Wie betaalt de ontstoppingskosten?
Wie de ontstoppingskosten betaalt, hangt af van de locatie en de oorzaak van de verstopping.
- Is het ontstoppingsstuk leeg? Dan zit de verstopping in jouw deel van de riolering. In dat geval zijn de kosten voor jou.
- Gaat het alleen maar om een verstopping ook al zit deze op gemeentegrond, dan vergoeden wij de kosten niet.
- Is het probleem veroorzaakt door een gebrek aan het gemeentelijk deel van de riolering? Bijvoorbeeld door wortelingroei of leidingbreuk? Het ingeschakelde bedrijf mag de aansluiting doorspuiten om deze verstopping (tijdelijk) op te lossen. Het bedrijf brengt de kosten hiervoor wel bij jou in rekening. Deze kun je bij ons terugvragen.
Hoe vraag ik de kosten terug?
Om dit geld van ons terug te vragen, meld je de verstopping uiterlijk de eerstvolgende werkdag via een melding openbare ruimte. Op die manier kunnen we controleren of er sprake is van een gebrek aan het gemeentelijk deel van de riolering en kunnen dit laten herstellen. En om te kijken of je recht hebt op vergoeding van de ontstoppingskosten. Daarna kun je een verzoek indienen tot teruggave van de ontstoppingskosten in. Stuur je verzoek per post per mail naar gemeente@eindhoven.nl of naar postbus 90150, 5600 RB Eindhoven met de volgende informatie:
- Jouw naam, adres en telefoonnummer; Let op: als naam, adres en telefoonnummer van de bewoner en de melder niet dezelfde zijn beide vermelden in je bericht;
- Het adres waar de ontstopping is uitgevoerd:
- De oorzaak van de verstopping (bijvoorbeeld wortel-ingroei in gemeentelijk deel riolering);
- De datum van de uitvoering van de werkzaamheden;
- Jouw IBAN-rekeningnummer: Let op: de naam van jou als melder (als de vergoeding naar jou overgemaakt moet worden i.p.v. naar de bewoner) moet overeenkomen met de tenaamstelling van het opgegeven IBAN-rekeningnummer;
- De originele en gespecificeerde factuur van het ontstoppingsbedrijf. Op de factuur moet ook vermeld staan: de locatie, aard en oorzaak van de verstopping en de gehanteerde ontstoppingswijze.
Bij het afhandelen van deze aanvraag worden persoonsgegevens gebruikt. Met het indienen van deze melding ga je ermee akkoord dat we jouw gegevens gebruiken conform de AVG wetgeving.
Wat kan ik zelf doen om problemen te voorkomen?
Je kunt als inwoner helpen om het riool schoon te houden en rioolproblemen te voorkomen. Tips hiervoor vind je op nietinhetriool.nl en op riool.info van Stichting Rioned. Dit is een platform waarin overheden en bedrijfsleven samenwerken.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Jazeker, dat kan. Je kunt bellen met 14 040 en vragen naar de gebiedsbeheerder riolering.