90% van alle verkeersongevallen komt door ons gedrag. Het aantal verkeersongevallen in Eindhoven kunnen we samen terugdringen. Niet door meer verbodsregels en handhaving, maar door iedere Eindhovenaar te vragen om mee te helpen. Dus niet omdat het (volgens de regels) moet, maar omdat we het samen willen! Als iedereen hierbij stilstaat en zich afvraagt; ‘wat kan ik beter doen?’, zal het aantal ongevallen hopelijk ‘vanzelf’ dalen.
Met de campagne 'Samen maken we Eindhoven veilig' willen we laten zien wat Eindhovenaren zelf kunnen doen. Ook zorgen we voor tips en inspiratie. Vaak gaat het om kleine aanpassingen in ons verkeersgedrag zoals uitgerust op pad gaan. Een kleine moeite maar het voorkomt wel veel vervelende ongevallen.
Acties en campagnes in 2024
’t Kan hard gaan (nieuwe campagne september 2024)
Ook in onze stad zien we het gebruik van elektrische fietsen en fatbikes toenemen. Als gemeente Eindhoven maken wij ons hierbij echter ook zorgen, omdat we zien dat veel fatbikes zijn opgevoerd of zijn voorzien van een gashendel, waardoor je zelf (bijna) niet hoeft te trappen en toch heel hard kan rijden.
Ook zien wij dat steeds meer kinderen en tieners (soms al vanaf de basisschoolleeftijd, maar zeker op de middelbare school) op een (opgevoerde) fatbike of andere elektrische fiets gaan rijden.
Het gebruiken van een opgevoerde e-bike of fatbike in niet alleen strafbaar, maar ook gevaarlijk. Jongeren zijn minder goed in staat verkeerssituaties en snelheden in te schatten en dat betekent dat rijden op een opgevoerde e-bike of fatbike een groot risico vormt op ernstige ongevallen.
Een van de maatregelen die het Rijk hiertegen neemt is de campagne ‘t Kan Hard Gaan’ die op 5 september 2024 van start gaat. De campagne is bedoeld om zowel jongeren als hun ouders bewust te maken van de gevaren van het opvoeren van je opgevoerde elektrische fiets of fatbike. De boodschap draait om de regels voor e-bikes en de risico’s die je loopt bij het illegaal opvoeren van je e-bike. Uit onderzoek blijkt dat deze strategie effectief werkt voor deze doelgroepen. Het is de bedoeling dat de campagne eraan bijdraagt dat de doelgroep het normaal gaat vinden om e-bikes niet op te voeren.
De gemeente Eindhoven ondersteunt de campagne door deze uit te dragen via haar media-kanalen en roept daarnaast de Eindhovense middelbare scholen op de campagne onder de aandacht te brengen bij hun leerlingen en ouders.
Meer informatie over de campagne is de vinden op komveiligthuis.nl/ebikes.
MONO (maart/april en september/oktober)
MONO staat voor één of alleen. De campagne gaat over met één ding tegelijk bezig zijn in het verkeer. Want als je rijdt of fietst, hoef je maar op één ding te letten: de weg. Er zijn verschillende manieren om MONO te rijden. Bijvoorbeeld door vóór vertrek je telefoon op ‘Niet storen’ te zetten, zodat je niet wordt afgeleid door binnenkomende meldingen. En laat anderen voor vertrek weten dat je onderweg bent (“Mij Nie Appen!”), zodat zij weten dat ze jou geen bericht moeten sturen.
Zo hou je je ogen op de weg in plaats van op je scherm. Meer informatie? Kijk dan op komveiligthuis.nl/mono.
Snelheid (mei/juni)
Snelheid richt zich op automobilisten die de wet licht overtreden en maximaal 10 tot 15 kilometer per uur te hard rijden. Omdat ze met het verkeer meegaan of gewoon ongemerkt harder rijden dan mag.
Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Meer informatie? Kijk dan op komveiligthuis.nl/snelheid.
Met snelheidsdisplays willen we onze inwoners en bezoekers van bewust maken van het eigen snelheidsgedrag. Via het Snelheid Informatie Display portaal (sidaanvragen.nl) kun je een SID aanvragen voor jouw straat.
BOB (juli/augustus en december/januari)
Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samengaan. Steeds meer Nederlandse automobilisten kiezen ervoor geen alcohol te drinken en noemen zich dan Bob. Dat is handig als je samen ergens naartoe gaat, maar ook als je alleen rijdt.
Ben je Bob, dan is het een goed idee om dat vooraf uit te spreken. Zo kan je omgeving er rekening mee houden.
Daarom zeggen we: ben je Bob, zeg het hardop! Meer informatie? Kijk dan op komveiligthuis.nl/bob.
Fietsverlichting (oktober t/m januari)
Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn. Hiervoor is de campagne ‘AAN in het donker’.
Meer informatie?
Kijk dan op komveiligthuis.nl/fietsverlichting.
Wij gaan weer naar school (augustus/september)
Ieder jaar weer blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers hoger ligt in de eerste maanden na de zomervakantie. De kinderen gaan iedere dag weer op weg naar school en het verkeer is weer drukker. Dat is voor iedereen weer even wennen.
Met onze actie ‘Wij gaan weer naar school’ vragen we in deze periode de weggebruikers extra alert te zijn in het verkeer.
Educatie
(Jonge) scholieren zijn kwetsbaar in het verkeer. Door het bieden van een goede basis om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen is (zelfstandig) lopen en fietsen een aantrekkelijk alternatief voor de auto.
Met de provinciale programma’s Brabant Veilig Label (BVL) en Totally Traffic (TT) ondersteunen we het geven van verkeerseducatie op scholen.
Daarnaast stimuleren we scholen om deel te nemen aan het Nationaal Fietsverkeersexamen, waarmee kinderen voorbereid worden om zelfstandig op pad te gaan in het verkeer. In elk stadsdeel is daarvoor een route voor het praktisch verkeersexamen aangegeven.
We willen graag dat (onervaren) verkeersdeelnemers in onze stad veilig en goed voorbereid op pad gaan.
Daarom organiseren we naast de verkeerseducatie op scholen ook jaarlijks een aantal trainingen voor de kwetsbare doelgroepen in het verkeer.
Samen maken we Eindhoven veilig
Bekijk ook eens de video Samen maken we Eindhoven veilig op YouTube.