Groen
Wat staat er in het groenbeleidsplan?
Het groenbeleidsplan vertelt het verhaal van hoe Eindhoven is ontstaan, wat de waarde is van groen en welke ambitie we met groen in Eindhoven hebben. Het plan is rijkelijk geïllustreerd met kaarten die de ontwikkeling van de stad tonen, maar ook met foto’s die bewijzen dat een stad die vooroploopt in technologie heel groen kan zijn.
Bekijk het groenbeleidsplan op officiëlebekendmakingen.nl of in het pdf-bestand hieronder.
-
Groenbeleidsplan (18.17 MB)
Ik ga bouwen, waar moet ik aan voldoen voor groen?
Als je gaat bouwen, moet je groen toevoegen. Dat noemen we de groenopgave. Als je woningen bouwt, moet je minimaal 8m² groen per woning toevoegen. Als je iets anders bouwt dan woningen, moet je minimaal 10% van het bruto vloeroppervlak aan groen toevoegen. Zo maken we de stad klaar voor de gevolgen van het veranderende klimaat en dragen we bij aan biodiversiteit, gezondheid en identiteit. Je kan de groenopgave realiseren op maaiveld, dak en gevel. De kwaliteit van het groen wordt ook meegenomen bij de invulling van de groenopgave.
In principe moet je de groenopgave op eigen plangebied invullen. Als dat niet kan, mag het ook op eigen gronden binnen een straal van 300 meter. Als ook dat niet mogelijk is, moet je als initiatiefnemer een financiële bijdrage storten in het Groencompensatiefonds. Dit fonds wordt gebruikt voor de vergroening van het centrum en andere minder groene gebieden in de stad.
Daarnaast kan het gebeuren dat er al groen op het plangebied ligt. Dit willen we graag behouden, maar soms kan het niet anders dan dat dat groen verwijderd moet worden voor de bouwplannen. Als groen wordt verwijderd of aangetast, moet dat gecompenseerd worden. Dat noemen we groencompensatie. Hiervoor gelden speciale regels die in de onderstaande beleidsregel worden uitgelegd.
In de beleidsregel groen en water bij ruimtelijke ontwikkelingen gemeente Eindhoven vind je meer informatie over de groenopgave en groencompensatie. Op rekentool.eindhovenduurzaam.nl vind je de rekentool klimaatopgave. Deze vul je in als je gaat bouwen.
Het bomenbeleid vind je onderaan deze pagina of in de Verordening Bomen 2024.
Video rekentool klimaatopgave
Welke planten en dieren vind ik bij mij in de buurt?
Op de kansenkaart biodiversiteit vind je informatie over planten en dieren bij jou in de buurt. Je krijgt bovendien tips hoe jij de verscheidenheid in planten en dieren kunt verhogen. Handig als je bezig bent met een project in je tuin, op school of in de bouw.
Ik wil meer groen in de buurt, hoe pak ik dat aan?
Meer groen in de buurt
Wil je meer groen op straat bij jou in de buurt? Dan kun je daar op verschillende manieren zelf mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een geveltuintje of het beplanten van een boomspiegel. Meer informatie hierover vind je bij Adopteer een Straat en Operatie Steenbreek (via eindhovenduurzaam.nl.
Hoe onderhoudt de gemeente het gras in de stad?
In Eindhoven maken we een onderscheid tussen ‘kort gras of gazon’ en ‘bloemrijk gras’. Kort gras zie je bijvoorbeeld in parken waar wordt gesport en gespeeld en op picknickplekken. Ook vind je kort gras in bermen waar goed zicht voor het verkeer nodig is.
Bloemrijk gras is langer gras dat je vooral vind in bermen, langs oevers van water, op plekken in parken waar niet wordt gespeeld en in het buitengebied. Lang gras trekt allerlei insecten, vlinders, bijen, vogels en bodemdiertjes aan. Ook is bloemrijk gras gunstig voor de bomen. De boom profiteert van een luchtige en voedselrijke bodem. De oppervlakkige wortels raken bovendien minder beschadigd door de maaimachines.
