Vanwege de multifactoriële aard van valincidenten, vraagt valpreventie om een ketenaanpak. Ons doel is om in 2025 in elk stadsdeel/wijk aanbod te creëren met betrekking tot de ketenaanpak valpreventie. De subsidieregeling maakt het mogelijk om initiatieven te starten in het kader van de ketenaanpak valpreventie.
Op deze pagina vind je informatie over de subsidieregeling Ketenaanpak Valpreventie 2025 en hoe je de subsidie kunt aanvragen. Lees voordat je een subsidieaanvraag doet de Subsidieregeling Ketenaanpak Valpreventie 2025 en de toelichting goed door. De toelichting bij de subsidieregeling (pdf) kun je hieronder downloaden.
Waar is de subsidieregeling voor bedoeld?
Deze activiteiten uit de ketenaanpak valpreventie richten zich op 2 hoofddoelen, namelijk:
- Voorlichting en opsporen:
Voorlichting geven aan ouderen, opsporen van ouderen en het vaststellen van het valrisico (laag, matig, hoog valrisico). Bij laag valrisico doorgeleiden naar passend sportaanbod; en/of, - Screening en valpreventieve beweeginterventie:
Afhankelijk van het valrisico, krijgen inwoners volgens Ketenaanpak Valpreventie een valpreventieve beweeginterventie aangeboden. Nadien worden inwoners doorverwezen naar passend sportaanbod.
Doel 2 kan alleen in samenwerking of in combinatie met doel 1 worden aangevraagd.
Daarmee zetten we in op opsporing (risico-inschatting), screening (valanalyse) en inzet van erkende beweeginterventies in groepsverband. Het gaat om interventies die door RIVM zijn erkend.
Wat zijn de voorwaarden voor subsidie?
- Alle activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd dienen te passen binnen de doelen van de ketenaanpak Valpreventie en richten zich op thuiswonende ouderen (65-plus) binnen de gemeente Eindhoven. De jaarlijkse doelstelling is om daarvan 14% te screenen en bij 3% een beweeginterventie aan te bieden.
- De activiteiten vinden plaats in een of meerdere volledige wijken in Eindhoven. De subsidieontvanger dient daarbij zorg te dragen voor een goede bereikbaarheid van de (te huren) locatie voor de desbetreffende wijk. Valpreventie moet laagdrempelig worden aangeboden.
- De activiteiten moeten in samenwerking worden uitgevoerd. Daarmee wordt bedoeld dat in de aanvraag duidelijk moet worden dat er nadrukkelijk wordt samengewerkt, waarbij samenwerkingsafspraken al zijn gemaakt vóór het indienen van de subsidieaanvraag. Noem de naam van de samenwerkingspartner(s), en beschrijf de taakverdeling.
- Doel 2 van de regeling (screening en valpreventie beweeginterventie) kan alleen in samenwerking of in combinatie met doel 1 van de regeling (voorlichting en opsporen) worden aangevraagd.
- De aanvrager moet één of meerdere medewerkers hebben die bevoegd zijn de desbetreffende beweeginterventie te mogen uitvoeren.
Hoe werkt de wijkaanpak?
Je kunt alleen subsidie aanvragen voor activiteiten die in een of meerdere volledige wijken in Eindhoven plaatsvinden. De wijkindeling van Eindhoven is opgenomen in bijlage 1 van de regeling. In deze bijlage zijn het aantal 65-plussers opgenomen. Dit t.b.v. bij het maken van de planning en begroting m.b.t. screenen en beweeginterventies. Op bijgevoegde kaart (pdf) is te zien waar de wijken in Eindhoven zich bevinden en uit welke buurten een wijk is opgebouwd. Een aantal buurten op de kaart komt niet terug in bijlage 1 van de regeling omdat het aantal 65-plussers in deze buurten klein is (in deze buurten zijn voornamelijk bedrijven, kantoren en winkels gevestigd).
-
Indeling van wijken en buurten in Eindhoven (892.7 KB)
Wie kan subsidie aanvragen?
Voor subsidie komen uitsluitend rechtspersonen in aanmerking.
Wat heb ik nodig voor een subsidieaanvraag?
Je vraagt je subsidie online aan. Je start je aanvraag met de rode knop, rechtsboven op deze pagina. Je logt in met eHerkenning als jouw organisatie ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
Heb je nog geen eHerkenning? Houd er dan rekening mee dat het aanvragen ervan een bepaalde tijd in beslag neemt. Begin dus op tijd. Kosten voor het aanvragen van eHerkenning kunnen meegenomen worden in de aanvraag.
Voor het maken van je projectbegroting is er een format (word). Dit format kun je hieronder downloaden. Vul dit formulier in voorafgaande aan je aanvraag. Je moet dit ingevulde formulier namelijk uploaden tijdens de online aanvraag.
