Maar wat betekenen die woorden eigenlijk?
Wat is radicalisering?
Radicalisering is een proces waarbij iemand steeds meer bereid is om extreme ideeën te accepteren en deze om te zetten in acties. Dit kan leiden tot gedrag dat anderen pijn doet of hun vrijheid beperkt. Soms zorgt dit ervoor dat mensen of groepen zich afkeren van de samenleving en geweld gaan gebruiken. We hebben dit jaar (2024) een onderzoek gedaan of er in Eindhoven mensen zijn die zich afkeren van de samenleving. Zulke mensen noemen zich ook wel soevereinen. Bekijk hieronder het onderzoek.
-
Anti-institutioneel gedachtegoed rapport (3.98 MB)
Wat is polarisatie?
Polarisatie is toenemend wij-zij-denken. Het is een proces waarbij de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving sterker worden. Hierdoor komen groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Polarisatie kan naar bijvoorbeeld naar boven komen in een buurt, op een school of op de werkvloer, maar ook op (sociale) media.
Jeugd en radicalisering
Radicalisering en (toenemende) polarisatie komen ook voor bij minderjarigen. Eindhoven zet zich actief in om jongeren te beschermen en weerbaar te maken tegen onder andere radicalisering. Het is heel belangrijk om radicalisering onder jongeren te herkennen, preventief te werken en al in een vroeg stadium signalen op te kunnen pikken.
Daarom geeft de gemeente trainingen en werken we onder andere samen met scholen en jeugdorganisaties. Zo proberen we te zorgen voor een veilige en inclusieve omgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen zonder beïnvloed te worden door extremistische ideologieën.