Maaien
Kort gras wordt in de zomer regelmatig gemaaid. Met de aannemer spreken we af hoeveel centimeter het gras maximaal mag zijn. Het aantal keer dat hij maait, hangt dus af van hoe snel het gras groeit. Bloemrijk gras wordt gemiddeld 1 of 2 keer per jaar gemaaid. Daarbij houden we goed in de gaten dat het gras niet te hoog wordt in verband met de veiligheid voor het verkeer. Bloemrijk gras levert dus niet alleen een grotere biodiversiteit (soortenrijkdom) maar vaak ook een kostenbesparing op.
Waar kan ik terecht bij conflicten met de gemeente over groen?
Bij conflicten tussen de gemeente en belanghebbenden zoals omwonenden, instellingen en bedrijven, heeft het Trefpunt Groen een rol als bemiddelaar. Het trefpunt geeft - in nauwe samenwerking met groepen en individuen - gevraagd en ongevraagd advies over natuur, milieu, ecologie, duurzaamheid en cultuurhistorie.
Meer informatie vind je op www.trefpuntgroeneindhoven.nl
Parken
Waar vind ik informatie over parken in Eindhoven?
Eindhoven telt een aantal grote en kleine parken. Ieder met een eigen historie, ieder met een eigen gezicht. Meer informatie over de diverse parken in de stad vind je op de toeristische website thisiseindhoven.nl.
Bomen
Waarom zijn bomen belangrijk?
In Eindhoven hechten we veel waarde aan bomen. Daarom streven we ernaar dat bomen zich kunnen ontwikkelen tot volwassen, gezonde exemplaren. Gezonde bomen dragen bij aan biodiversiteit en CO2-opslag. Ze bevorderen schone lucht in de stad, bieden verkoeling op warme dagen en absorberen water tijdens regenval. Bij het beheer, onderhoud en kappen van bomen maken we onderscheid tussen twee soorten: straat- en plantsoenbomen, en bomen in bossen en bosplantsoen. In Eindhoven staan ongeveer 100.000 straat- en plantsoenbomen. Dit zijn bomen, boomgroepen of bomen in rijen die zich bevinden in straten, parken, groenstroken of plantsoenen. Deze bomen worden regelmatig gecontroleerd om de veiligheid te waarborgen.
In de bomenverordening vind je meer informatie over het Eindhovense bomenbeleid. Hieronder lees je wat dit beleid betekent voor de zorg voor en de snoei en vervanging van straat- en plantsoenbomen in jouw omgeving en voor bomen in stedelijk bos en bosplantsoen.
Hoe onderhouden we als gemeente de bomen?
We onderhouden de bomen in Eindhoven zorgvuldig. Boomcontroleurs inspecteren regelmatig of een boom gezond oud kan worden of verzorging nodig heeft. Afhankelijk van de locatie, leeftijd en conditie van de boom wordt bepaald hoe vaak een 'boomveiligheidscontrole' (BVC) wordt uitgevoerd. Jonge, oude en kwetsbare bomen ondergaan over het algemeen vaker controle en zorg. Via deze visuele inspectie proberen we vast te stellen of de boom in goede conditie verkeert, extra onderhoud nodig heeft of in het uiterste geval moet worden gekapt.
Snoei
Hoe vaak we snoeien hangt af van de leeftijd, soort en locatie van de boom. Door tijdens de eerste levensjaren van een boom te snoeien, kan de toekomstige vorm worden bepaald. Langs voet- en fietspaden snoeien we de onderste takken weg voor een vrije doorgang. Op autowegen en pleinen wordt vaak op een hoger niveau gesnoeid. Vrijstaande bomen in plantsoenen en parken worden zo min mogelijk gesnoeid. Zo kan de natuurlijke vorm zich volledig ontwikkelen.
Waarom kapt de gemeente bomen?
We controleren regelmatig de gezondheid van onze bomen. Zolang een boom geen gevaar vormt voor zijn omgeving, blijft deze zo lang mogelijk staan. In bepaalde gevallen kan een boom langer behouden blijven door bijvoorbeeld grondig te snoeien. Dode bomen of bomen die sterk zijn aangetast door ziekten of parasitaire zwammen kunnen echter gevaarlijk zijn. Daarom worden deze verwijderd. In sommige gevallen laten we dode bomen staan als deze van belang zijn voor de natuur.
