Wat komt er in het landhuis?
In het landhuis komen diverse horeca concepten die door de eigenaren van restaurant Tribeca geëxploiteerd worden. Tribeca is een tweesterren restaurant in Heeze en staat bekend om hoogwaardige fine-dining en chef's table concept. Dit komt terug in het historische deel van het landhuis.
In het nieuwe deel van het landhuis komt een bistro voor lunch en diner met een laagdrempeliger aanbod voor iedereen die het Lichtbos bezoekt. Bezoekers van de bistro kunnen ook gebruik maken van het terras. Dit terras wordt ingericht op de plek van het huidige zwembad.
Op de eerste verdieping komt een boutique hotel met zeven suites. De hotelgasten kunnen wandelen in het park, genieten van zowel de bistro als het fine-dining restaurant en ontspannen in de omgeving. In en rond het landhuis worden geen grote evenementen georganiseerd.
De wijnkelder die nu al aanwezig is in het landhuis, blijft behouden en opengesteld voor wijncursussen en proeverijen georganiseerd door Vino de Franciscus B.V. Daarnaast gaan de wijnhandel en het restaurant samenwerken door de wijnen te serveren in het restaurant en gasten kennis te laten maken met de wijnkelder.
Het landhuis (waaronder het zogenaamde Herenkamertje van Frits Philips) is op afspraak te bezoeken.
Het landhuis is ook toegankelijk voor mindervaliden. Er is bijvoorbeeld een halteerplaats voor de deur van het landhuis aanwezig en in het pand zijn er liften aanwezig naar de verdiepingen en de wijnkelder.
Wat wordt er verandert aan het landhuis?
Het voornemen is dat het landhuis in de toekomst aangewezen wordt als gemeentelijk monument. Dat betekent dat er aan de buitenkant weinig wijzigingen mogelijk zijn. Dat is ook niet nodig voor de functies die het landhuis krijgt. In afstemming met de erfgoedcommissie zullen er werkzaamheden plaatsvinden voor de verduurzaming en het onderhoud van het landhuis, vervanging van het dak en de kozijnen. Daarnaast worden er vooral aanpassingen aan de binnenkant van het landhuis gedaan. De transformatie van woonhuis naar restaurant en hotel kan zodoende mogelijk gemaakt worden.
De hoeveelheid groen rondom het landhuis blijft hetzelfde. De bestaande verharding rondom het landhuis wordt gebruikt voor parkeren, terras en logistieke- en personeelsruimtes. Oude schuurtjes worden afgebroken en dichter bij het landhuis komt een niet permanente ruimte voor afvalsortering en (koel)opslag. Deze ruimte is komt binnen het huidige bouwvlak. De precieze omvang en invulling wordt nog afgestemd met de exploitant. Bezoekers parkeren hun auto op het achterterrein. Zij kunnen hier alleen parkeren als ze een reservering hebben voor een bezoek aan het landhuis. Op het achterterrein is ruimte voor 55 auto’s. Deze parkeerplaats wordt ook gebruikt door het personeel. Parkeren is niet toegestaan op de oprijlaan.
Waarom is deze bestemming gekozen?
Voor het landhuis is een uitvraag gedaan om te komen tot een nieuwe bestemming. De uitvraag startte met een selectiefase waarin geïnteresseerden een inschrijving konden doen. De inschrijvingen zijn beoordeeld op onder meer concept, plan van aanpak en exploitatie.
Met de komst van het restaurant, bistro, boutique hotel en wijnactiviteiten krijgt het landhuis een bestemming die recht doet aan de sfeer en de historie van het gebied. Daarnaast is het een toevoeging voor de stad en een aanvulling op de voorzieningen in het toekomstige bezoekerscentrum en op de horeca op andere plekken in het Lichtbos Eindhoven.
Wat is de historie van het landhuis?
Landgoed De Wielewaal werd in 1912 gekocht door Anton Philips om te gebruiken als buitenverblijf en is al die jaren gesloten geweest voor het publiek. Het landhuis werd in 1934 gebouwd in opdracht van Frits Philips en werd jarenlang door hem en zijn gezin bewoond.
De gemeente Eindhoven heeft Landgoed De Wielewaal (inclusief het landhuis) in 2022 aangekocht en streeft ernaar om het landgoed in de tweede helft van 2025 (deels) open te stellen voor het publiek. Bezoekers kunnen vanaf dat moment genieten van de natuur en de cultuurhistorie op het landgoed.
Hoe komen bezoekers en leveranciers bij het landhuis?
Voor de aanrijroute naar het landhuis hebben we diverse varianten besproken. De variant die hier staat beschreven heeft de voorkeur en is opgenomen in de vergunningaanvraag.
We hebben ervoor gekozen om het landhuis voor bezoekers en leveranciers bereikbaar te maken via de aanrijroute langs de Herdgang. Deze route is de meest wenselijke variant, omdat het autoverkeer dan zo kort mogelijk via de Oirschotsedijk/Groene Corridor rijdt.
De Groene Corridor, waar de Oirschotsedijk een onderdeel van is, is ingericht als langzaamverkeersroute met een hoge landschappelijke en ecologische waarde. Het beperken van verkeer op deze route draagt bij aan de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers en sluit aan bij de beleidsdoelstellingen van de gemeente Eindhoven om de Groene Corridor autoluw te houden.
Om de ontsluiting langs de Herdgang mogelijk te maken, wordt de wegindeling aangepast en geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer. Ook maken we een verkeersontwerp voor het veilig oversteken van de Groene Corridor. Het fietspad langs de Herdgang wordt een fietsstraat. Dit zorgt voor een veilige en vlotte doorstroming van verkeer in beide richtingen. Deze aanpassing wordt momenteel uitgewerkt en wordt via een verkeersbesluit bekrachtigd.
Hoe kan ik meepraten?
De plannen voor het landhuis zijn gedurende twee bijeenkomsten besproken met ondernemers uit het gebied en omwonenden. De reacties worden vervolgens door het projectteam (KiMi BV, Tribeca en de gemeente Eindhoven) afgewogen en verder uitgewerkt.
De gemeente vraagt een Omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) aan. Deze vergunning is nodig om de activiteiten in het landhuis uit te voeren, omdat ze nu niet zijn toegestaan volgens het omgevingsplan. We verwachten na acht weken een besluit op de vergunningaanvraag. Daarna kan iedereen gedurende zes weken reageren op het besluit met een zienswijze.
Je volgt de ontwikkelingen via deze website. Heb je een vraag? Mail dan naar: lichtbos@eindhoven.nl. In onderstaande documenten kun je de verslagen van de informatiebijeenkomsten op 10 februari en 10 maart 2025 teruglezen.
-
Verslag Informatiebijeenkomst 10 februari 2025 (215.15 KB)
-
Verslag Informatiebijeenkomst 10 maart 2025 (593.2 KB)
Wat is de planning?
Met de voorlopige gunning aan KiMi BV start de concretiseringsfase. Die duurt naar verwachting tot medio juli 2025. In deze fase worden de plannen verder uitgewerkt en een overeenkomst opgesteld, inclusief de aanvraag van vergunningen. De planning is dat het landhuis in het voorjaar van 2026 de deuren opent voor gasten.