier meer over lezen en worden ook andere maatregelen benoemd.
- Doorgaande routes zijn belangrijk om elkaar te ontmoeten. Hoe zorgen we ervoor dat loop- en fietsroutes niet overbelast raken door auto’s en snel verkeer?
Antwoord: De verkeersstructuur stemmen we af op een optimale bereikbaarheid, waarbij voetgangers en fietsers prioriteit krijgen. Dit vertaalt zich in prettige (zoveel mogelijk) vrijliggende voet- en fietspaden, gekoppeld aan de belangrijkste bestemmingen in het gebied. Ook krijgen de HOV-haltes goede aansluitingen op de loop- en fietsroutes, zodat overstappen eenvoudig is. In de wijken brengen we in een groter gebied het snelheidsregime terug tot 30 km/uur en organiseren we het parkeren meer centraal. Daarmee worden de verkeersstromen beter ingepast. Dit komt ten goede aan de verkeersveiligheid.
- Wat zegt de gebiedsvisie over de voorzieningen in Gestel?
Antwoord: In de gebiedsvisie Groots Gestel is veel aandacht besteed aan voorzieningen (zie hoofdstukken 3.3 en 4.6). Samengevat gaat het erom dat de juiste voorzieningen op de juiste plek in het gebied landen. Hierbij streven we naar een goed verspreid en divers aanbod van voorzieningen dat aansluit op de behoeften van bewoners van alle leeftijden. En versterken we het stadsdeelcentrum Kastelenplein als een levendig centrum. Tenslotte biedt de verdichting kansen voor nieuwe voorzieningen, zodat zowel huidige als toekomstige bewoners kunnen profiteren van een hoogwaardig en variërend aanbod.
- Hoe wordt de gebiedsvisie meegenomen in het verdere ontwikkelplan?
Antwoord: De gebiedsvisie laat de ambitie voor het stadsdeel Gestel zien voor de toekomst. Om de plannen concreter te maken werken we deze verder uit in deelgebieden en moeten uiteindelijk landen in een ruimtelijk kader voor clusters en kavels. Dit biedt de mogelijkheid om van grof naar fijn te sturen op de invulling van het gebied. Zo wordt de uitwerking steeds gedetailleerder.
Wanneer en hoe kan ik meedenken?
We vinden het belangrijk om de omgeving te betrekken bij het maken van de plannen. Het participatietraject is gestart met het voeren van straatgesprekken (van 3 tot en met 14 april 2024). We legden de concept Gebiedsvisie Groots Gestel voor om zo input vanuit de omgeving op te halen.
Met de opgehaalde informatie is een online vragenlijst opgesteld welke van 29 april tot en met 13 mei kon worden ingevuld. Daarnaast is er op 11 juni een participatiebijeenkomst geweest in het Rozenknopje in Gestel. Hier lieten we de resultaten van de straatgesprekken zien plus een eerste doorkijk naar de stedenbouwkundige vertaling zoals die in de definitieve gebiedsvisie komt.
Ontwikkelstrategie
We streven ernaar om de definitieve Gebiedsvisie Groots Gestel in het derde kwartaal van 2024 aan te bieden aan de gemeenteraad voor vaststelling. Hierna gaan we concretere plannen maken en stellen we een ontwikkelstrategie op. Dan wordt de tijdlijn duidelijker voor het bouwen van de woningen. De verwachting is nu dat een deel van de woningen nog voor 2030 wordt gerealiseerd en in zijn totaliteit is alles in 2040 klaar. Ook in de vervolgfases blijven we met Gestel in gesprek.
Waar vind ik meer informatie?
Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan gerust naar grootsgestel@eindhoven.nl.
Definitieve gebiedsvisie Groots Gestel
- Raadsvoorstel vaststelling gebiedsvisie Groots Gestel
- Gebiedsvisie Groots Gestel
- Bijlage van de gebiedsvisie Groots Gestel
- Participatieverslag Groots Gestel
Concept gebiedsvisie
Financiële bijdrage
Rijk, Provincie, Regio en private partijen investeren samen in de HOV4. Het Rijk heeft als voorwaarde gesteld dat er ook woningen langs de HOV4-lijn gebouwd moeten worden. Er is dus niet alleen een ruimtelijke samenhang tussen de projecten, maar ook een financiële afhankelijkheid.