Planten van bomen
Ons uitgangspunt is dat we voor elke verwijderde boom een nieuwe boom terug planten, het liefst op dezelfde plek. We kijken hierbij goed naar een geschikte boomsoort, of er zowel bovengronds als ondergronds genoeg ruimte is, en of de locatie toekomstbestendig is, zodat een boom zo lang mogelijk mee kan gaan. Soms is planten op de plaats van de gekapte boom niet mogelijk. We proberen dan een geschikte plek in de buurt te vinden. Terug planten gebeurt meestal binnen drie jaar na het verwijderen en vindt plaats vanaf november tot in het voorjaar.
Waar kan ik terecht bij hinder door gemeentelijke bomen?
Het kan voorkomen dat je hinder ervaart door een gemeentelijke boom en dat je wil dat een boom gesnoeid wordt. De gemeente snoeit zo min mogelijk aan gezonde bomen omdat we bomen gezond oud willen laten worden, tenzij de tak de vrije doorgang van het verkeer belemmert of je pand direct raakt. Er wordt ook niet gesnoeid bij hinder door vallend blad, bloesem of vruchten of als een boom het licht of zicht belemmert. Bloesem- en vruchtval is een natuurlijk verschijnsel dat een beperkt aantal weken per jaar optreedt. Het hoort bij de normale levenscyclus van de boom en is van tijdelijke aard. Raakt een (grote) tak van de boom de gevel of schuur of belemmert deze de doorgang? Meld dit dan via een melding openbare ruimte.
Worden er bomen gekapt bij de plaatsing van zonnepanelen?
Zonnepanelen en soortgelijke producten leveren duurzame energie en verlagen op termijn de energierekening. De ligging van een gebouw/woning ten opzichte van de zon is daarbij een belangrijk aspect. In de omgeving kunnen bomen staan die voor schaduw zorgen. De duurzaamheid van de omgeving is in zo’n geval minstens zo belangrijk. De gemeente Eindhoven ondersteunt het plaatsen van zonnepanelen, maar niet ten koste van bomen in de woonomgeving. Er wordt daarom geen vergunning verleend voor het vellen van bomen voor de plaatsing of bezonning van zonnepanelen. In geval van nieuwbouw (met zonnepanelen / zonnecollectoren) wordt bij de kavelindeling aangeraden zoveel mogelijk rekening te houden met de zongerichte situering van de woningen.
Hoe onderhouden we als gemeente stedelijk bos en bosplantsoen?
Bosplantsoen is een samengestelde beplanting van bomen, heesters (struikvormers) en een kruidenlaag van eenjarige en vaste planten. Hierbij is er voldoende variatie in soorten en grootte, en heeft niet één soort de overhand. Het geheel draagt bij aan de instandhouding van verschillende flora en fauna en kan op een veilige en efficiënte manier beheerd worden. Hierbij vormt het geen direct gevaar voor de omgeving en haar gebruikers.
Uitvoering
Het onderhoud van stedelijk bos en bosplantsoen bestaat uit dunnen, snoeien en dode bomen verwijderen. Dunnen betekent dat een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen wordt verwijderd. Dode en ongezonde bomen of sneller groeiende en ongewenste dominante soorten worden verwijderd. Zo krijgen in de toekomst bomen en heesters meer groeiruimte en licht. Door het snoeien en dunnen van een bosplantsoen kunnen de meest waardevolle bomen en heesters zich goed ontwikkelen en blijft de variatie bestaan. Omdat er meer licht op de bodem komt, kunnen ook de kruiden zich beter ontwikkelen. Dode bomen en takken die een gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers, worden verwijderd.
Het onderhoud en bijkomende werkzaamheden dienen op een manier uitgevoerd te worden die maximaal bijdraagt aan de ecologie.
Op onderstaande kaart vind je de bomen die verwijderd gaan worden, inclusief locatie, boomsoort en reden van verwijderen. Het betreft bomen die dood gaan of onveilig, omgewaaid of al dood zijn. Bomen die bij gemeentelijke projecten worden verwijderd, staan niet op deze kaart. Inwoners in een projectgebied worden daarover rechtstreeks geïnformeerd.
Van alle aanwezige straat- en plantsoenbomen, worden er gemiddeld per jaar ongeveer 500-600 verwijderd (circa 0,5-0,6% van alle straat- en plantsoenbomen).