-
Projectbegroting Valpreventie 2025 (35.09 KB)
Als je voor het eerst subsidie aanvraagt bij gemeente Eindhoven, dan heb je bij het aanvragen het volgende nodig:
- Oprichtingsakte
- Statuten
- Jaarverslag
- Jaarrekening
- Balans voorgaand jaar (indien je meer dan €5.000 subsidie gaat aanvragen)
- Kopie bankafschrift
Het online aanvraagformulier bestaat uit de volgende vragen:
Algemeen
- Titel aanvraag
- Startdatum activiteiten
- Einddatum activiteiten
- Aangevraagd bedrag
Betaalgegevens
- Bankrekeningnummer (IBAN)
- Tenaamstelling
- Heb je eerder al een subsidie-uitbetaling via het opgegeven bankrekeningnummer ontvangen?
- Upload een kopie van uw bankafschrift of een foto van je bankpas waarop je de subsidie gestort wilt krijgen.
Aanvullende vragen
- Ontving je voor het jaar 2025 eerder al subsidie voor activiteiten voor de ketenaanpak valpreventie?
- Wat is/zijn de dossiernummer(s) van de verleningsbeschikking?
- Voor welke doelen wordt subsidie aangevraagd?
- In welke periode vinden de activiteiten plaats op het gebied van voorlichting en opsporen?
- In welke periode vinden de activiteiten plaats op het gebied van screening en beweeginterventies?
- Geef een beschrijving van jouw plan (wat is het aanbod, welke activiteiten, hoe vaak worden de activiteiten aangeboden, voor welke doelgroep(en), welke resultaten worden nagestreefd, wanneer zijn de activiteiten succesvol, hoe worden resultaten/succes gemeten, etc.)
- Met welke partners zijn er afspraken gemaakt om samen te werken? Geef per partner weer wat hun rol en taak is.
- Indien subsidie wordt aangevraagd voor screening en beweeginterventies. Ga je deze activiteit zelf of in samenwerking uitvoeren? In samenwerking: Vermeld de naam (namen) van deze partner(s). Heeft (hebben) deze partner(s) hiervoor subsidie gekregen?
- Voor welke erkende beweeginterventies wordt subsidie aangevraagd? In de begroting breng je tot uitdrukking hoeveel groepen (en tegen welke prijs) je gaat uitvoeren.
- Voldoe je aan de eis dat enkel bevoegde medewerkers worden ingezet voor de uitvoering van jouw gekozen beweeginterventies?
- In welke wijk(en) ga je jouw activiteiten uitvoeren?
- Op welke locaties (adres) vinden de activiteiten plaats? Geef per locatie aan of dit een eigen (gehuurde) locatie betreft of dat je deze locatie huurt/kosteloos mag gebruiken voor specifiek deze subsidieaanvraag.
- Omschrijf wat jouw ervaring is met de ketenaanpak valpreventie. Met welke activiteiten heb je expertise opgebouwd, hoe vaak en in welke periode heb je deze activiteiten uitgevoerd etc.?
- Heeft jouw organisatie op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van de omzetbelasting?
- Zijn er (zakelijke) relaties op het niveau van bestuur of directie van de subsidieaanvrager met bloed- of aanverwanten, dan wel eigen bedrijven, eigen stichtingen of andere eigen rechtspersonen en wat is de aard van deze verhouding alsmede de financiële impact ervan?
Bijlagen
- Upload jouw begroting
Contactpersoon
- Is er een andere contactpersoon voor deze aanvraag dan de aanvrager?
- Andere contactpersoon: voornaam, achternaam, telefoonnummer, e-mailadres
Verklaring
- Hierbij verklaar ik / verklaren wij dat het formulier naar waarheid is ingevuld en de subsidie uitsluitend besteed wordt aan activiteiten die voldoen aan de gestelde subsidievereisten.
Hoe vraag ik subsidie aan?
Je kunt subsidie aanvragen in het online subsidieportaal.
Er zijn twee aanvraagmomenten voor activiteiten die in 2025 worden uitgevoerd:
- Van 1 november 2024 t/m 30 november 2024
- Van 1 maart 2025 t/m 31 maart 2025
Hoe verloopt de beoordeling?
Bij de rangschikking van aanvragen worden punten toegekend aan de hand van de volgende aspecten en daarbij vermelde maximale aantal punten:
- Eerdere aantoonbare ervaring met de uitvoering van de ketenaanpak valpreventie (40 punten)
- De mate van samenwerking om de ketenaanpak te realiseren (40 punten)
- De prijs/kwaliteitsverhouding (20 punten)
Subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien al subsidie is verleend voor een soortgelijke activiteit binnen dezelfde wijk in Eindhoven.
Moet ik mijn subsidie verantwoorden?
In de verleningsbeschikking staat wanneer en hoe de verleende subsidie verantwoord moet worden. Voor je verantwoording moet je onderstaand formulier ingevuld uploaden in het online subsidieportaal.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit. Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van het besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.
Meer informatie of nog vragen?
Mogelijk heb je na het lezen van de regeling en toelichting nog vragen. Mogelijk staat jouw vraag in het overzicht van veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het subsidiebureau van gemeente Eindhoven.