- Een verkeersonveilige situatie kun je aan ons doorgeven via de BuitenBeter app of via een melding openbare ruimte. Kies dan bij het doen van de melding voor het onderwerp Verhardingen en daarna voor Verkeersonveilige situatie. Een overzicht van meldingen over verkeersonveilige situaties van het afgelopen jaar vind je in het Open Data portaal 2023. Dit gaat om alle meldingen dus ook die inmiddels zijn afgehandeld en situaties die zijn aangepast. Ook het overzicht voor dit jaar staat online. Deze vind je in het Open Data portaal 2024.
- Vraag een Snelheids Informatie Display (SID) aan via eindhoven.sidaanvragen.nl. Deze SID geeft een indicatie van de gereden snelheid aan de voorbijkomende automobilisten. De snelheidsmeter blijft 3 weken hangen. Daarna laten we de gemeten snelheden uitlezen en delen we de resultaten met de buurt/ aanvrager. Daarna kijken we of maatregelen nodig en mogelijk zijn. De gemeente heeft in totaal 20 SIDs die rouleren door de stad. Per meting heb je 2 SIDs nodig. Per stadsdeel is dus minimaal 1 set beschikbaar. Hierdoor kan het zijn dat de SIDs niet per direct kunnen worden opgehangen.
- Heb je zelf een idee om een verkeersonveilige situatie aan te pakken? Werk dit dan samen met je buurtgenoten en gebiedscoördinator uit. Jouw gebiedscoördinator neemt vervolgens contact op met Team Verkeersveiligheid. Wil je weten wie jouw gebiedscoördinator is? Kijk dan op de pagina van jouw stadsdeel.
- Maak bij Veilig Verkeer Nederland een melding van een onveilige verkeerssituatie in jouw buurt en kom samen met buurtgenoten in actie om de veiligheid te verbeteren. VVN heeft diverse buurtacties ontwikkeld. Daarmee kun je zelf iets doen aan de verkeersveiligheid in jouw buurt. Denk bijvoorbeeld aan een remwegdemonstratie of een actie met 30 km/uur kliko-stickers. De acties zijn ontwikkeld om het (eigen) gedrag inzichtelijk te maken en de bewustwording te vergroten. Op de website van het VVN participatiepunt kun je melding maken van een onveilige verkeerssituatie. Ook vind je daar meer informatie over de acties waarmee VVN jou en jouw buurt kan ondersteunen.
- Test je verkeerskennis. Weet je ook af en toe niet meer wat de betekenis is van elk verkeersbord? Vraag je je ook wel eens af wie voorrang moet verlenen? Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft online een opfriscursus gemaakt voor alle verkeersdeelnemers. Test jouw kennis met de online VVN Opfriscursus. In de uitgebreide video van VVN wordt uitleg gegeven over de negen meest besproken onderwerpen uit de opfriscursus.
Wat kun je zelf doen?
De gemeente krijgt veel klachten over het gedrag van weggebruikers in woonbuurten. Vaak gaat het dan om te hard rijden in een 30-km straat. Wil je zelf in je buurt actie ondernemen? Dan kunnen wij je met een aantal mogelijkheden ondersteunen.
Stel je vraag