De plannen voor het Natuurcentrum zijn op woensdag 19 februari 2025 gepresenteerd aan belangenverenigingen van het Lichtbos en direct omwonenden. Deze informatie is ook verwerkt op deze pagina. Bekijk onderstaande presentatie en reageer tot en met donderdag 27 februari via het reactieformulier.
Het projectteam bekijkt de reacties, weegt ze af en verwerkt ze eventueel in de plannen. Op woensdag 19 maart is er een vervolgbijeenkomst. Belangenverenigingen van het Lichtbos en de direct omwonenden hebben zich hiervoor kunnen aanmelden.
-
Presentatie Natuurcentrum De Wielewaal (12.62 MB)
Waarom een Natuurcentrum op landgoed de Wielewaal?
Het bezoekerscentrum is een plek voor alle inwoners van Eindhoven en omstreken. Het wordt een plek om te inspireren en te leren over de unieke natuur en cultuurhistorie van het landgoed. Het centrum wordt één van de vertrekpunten voor een bezoek aan het landgoed. Vrijwilligers bemensen het Natuurcentrum. Zij begeleiden excursies en helpen de natuur op het landgoed beheren.
Waarom wil de gemeente de organisatie en exploitatie neerleggen bij Natuurmonumenten?
Natuurmonumenten heeft grote ervaring met het exploiteren van natuurcentra in natuurgebieden en met het werken met vrijwilligers. Daarnaast sluiten de doelen van Natuurmonumenten aan bij de wensen van de gemeente, namelijk: het beschermen van de natuur, kennis delen over natuur en het behouden van cultureel erfgoed.
In het Natuurcentrum biedt Natuurmonumenten informatie voor inspirerende groene initiatieven, workshops en excursies. En verder is het een gezellige ontmoetingsplek in de natuur voor iedereen: buren, jongeren, internationals, kinderen en (groot)ouders.
Wat zijn de plannen voor het ontwerp van het Natuurcentrum?
Het schetsontwerp van de architect gaat uit van een paviljoen dat verbonden is aan de voormalige tuinmanswoning. Binnen in het paviljoen komt onder andere een centrale entree, ruimte voor exposities, speelhoek, leestafel, toiletten en een winkeltje. Buiten komt een natuurspeelplek voor kinderen en een terras. In de voormalige tuinmanswoning is ruimte voor een kantoor, opslag en een koffiehoek voor vrijwilligers.
Het paviljoen krijgt een robuuste en natuurlijke uitstraling. Er wordt zo veel mogelijk duurzaam en natuur-inclusief ontworpen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van materialen zoals hout en glas.
Hoe komen bezoekers bij het Natuurcentrum?
De Wielewaal is straks toegankelijk via verschillende entrees, bijvoorbeeld aan de Oirschotsedijk en aan de Elburglaan. Bezoekers worden zoveel mogelijk gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Rondom De Wielewaal zijn diverse parkeerplaatsen. Bezoekers die toch met de auto komen, kunnen hier parkeren en eventueel te voet of met de fiets verder gaan.
Om het fiets- en wandelverkeer te stimuleren, plaatsen we bewegwijzeringsborden, fietsenstallingen en natuurlijke afzettingen om foutparkeren te beperken. Ook zetten we in op meer handhaving. De komende tijd voert de gemeente onderzoeken uit naar de parkeerdruk en de verkeersbewegingen.
Wat is de planning?
Natuurmonumenten en de gemeente werken de plannen de komende maanden verder uit. De wens is om in het voorjaar van 2026 de deuren van het Natuurcentrum te openen.
Hoe kan ik meepraten?
De plannen voor het Natuurcentrum worden verder uitgewerkt. We bespreken de plannen met belangenverenigingen van het Lichtbos en de direct omwonenden. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging in februari en maart 2025.
Waar vind ik meer informatie?
Heb je een vraag? Mail naar lichtbos@eindhoven.nl.