Kan ik de afschrijving tegenhouden?
Nee, je kunt de afschrijving van jouw bankrekening niet tegenhouden. Ook jouw bank kan de afschrijving niet tegenhouden. Jij en jouw bank hoeven geen toestemming te geven voor de afschrijving. Daarnaast kunnen we ook geld afschrijven als je daardoor rood staat bij de bank. Of als je al rood stond. Alleen bij onvoldoende bestedingsruimte op jouw rekening kan de bank de overheidsvordering niet uitvoeren. De bestedingsruimte is het saldo op jouw betaalrekening plus het bedrag dat je daarop “rood ‘mag staan.
Je kunt het bedrag ook niet laten terugstorten. En voor betaling van de naheffingsaanslag parkeerbelasting is geen betalingsregeling mogelijk.
Hoeveel en hoe vaak mag worden afgeschreven?
Het maximale bedrag dat in 1 keer mag worden afgeschreven is 500 euro. De afschrijving gebeurt maximaal 2 keer per maand. Dit doen wij maximaal 3 maanden achter elkaar. In totaal mogen wij dus 6 keer een bedrag afschrijven, totdat jouw aanslag(en) parkeerbelasting helemaal is (zijn) betaald.
Er komen geen extra kosten bij.
Van welke rekening wordt een overheidsvordering geïncasseerd?
De overheidsvordering mag alleen worden geïncasseerd van een betaalrekening die (mede) op naam van de belastingschuldige staat. Niet van een spaarrekening of een creditcard. De gemeente krijgt de rekeninggegevens van de Rijksbelastingdienst.
Kan ik bezwaar indienen tegen de overheidsvordering?
Nee, je kunt geen bezwaar en beroep indienen tegen de overheidsvordering. Je kunt op grond van artikel 17 Invorderingsweg 1990 wel in verzet komen bij de rechtbank van het arrondissement waarbinnen je woont of bent gevestigd. Redenen voor verzet kunnen niet zijn: dat de belastingaanslag ten onrechte of tot een te hoog bedrag is vastgesteld, of dat je het aanslagbiljet, de aanmaning of het afschrift van het dwangbevel niet hebt ontvangen, tenzij je kunt aantonen dat aan de ontvangst hiervan redelijkerwijs moet worden betwijfeld.
Er is onterecht een overheidsinvordering van mijn rekening afgeschreven. Wat nu?
De bank kan de inhoud en juistheid van de invordering niet beoordelen. De gemeente Eindhoven draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de uitgevoerde transactie. Vind je dat de overheidsvordering onterecht is? Bijvoorbeeld dat de vordering volgens jou betrekking heeft op iemand anders (partner of familielid). Dan kun je dit melden via het telefoonnummer dat in de omschrijving van de afschrijving staat vermeld.
Waarom wordt er geen rekening gehouden met de beslagvrije voet?
Bij een aantal invorderingsmiddelen, zoals de overheidsvordering, wordt geen rekening gehouden met de beslagvrije voet. Dat is het minimumbedrag waarop je recht hebt om van te leven. Na de overheidsvordering kun je wel verzoeken rekening te houden met de beslagvrije voet. Voor de berekening hiervan hebben we de onderstaande gegevens nodig. Houd er rekening mee dat alleen het laatste geïncasseerde bedrag eventueel wordt gecorrigeerd.
Benodigde gegevens:
- jouw gezinssituatie ( alleenstaand, samenwonend, getrouwd);
- netto inkomen van jou en van jouw partner;
- ligt er al beslag op jouw of van jouw partners inkomen;
- overzicht van de ontvangen toeslagen;
- woonlasten en servicekosten woning;
- polis van de ziektekostenpremie;
- saldo andere bankrekeningen.
Het is belangrijk dat je bewijsstukken toevoegt, zoals bankafschriften, salaris- of uitkeringsspecificatie, toeslagenoverzicht van de belastingdienst, huur- en ziektekosten specificatie.
Stuur een kopie van deze gegevens naar: Afdeling Belastingen, t.a.v. overheidsvordering, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Jazeker, dat kan. Bel naar (040) 238 2743.